"Помаранчеві" країни єднайтеся!

Вівторок, 31 січня 2006, 16:08

Період оцінки з 21 січня по 27 січня 2006 року. Проаналізовано 880 статей в 204 друкованих ЗМІ.

1. Медіарейтинг політиків. Друковані ЗМІ

Основною подією минулого тижня можна вважати кампанію, що розгорнулася поміж "помаранчевими" партіями і лідерами по формуванню коаліції в майбутньому парламенті.

Політики, що ввійшли в першу десятку по інтенсивності медіа присутності в друкованих ЗМІ, представлені на мал.1.

Перша політична п'ятірка України - у складі Віктор Ющенко, Юрій Єхануров, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович і Володимир Литвин - як і раніше в центрі уваги українських ЗМІ. При цьому сумарний індекс медіа-активності Єханурова приблизно в 2 рази нижче, ніж аналогічний показник Ющенка (1 місце).

Віктор Ющенко продовжує утримувати перший рядок рейтингу. Протягом тижня ЗМІ фіксували заклики Ющенко всім демократичним силам об'єднатися, щоб не допустити повернення старої влади. Відзначимо, що негативна тональність згадувань про президента перевищувала позитивну, хоча в цілому в ЗМІ домінувало нейтральне висвітлення діяльності Ющенко.

Юрій Єхануров утримує другий рядок рейтингу. Діяльність Єханурова, освітлена ЗМІ, стосувалася врегулювання питань у ПЕК і відвідування прем'єром регіонів. Тональність згадувань ЗМІ про Єханурова переважно нейтральна. Негативні згадування зустрічаються в публікаціях, присвячених газовій темі й аналізу представниками опозиції економічної ситуації в країні.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко перебуває на третьому рядку медіарейтингу. Минулого тижня ЗМІ багато писали про неоднозначність позиції Тимошенко щодо складу парламентської коаліції після виборів. З одного боку, вона підтримала ініціативи президента щодо об'єднання демократичних сил, з іншого боку - продовжує наполягати на відсутності в майбутній коаліції оточення Ющенко.

Основна частина ЗМІ нейтрально оцінили діяльність Тимошенко на минулому тижні. Росте кількість негативних публікацій про Тимошенко в ЗМІ, контрольованих близькими до керівництва НСНУ політиками.

Лідер Партії Регіонів Віктор Янукович займає четвертий рядок медіарейтингу. Основною подією минулого тижня, пов'язаною з Януковичем, можна вважати (по частоті згадувань ЗМІ) запити в ГПУ з боку провладних партій щодо законності зняття судимостей з кандидата в депутати Віктора Януковича. Тональність публікацій на цю тему у відношенні Януковича негативна, хоча в цілому ЗМІ згадували про Януковича досить нейтрально.

Спікер парламенту Володимир Литвин замикає першу п'ятірку лідерів медіарейтингу. Литвин перемістився з четвертої позиції рейтингу на п'яту, що обумовлено закінченням роботи парламенту. ЗМІ фіксують активізацію передвиборної кампанії Литвина в регіонах, а також готовність Литвина відповісти на всі питання слідства по "справі Гонгадзе". У цілому тональність присутності Литвина в медіапросторі нейтральна. Основна маса критичних публікацій як і раніше пов'язана з участю Литвина у відставці уряду.

Екс-президент Леонід Кучма як і раніше очолює другу п'ятірку медіарейтингу. Основна маса публікацій, у яких згадають екс-президента, пов'язана із приватизацією великих промислових об'єктів в 2004 році. Тональність згадувань Кучми в ЗМІ нейтрально-негативна. Позитивних публікацій не виявлено.

На сьоме місце рейтингу перемістився міністр-соціаліст Юрій Луценко. Такий сплеск уваги ЗМІ до Юрія Луценко обумовлений тим, що міністр став одним з ініціатором перевірки законності зняття судимостей з лідера Партії Регіонів Віктора Януковича, а також з наміром Луценко балотуватися в місцеві органи влади. Тональність висвітлення ЗМІ діяльності Луценко переважно нейтральна.

Із сьомого на восьме місце рейтингу перемістився лідер СПУ Олександр Мороз. ЗМІ фіксують активну передвиборну агітацію Мороза в регіонах, де Мороз переконує населення у відсутності в Україні політичної кризи. Тональність представленості політика в ЗМІ нейтрально-позитивна.

Міністр юстиції Сергій Головатий опустився на дев'ятий рядок медіарейтингу. Увага ЗМІ до даного політика була пов'язана з описом емоційної сторони невизнання Головатим рішення парламенту про відставку уряду. Тональність присутності Головатого в ЗМІ нейтрально-негативна.

Замикає десятку політиків глава "Нафогаз України" Олексій Івченко. ЗМІ зафіксували готовність Івченко підняти ціну на газ на 50% у зв'язку зі значною його перевитратою. Кількість негативних оцінок ЗМІ діяльності Івченко продовжує збільшуватися.

З першої десятки медіарейтингу політиків вибули Роман Безсмертний. Увійшов у першу десятку рейтингу медіа-активності Юрій Луценко.

Мал.1. Медіа рейтинг першої десятки найбільш часто згадуваних політиків в друкованих ЗМІ в період з 21 по 27 січня. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

 Мал.2. Рейтинг тональності представлення в ЗМІ першої десятки найбільш часто згадуваних політиків в період з 21 по 27 січня. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

2. Медіарейтинг партій. Друковані ЗМІ

НСНУ продовжує лідирувати в медіарейтингу партій. Основні теми присутності партії в ЗМІ - заклик з боку НСНУ до всіх "помаранчевих" політичних створити коаліцію в майбутньому парламенті; ініціатива НСНУ по перевірці ГПУ законності зняття судимостей з Віктора Януковича. Тональність присутності в ЗМІ НСНУ переважно негативна.

БЮТ перемістився на друге місце рейтингу, у порівнянні із третім минулого тижня. Основні теми присутності блоку в ЗМІ - підтримка лідерами БЮТ (Тимошенко, Томенко) ініціативи по об'єднанню "помаранчевих" партій у парламентську коаліцію й осуд наміру НСНУ попередньо розділити портфелі в майбутній владі. Тональність присутності блоку в ЗМІ нейтрально-негативна.

Партія Регіонів перемістилася із другого на третє місце медіарейтингу. Падіння інтересу ЗМІ до даної партії обумовлене тим, що партія і її лідери були переважно об'єктами опосередкованих згадувань із боку ЗМІ у зв'язку з різними рейтингами й політологічними прогнозами. Тональність згадувань у ЗМІ переважно нейтрально.

На четверте місце медіарейтингу перемістилася СПУ. Основні сюжетні лінії, у контексті яких ЗМІ аналізували діяльність партії, пов'язані з регіональними конференціями СПУ, що проходили минулого тижня, і формуванням партійного списку СПУ на вибори в Київраду, до якого увійшли Семенюк і Луценко.

Замикає першу п'ятірку лідерів Народний блок Литвина. Зростання рейтингу блоку обумовлено активізацією передвиборної кампанії як із боку партій, що входять у блок, так і з боку лідера блоку Литвина. Тональність представленості блоку в ЗМІ в основному нейтральна. Кількості позитивних і негативних публікацій перебувають на одному рівні.

СДПУ(о) перемістилася із четвертого на шосте місце рейтингу медіа-активності. ЗМІ фіксують скорочення критики на адресу діючої влади з боку СДПУ(о) і активізацію роботи в регіонах. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-негативна.

КПУ перемістилася з п'ятого на сьоме місце рейтингу. Як правило, КПУ лише побічно згадується в ЗМІ при розкритті тої або іншої теми. Лідери партії порівняно мало коментували політико-економічні події в країні. Тональність згадувань партії в ЗМІ переважно нейтрально.

Блок "Пора-ПРП" опустився на восьме місце в рейтингу. ЗМІ відзначили заяви лідерів блоку "Пора-ПРП", що закликали всі "помаранчеві" сили до об'єднання. Безумовно, ЗМІ широко висвітлювали висування лідера блоку "Пора-ПРП" Володимира Кличка на посаду київського мера. Тональність представленості блоку "Пора-ПРП" нейтральна.

НРУ ввійшов у десятку лідерів і закріпився на дев'ятому місці. ЗМІ досить повно інформували про діяльність НРУ при формуванні регіональних ТВК, а також про протистояння із НСНУ на виборах мера у Львові. Тональність згадування НРУ в ЗМІ переважно нейтрально.

Замикає першу десятку політичних партій УНП.

 

 Мал.3. Медіа рейтинг першої десятки найбільш часто згадуваних політичних партій в друкованих ЗМІ в період з 21 по 27 січня. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

 Мал.4. Рейтинг тональності представлення в ЗМІ першої десятки найбільш часто згадуваних політичних партій в період з 21 по 27 січня. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Список ЗМІ, які вивчалися при складанні рейтингу

33 канал, CN-Столичные новости, XXI век, Аграрная неделя, Акциз, Аргумент газета, Аргументы и факты в Украине, Бизнес, Верже, Вечерние вести, Високий Замок, Власть денег, Газета по-киевски, Голос України, Горняк, Дело, Деловая столица, День, Еженедельник 2000, Жизнь, Запорожська Січ, Зеркало недели, Известия-Украина, ИнвестГазета, Киевские ведомости, Киевский телеграфъ, Коммерсантъ (Украина), Коммунист, Компаньон, Комсомольская правда в Украине, Контракты, Корреспондент, Комментарии, Кримська Світлиця, Крымская правда, Крымский обозреватель, Львівська газета,Миг, Мир связи, Московский комсомолец в Украине, Народная газета, Наша газета+, Негоциант, Николаевские новости, Одесский вестник, Подробности, Поступ, Правое дело, Приазовский рабочий, Профиль-Украина, Публичные люди, Рабочая газета, Республика Крым, Свобода, Свободная трибуна, Севастопольская газета, Сегодня, Сельская жизнь, Сільські вісті, Слава Севастополя, Совершенно секретно-Украина, Украина и мир сегодня, Україна молода, Улица Заречная, Урядовий кур'єр, Факты и комментарии, Финансы для всех, Хрещатик, Час, Экономические известия, Эксперт-Украина, Юг, Ялтинские вести.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді