Українець – персона нон-грата в Азербайджані

Понеділок, 7 листопада 2005, 18:56

Війська в Баку

Схоже, влада Азербайджану так боїться, що український досвід помаранчевої революції може передатися опозиції, що готова на дипломатичний скандал та просто брехню.

В суботу в Бакінському аеропорту були затримані 16 українських громадян.

Серед них виявилися один з лідерів партії "Пора" Євген Золотарьов та представник Міжнародного інституту демократії Сергій Таран. Пізніше всі вони були насильно вислані додому.

На вимоги української сторони пояснити такі зовсім не дружні дії, посол Азербайджану Талят Алієв виправдовувався тим, що це була не депортація, а просто... прохання.

"Ніякої депортації не було... Їм дуже чемно запропонували назад повернутися в Україну, оскільки вони не є офіційними спостерігачами", - сказав посол.

Щодо статусу офіційних спостерігачів – дещо пізніше, а ось на "чемній пропозиції" зупинимося детальніше.

Коли українців відправляли назад, прикордонники із загону прикордонного контролю аеропорту ім. Гейдара Алієва Державної прикордонної служби Азербайджану їм видали папірець. Дивно, що дипломат, а тим більше посол, не знає, які документи видають в таких випадках, і як саме можна назвати те, що сталося. Тим не менше, дивлячись на протокол, не знаєш кому вірити – послу чи самому документу (для перегляду клікніть для збільшення).

Його назва: "Акт про депортацію". Хіба назва за себе не говорить? Там зазначається, що "цій особі було відмовлено у в'їзді на територію Азербайджанської республіки" через те, що людина є "небажаною особою".

При цьому, за словами висланих на батьківщину, ніяких позначок у закордонному паспорті про депортацію їм поставлено не було. "Така ось депортація по-азербайджанськи", - пожартував на прес-конференції Золотарьов.

Серед пунктів, які пояснюють причину вигнання, формулювання "небажана особа" є найжорсткішим серед перерахованих у цьому акті, де також були: відсутність візи, недійсність паспорту, недійсність візи, підроблений паспорт, відсутність фото та підроблена віза.

Згідно із документом, "перевізнику, який доставив особу, були дані вказівки відправити пасажира з території Азербайджана".

Ще одна графа, яка свідчить про "чемну пропозицію", про яку сказав посол – це "Інформація про депортацію". Тут вказано, яким рейсом і коли було "депортовано" українських громадян.

Азербайданські помаранчеві

В той же час, за словами Сергія Тарана, "щоб депортувати особу, потрібно, щоб вона знаходилась на території, з якої депортують". "А юридично ми на тій території іще не були", - додав він.

"Як тільки побачили наші паспорти, одразу громадян, багато з яких вже пройшли контроль, затримали і повернули назад – з території Азербайджану на нетральну смугу", - розповів Таран.

Пояснюючи причини таких недружніх дій стосовно українців, посол Азербайджану відзначив: "Їх не пустили з тієї елементарної причини, що вони взагалі не подавали жодних документів і не оформляли себе як спостерігачі на парламентських виборах".

Золотарьов і Таран пояснили факт відсутності в них статусу спостерігачів на виборах парламенту Азербайджану так: вони подавали всі необхідні документи ще за місяць до виборів, однак Центральна виборча комісія відмовила їм у реєстрації, без пояснення причин. "Всі документи були відхилені", - сказав Золотарьов.

Ще однією причиною відмови було названо те, що їх діяльність є "втручанням у внутрішні справи Азербайджану".

За твердженням посла, "Пора" не раз направляла агітаційні матеріали в Азербайджан і допомагала місцевим опозиційним силам готувати ледь не заворушення.

"Скажіть, будь ласка, чи має право людина, яка їде спостерігати за виборами, везти із собою ще 13 студентів в Азербайджан із прапорами і майками вашої громадської організації "Пори"? Ми вже знаємо, які дії "Пора" здійснювала в Азербайджані - пачками відправляли майки, краватки, всілякі приналежності і допомагали деяким особам готувати масові безлади в Азербайджані. Природно, таких людей в Азербайджан не можна було допускати в особі от цих студентів, юнаків", - підкреслив дипломат.

Азербайджанські помаранчеві

Іще у вересні влада Азербайджану також депортувала члена політради "Пори" Сергія Євтушенка, який одночасно є радником міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка і директором Інституту євроатлантичного співробітництва.

Також можна згадати ще один нещодавній конфлікт між Азербайджаном та Україною, коли Україна не видала Баку оголошеного у міжнародний розшук опозиціонера Расула Гулієва, який хотів взяти участь у виборах. Він, затриманий спочатку в Сімферополі, був звільнений і поїхав до Великобританії.

Тож, чи можна вважати депортацію 16 українців помстою за Гулієва? Чи це острах азербайджанської влади перед революцією троянд або помаранчевою революцією?

За попередніми даними, після опрацювання 96,39% бюлетенів, правляча партія отримала більшість, а саме 63 місця з 125 мандатів. Опозиційний блок "Свобода" загалом виборов лише 5 місць.

Центрвиборчком Азербайджану також повідомив, що до складу нового парламенту не пройшли перші особи блоку "Свобода" – лідер партії "Мусават" Іса Гамбар, лідер Народного фронту Алі Керімілі, голова Демократичної партії Расул Гулієв і його перший заступник.

Президент Алієв

Опозиція вимагає повторного голосування і заявляє про чисельні порушення. Вже й сам голова ЦВК визнав, що в 10 округах вибору мають бути переглянуті.

Спостерігачі від ОБСЄ, яким все ж таки вдалося приїхати в Азербайджан, заявили, що вибори не відповідали міжнародним стандартам. У той же час спостерігачі від СНД, як і рік тому в Україні, жодних "серйозних" порушень не побачили. Російські політики закликають визнати вибори дійсними.

Опозиція уже заявила, що готує масові акції протесту. Тож, немає різниці, чи були в Азербайджані українські спостерігачі, чи ні, владі не вдалося переконати громадськість у тому, що фальсифікацій не було.

Картинка дуже схожа на ту, яка була в Україні в 2004 році в кінці листопада, що призвело до всім відомих подій. У азербайджанської опозиції, яка також використовувала помаранчевий колір, є свій символ – гвоздика...

Азербайджанська влада на додаток отримала ще й дипломатичний скандал. І посол, замість того, щоб пояснити причини депортації українців, збрехав, ускладнивши і без того неоднозначне становище Баку. Тепер, окрім сфальсифікованих виборів, доведеться виправдовуватися за сфальсифіковані пояснення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді