Президент і парламент - хто кого?

Четвер, 26 січня 2006, 19:10

Період оцінки з 14 січня по 20 січня 2006 року. Проаналізовано 720 статей в 71 друкованому ЗМІ.

1. Медіарейтинг політиків. Друковані ЗМІ.

"Перша політична п'ятірка України" у складі президента Віктора Ющенко, прем'єр-міністра Юрія Єханурова, екс-прем'єра Юлії Тимошенко, спікера Володимира Литвина і екс-прем'єра Віктора Януковича як і раніше лідирують у медіарейтингу українських ЗМІ протягом третього тижня 2006 року.

При цьому сумарний індекс медіа активності Єханурова - в 2 рази нижче, ніж індекс Ющенка (1 місце). Різниця між 2-м місцем (Єхануров) і 5-м місцем (Янукович) становить 31% від абсолютного рівня індексу медіа активності Єханурова.

Основною подією минулого тижня можна вважати відкрите політичне протистояння президента й парламенту, а також досить різкі коментарі обох сторін по даному питанню.

Основною особливістю даної кризи в інтерпретації ЗМІ стало те, що обсяг негативних публікацій відносно всіх політиків, що ввійшли в першу десятку рейтингу, збільшився.

Перше місце рейтингу продовжує утримувати президент Віктор Ющенко. Минулого тижня він досить чітко підтвердив рішучість провести референдум щодо політичної реформи і не прийшов на погоджувальне засідання у Верховну Раду, що не скасувала свого рішення про відставку уряду Єханурова.

Обсяг негативних публікацій відносно Ющенко виріс також у зв'язку з розповсюдженою минулого тижня інформацією про нібито можливу участь брата Ющенка в компанії "РосУкрЕнерго".

Друге місце прем'єр-міністра Юрія Єханурова в рейтингу обумовлене скоріше обговоренням легітимності відставки Єханурова, а також можливих варіантів розвитку подій, ніж результатами безпосередньої діяльності його уряду. При цьому кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Єханурова в порівнянні з результатами минулого тижня зросла.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко посідає третє місце в рейтингу. ЗМІ фіксують не тільки радикалізацію висловлень Тимошенко на адресу команди президента, але й у відношенні самого Ющенко. При цьому кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Тимошенко продовжує рости.

Спікер парламенту Володимир Литвин займає четвертий рядок рейтингу. Кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Литвина продовжує збільшуватись. ЗМІ продовжують розглядати Литвина в якості одного з політичних гравців, які каталізували розвиток політичної кризи в Україні

П'яту позицію рейтингу займає лідер Партії Регіонів Віктор Янукович. ЗМІ фіксують більш жорстку оцінку Януковичем дій влади, що пояснюють відкликанням президентом і прем'єром своїх підписів під Меморандумом з опозицією. Кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Януковича продовжує зростати.

Несподіванкою тижня можна назвати переміщення на шосте місце медіарейтингу екс-президента Леоніда Кучми. Причиною такого збільшення уваги ЗМІ до Кучми є проведення історичних паралелей між діями Кучми і Ющенко в протистоянні з парламентом.

На сьоме місце рейтингу перемістився лідер СПУ Олександр Мороз. ЗМІ фіксують толерантність Мороза до діючого президента, однак спостерігається ріст критичних коментарів з боку лідера СПУ стосовно планів скасування політичної реформи.

Міністр юстиції Сергій Головатий займає восьмий рядок медіарейтингу в якості одного з основних модераторів теми про незаконність рішень Верховної Ради по відставці уряду. Кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Головатого продовжує рости.

Керівник штабу блоку НСНУ Роман Безсмертний перебуває на дев'ятому рядку медіарейтингу. Зростання уваги ЗМІ до Безсмертного обумовлено як його різкими звинуваченнями на адресу парламенту в політиканстві й антиконституційних діях, так і направленим парламентом запиту в ГПУ відносно перевірки законності даних висловлень Безсмертного. Кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Безсмертного продовжує зростати.

Замикає десятку політиків глава "Нафогаз України" Олексій Івченко, що продовжує керувати НАК "Нафтогаз Україна". Кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Івченко продовжує збільшуватися.

З першої десятки рейтингу вибули Іван Плачков, Наталія Вітренко й Борис Тарасюк. Увійшли в першу десятку рейтингу медіаактивності Головатий, Кучма й Безсмертний.

Мал.1. Медіарейтинг першої десятки найбільш часто згадуваних політиків в друкованих ЗМІ в період з 14 по 20 січня 2006 року. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Мал.2. Рейтинг тональності представлення в ЗМІ першої десятки найбільш часто згадуваних політиків в період з 14 по 20 січня. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

2. Медіарейтинг партій. Друковані ЗМІ.

Протягом 3-го тижня 2006 року НСНУ обійшла по представленості в друкованому медіапросторі України лідера попереднього тижня Партію Регіонів.

На третьому місці - БЮТ. Далі знаходяться СДПУ(о), КПУ, блок " Пора-Прп", СПУ, Народний блок Литвина, ПСПУ й замикає першу десятку партія УНП (мал. 3).

Перший рядок рейтингу НСНУ обумовлений активною участю партії у протистоянні парламенту й президента. Четверо учасників "Блоку Ющенко "Наша Україна" (Єхануров, Головатий, Івченко, Безсмертний), ядром якого є НСНУ, увійшли в десятку найбільш медіаактивних політиків минулого тижня.

Партія Регіонів перемістилася з першого на друге місце медіарейтингу, незважаючи на жорсткість критики з боку партії дій влади й технологічний креатив - організацію SMS-референдуму щодо статусу російської мови.

БЮТ займає (так само як і минулого тижня) третє місце рейтингу. Лідери БЮТ (Тимошенко, Шкіль, Турчинов, Томенко, Білорус) продовжують активно коментувати політичні процеси, тим самим стимулюючи інтерес із боку ЗМІ до своєї політичної сили.

Четверте місце в рейтингу СДПУ(о) (так само як і минулого тижня) свідчить про те, що СДПУ(о) і блок "Не ТАК!", ядром якого є СДПУ(о), продовжує цікавити ЗМІ. Той факт, що компромат на брата президента легалізувала саме СДПУ(о) говорить про набагато глибше протистояння СДПУ(о) із діючою владою, ніж протистояння із владою БЮТ, Партії Регіонів або КПУ (остання замикає п'ятірку лідерів рейтингу медіа активності.

Блок "Пора-ПРП" продовжує набирати обороти в медійній сфері. На поточному тижні блок перемістився на шосте місце рейтингу. Найбільше цитованим представником блоку в друкованих ЗМІ став Маркіян Лубківський. Провладна орієнтація блоку, зафіксована ЗМІ, не відбилася на переважно нейтрально-позитивній тональності публікацій, у яких згадується блок.

СПУ посідає сьоме місце в рейтингу. Відносно нейтральна позиція СПУ в конфлікті президента й парламенту пояснюється ЗМІ надіями з боку СПУ на коаліцію із НСНУ в майбутньому парламенті, і як слідство - небажанням йти на загострення взаємин з партією влади. ЗМІ оцінюють дії СПУ досить позитивно.

Народний блок Литвина відтиснутий на восьме місце в медіарейтингу. Така регресивна динаміка обумовлена тим, що досить високий медіарейтинг Володимира Литвина поки слабо корелюється з медіарейтингом його блоку.

Ще одна опозиційна сила ПСПУ посідає дев'яте місце в медіарейтингу. Дана партія минулого тижня була цікава ЗМІ як ініціатор звернення до парламенту почати процедуру імпічменту президента.

Замикає десятку медіарейтингу УНП (основна партія блоку " Костенко-Плющачи"). Достатній резонанс у ЗМІ одержала заява фракції УНП, в якій депутати зажадали визнати провладні фракції (НСНУ, НРУ, УНП) опозиційними і передати їм відповідні посади в комітетах.

Мал.3. Медіарейтинг першої десятки найбільш часто згадуваних політичних партій в друкованих ЗМІ в період з 14 по 20 січня. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Мал.4. Рейтинг тональності представлення в ЗМІ першої десятки найбільш часто згадуваних політичних партій в період з 14 по 20 січня. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Список ЗМІ, які вивчались при складанні рейтингу

33 канал, CN-Столичные новости, XXI век, Аграрная неделя, Акциз, Аргумент газета, Аргументы и факты в Украине, Бизнес, Верже, Вечерние вести, Високий Замок, Власть денег, Газета по-киевски, Голос України, Горняк, Дело, Деловая столица, День, Еженедельник 2000, Жизнь, Запорожська Січ, Зеркало недели, Известия-Украина, ИнвестГазета, Киевские ведомости, Киевский телеграфъ, Коммерсантъ (Украина), Коммунист, Компаньон, Комсомольская правда в Украине, Контракты, Корреспондент, Комментарии, Кримська Світлиця, Крымская правда, Крымский обозреватель, Львівська газета,Миг, Мир связи, Московский комсомолец в Украине, Народная газета, Наша газета+, Негоциант, Николаевские новости, Одесский вестник, Подробности, Поступ, Правое дело, Приазовский рабочий, Профиль-Украина, Публичные люди, Рабочая газета, Республика Крым, Свобода, Свободная трибуна, Севастопольская газета, Сегодня, Сельская жизнь, Сільські вісті, Слава Севастополя, Совершенно секретно-Украина, Украина и мир сегодня, Україна молода, Улица Заречная, Урядовий кур'єр, Факты и комментарии, Финансы для всех, Хрещатик, Час, Экономические известия, Эксперт-Украина, Юг, Ялтинские вести.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді