Газова війна і рейтинги

Вівторок, 7 лютого 2006, 17:22

Газова війна, яка серйозно попсувала нерви українцям, не змогла змінити розклади на електоральному полі перед виборами до Верховної Ради. Втім, визначитись електорату вона все ж допомогла, нагадавши, хто є хто.

За останній місяць Партія регіонів і "Наша Україна" приросли 10-ма відсотками прихильників кожна в своєму регіоні. От тільки зростання в густонаселеному Донбасі і на Заході Україні, чиї мешканці постійно перебувають на заробітках, аж ніяк не є рівноцінним. Звідси і результат.

Партія регіонів продовжує впевнено прямувати до своєї мети – перемоги на виборах до парламенту.

Як свідчать результати опитування, проведеного компанією "Інмайнд", станом на кінець січня її рейтинг сягнув рівня не багато, не мало 37%. Це майже на 10% більше порівняно з показником минулого місяця. Така висока цифра є наслідком того, що в південно-східному регіоні – найбільш густо населеному - партію Януковича готові підтримати 65% потенційних виборців, тоді як ще минулого місяця ця цифра становила лише 48,6%.

Важко сказати, чи була мобілізація електорату спровокована газовою війною, але, скоріше за все, вона не послабиться до дня виборів.

З іншого боку, Партія регіонів уже фактично вибрала увесь свій електоральний резерв в цьому регіоні.

На вибори тут, як і в цілому по Україні, збираються прийти 84% виборців. З них 7% вже кілька місяців стабільно віддають перевагу "Нашій Україні", близько 5% є вірними симпатиками комуністів. В цьому ж регіоні посилено працюватиме і Наталя Вітренко, яка наразі отримала тут вже 3%. Тут же спробують щось відірвати і соціалісти Мороза, і "народники" Литвина, і блок Тимошенко, які поки що знаходяться тут в межах трьох відсотків.

Так що, не виключено, що в подальшому рейтинг Партії регіонів, вже не ростиме як на дріжджах.

'Питання:
Питання: "Якби вибори до Верховної Ради відбувалися у найближчу неділю, за яку партію Ви б проголосували" (до всіх, хто планує взяти участь в голосуванні )

"Наша Україна" вже другий місяць тримається в електоральному рейтингу на другому місці. Після електорального обвалу в листопаді (10,7%) станом на кінець січня "нашоукраїнці" мають у своєму активі 19,1% голосів тих, що збираються прийти на вибори.

Рейтинг "Нашої України" виріс завдяки західному регіону, де їх підтримка за місяць зросла майже на 10% і досягла 42%. Теж, не виключено, завдяки україно-російському протистоянню.

Збільшилась підтримка "Нашої України" і в центральному регіонів. Тут пропрезидентську силу підтримують наразі 21,6% (порівняно з 15,5% минулого місяця). Лідером же в центрі і надалі залишається блок Юлії Тимошенко (24,4%).

Щоправда, по Україні показники БЮТ значно скромніші – лише 13,3% (у грудні 13,6%). Рейтинг політблоку Юлії Володимирівни залишається стабільним вже другий місяць незважаючи на активність лідерки.

У південно-східному регіоні БЮТ підтримують приблизно 3% , на Заході (23,5%). Зміни протягом останніх місяців тут знаходяться в межах статистичної похибки.

На четвертому місці серед претендентів на місця у парламенті закріпилася СПУ з результатом у 5,3%. Основний електорат соціалістів знаходиться в центрі України, де партія має 10,5% рейтингу.

А ось конкуренти Соцпартії комуністи скочуються до межі прохідного бар'єру – як що в жовтні вони мали 8% підтримки, то протягом останніх місяців лише 3,7%. На межі парламентського бар’єру балансує і Народний блок Литвина (3,3%).

Динаміка уподобань виборців за останні місяці
Динаміка уподобань виборців за останні місяці

Таким чином станом на кінець січня шанси потрапити до парламенту зберігають шість сил – Партія регіонів, "Наша Україна", БЮТ, СПУ, КПУ та блок Литвина.

"Народна опозиціонерка" Наталя Вітренко має наразі 1,7% підтримки, а ПРП-Пора на чолі з Віталієм Кличком – 1,1%. А збірна солянка під назвою "Не так!" має лише 0,6% - стільки ж , скільки СДПУ(о) набирала до цього самостійно.

При всьому багатстві вибору 1% з тих, що збираються прийти на вибори, має намір голосувати проти всіх. А не визначилися зі своїми симпатіями лише 10%, хоча, можливо, вони й забезпечать прохід до парламенту сьомої сили, яка проявить себе там, де інші не змогли.

Феноменально, але жоден з провідних політичних гравців не зміг проявити себе в газовій суперечці і здобути серце "чужого" електорату.

Поміркованість уряду й президента, затятість Тимошенко, позиція "вони дурні, Росія неправа, але я все виправлю" Януковича були сприйняті лише їх прихильниками.

Питання: Як ви оцінюєте дії під час газового конфлікту?
Питання: Як ви оцінюєте дії під час газового конфлікту?

В питанні відставки уряду населення розділилося – 23,8% категорично підтримують рішення Верховної Ради, 23,4% - не погоджуються з ним. Якщо ж врахувати позиції тих, хто були скоріше "за" і скоріше проти, то Єхануров мав би залишитися прем'єром.

Втім, з точки зору народної популярності знову прем’єром нинішній голова Кабміну навряд чи стане.

Тут лідирують Віктор Янукович (32,1%) і Юлія Тимошенко (20,9%). Єхануров же в цій суперечці набрав лише 10,2%.

Питання: Кого з політиків ви хотіли б бачити прем
Питання: Кого з політиків ви хотіли б бачити прем'єром після виборів до парламенту

Янукович в січні вперше за останні місяці став лідером рейтингу "довіри недовіри". Йому повністю довіряють35,8% і не довіряють 43,4%. А його індекс довіри-недовіри становить "-7,2".

Слідом за ним розмістився Володимир Литвин, який має індекс довіри недовіри на рівні "-10,4". Третій – Віталій Кличко (-12), четвертий – Юрій Єхануров (-12,1).

Питання: Зараз я зачитаю Вам імена політиків. Оцініть ступінь довіри до кожного з них за шкалою від 1 до 4, де 1 - повністю не довіряю, а 4 - повністю довіряю.

'При
При підрахунку індексу довіри для кожного політика, частка полярних відповідей "4" або "1" множилася на "100" або "-100", проміжні відповіді "3" і "2" - на "50" або "-50". Індекс може коливатися від 100 (найбільша довіра) до -100 (найбільша недовіра)

Єдиного лідера симпатій в Україні немає. Так, в центрі лідирує Олександр Мороз з позитивним балансом довіри 17,8, далі йде Тимошенко (14,4) і Юрій Луценко (10,2).

На півдні і сході беззастережним лідером є Янукович (50), компанію якому складають Наталя Вітренко (10) і Володимир Литвин (-4,7).

На Заході люди найбільше довіряють президенту Ющенку (48,3), Юлії Тимошенко (21) та Юрієві Луценку (20,4).

Ющенко, Тимошенко і Порошенко продовжують розчаровувати населення України.

Щоправда, рівень розчарування Ющенком і Тимошенко знизився в порівнянні з кінцем 2005 року, тоді як розчарованість іншими політиками виросла.

Соціологи припускають, що це може бути викликано активізацією цих політиків у зв'язку з політичною ситуацією в країні.

Отож напрошується висновок, що найкраща діяльність для українських політиків – це бездіяльність.

Опитування проведене 18-31 січня 2005 року методом особистого інтерв'ю. Обсяг вибіркової сукупності: 1206 респондентів. Теоретична похибка вибірки – до 2,9%.

Географія дослідження: Усі типи населених пунктів України.

Центральний (Київська, Житомирська, Вінницька, Черкаська, Чернігівська, Полтавська, Кіровоградська, Сумська),

Південно-Східний (Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська й Крим);

Західний (Волинська, Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Закарпатська).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді