Янукович припинив рости? Передостанні заміри

Середа, 1 березня 2006, 18:03

До парламентських виборів залишилося менше місяця. Партії і блоки максимально активізують свої зусилля, щоб потрапити у заповітний зал зі 450 стільцями. Фаворити нарощують міць, аутсайдери отримують останній шанс – зачепитися за хвіст потяга. Агітпродукція стає неодмінною складовою повсякденного раціону українців.

- Добре так. Хоч кульки вже не треба купляти, - каже жінка на базарі, якій саме тицьнули вже четвертий пакунок агіток. – О, а це хто, мама Поплавського? Дбайливий синочок....

- Ідіть там з того боку ще й млинцями нагодують, - радить інша жінка з черги.

Судак свіжий з лотка з портретом Тимошенко, борошно - з машини "Ми", огірки квашені поблизу палатки "Так", цигарки шукати біля агітаторів Пора-ПРП, капці домашні продають біля Партії зелених, а булочками торгують біля Партії регіонів.

На одному тротуарі мирно співіснують соратники тих, хто ладен за владу вчепитись один одному в горло, роблячи посильний внесок у перемогу своїх партій і блоків.

Між тим активна агітаційна кампанія мало впливає на розклад сил перед виборами. До парламенту як і раніше мають шанс потрапити 6 політичних сил: Партія регіонів, "Наша Україна", БЮТ, Соцпартія, КПУ та Народний блок Литвина.

Як свідчать результати опитування, проведеного компанією "Інмайнд" для "Української правди", одноосібним лідером перегонів у лютому залишається Партія регіонів. За неї готові голосувати 34,9% з тих, хто збирається прийти на вибори 26 березня. А таких, до речі, 85,4%.

Слід відзначити, що вперше рейтинг Партії регіонів припинив рости. У минулому місяці він становив 37%, а це значить, що він або залишається стабільним (у рамках похибки 3%), або навіть дещо пішов униз.

Друге місце займає "Наша Україна" зі схожими тенденціями в розвитку рейтингу. Зараз пропрезидентський блок має 16,4% підтримки порівняно з 19,1% минулого місяця.

В межах статистичної похибки мінімально піднявся рейтинг блоку Тимошенко, який вже оголосив війну чи то всім соціологам, чи то своїм політичним ворогам, які їх начебто купили. Зараз БЮТ має 14,4% тоді як у січні було 13,3%.

А от соціалісти цупко закріпилися на четвертому місці з незмінним в останні два місяці результатом 5,3%. За ними в прохідній шістці йдуть комуністи (3,6%) та блок Литвина (3,2%).

Блок Пора-ПРП набрав наразі 1,5%, блок Наталі Вітренко 1,7%, а партія "Віче" 0,9%.

При цьому 3% виборців наразі вирішили голосувати проти всіх, а 11% (ось за кого йтиме головне змагання) ще не вирішили, за кого віддати свій голос.

Південно-східний регіон, як і раніше, найбільше підтримує Партію Віктора Януковича (58,1%), центральний – симпатизує БЮТу (22,4%) та "Нашій Україні" (18,9%), а західний обирає "Нашу Україну" (41,8%).

Найбільше прихильників Партії регіонів зрозуміло знаходиться в густонаселених Донецькій і Луганській областях (більше 70%), де на вибори збираються прийти більше 93% електорату.

А ось медведчуківсько-кравчуківський блок "Не так" схоже буде "відстороняти помаранчевих від влади" явно з-за меж парламенту.

А між тим реклама блоку сподобалась 3%, тоді як на телебаченні її бачили 59,5%. А взагалі лідером в цій категорій є похмурі ролики Партії регіонів, про проблеми "бытовой жизни". Вона сподобалась майже 28% опитаних, що десь співвідносно з лідерством партії у виборчих рейтингах. Водночас 19,7% назвали її найгіршою.

На другому місці серед найбільш привабливих роликів реклама блоку Литвина (14,6%) , якому "болить Україна". Не сподобались миротворницькі змагання спікера Верховної Ради лише 5%.

А ось лозунг "Не зрадь Майдан!" від "Нашої України" припав до душі лише 13,2%, тоді як 22,7% опитаних назвали її найгіршою.

Хоч Микола Томенко і переконував ЮВТ не пускати рекламу на телебачення, її там таки розмістили. 9% вона сподобалась, 4,5% - ні. Також небагато симпатиків знайшлось у колажу ющенківсько-януковичівських слоганів зразка 2004 року у виконанні піарників Віталія Кличка та його блоку Пора-ПРП: 5% симпатій проти 10% антипатії.

Можливо, деяким штабам нарешті час зробити висновки?

Найбільшу довіру в населення України викликає Литвин, щоправда і той зі знаком "мінус" - баланс довіри недовіри"-7". Далі йде Віктор Янукович з "-10,8" і Олександр Мороз "-13,1".

Вже кілька місяців лідерами в категорії найгірший баланс довіринедовіри залишаються два екс-президенти Леонід Кучма (-74) і Кравчук (-48,3).

Баланс довіри/недовіри істотно змінюється, якщо розглядати кожен регіон окремо - у Південно-Східному регіоні довіряють, головним чином, Януковичу (41,5), а не довіряють – Ющенкові (-65,4), Кучмі(-63,9) і Тимошенко (-54,6).

У Західному регіоні довіряють Ющенкові (43,2), а найбільший рівень недовіри мають такі політики, як Кучма(-79,2), Янукович (-74,7), Симоненко(-68,9), Кравчук (-65,7) і Вітренко (-65,5).

У центральному регіоні довіряють Морозу (19), а не довіряють Кучмі (-87), Кравчукові (-69,4) і Вітренко(-60,8).

Схожість поглядів у населення регіонів країни спостерігається стосовно лише одного персонажа, який вже рік як відійшов від політики. Леонід Кучма – безперечний лідер в категорії "Найвищий рейтинг недовіри у всіх регіонах".

Не кращі тенденції спостерігаються і в ставленні до президента Ющенка. Після місяця спаду його "рейтинг" розчарування серед населення знову почав рости.

На сьогодні рівень розчарування від діяльності президента складає 50%, що більше на 9% у порівнянні з жовтнем 2005.

А от розчарування від Тимошенко порівняно з тим же жовтнем навпаки впало з 35% до 29%.

З кожним місяцем зменшується розчарування жителів країни в Петрі Порошенку, який майже зник з екранів телебачення. Але, незважаючи на це, він продовжує залишатися в трійці "лідерів".

Віктор Янукович може похвалитись, що в цій компанії його місце десь в середині "турнірної" таблиці, але останнім часом розчарування до нього також росте і на сьогодні складає 16%.

Правда, це не заважає залишатися йому фаворитом в категорії бажаних кандидатів на пост прем’єра. Зараз 33% українців хочуть знову його побачити в будинку на Грушевського, з якого він пішов під бій барабанів революції.

Головною конкуренткою Януковича, як вона любить про це нагадувати на мітингах, є Юлія Тимошенко. Хоча тут вона значно відстає від лідера Партії регіонів (23%). Розрив чималий. А в політиків залишається лише місяць, щоб реалізувати задумане...

Опитування проведене компанією "Інмайнд" 10-21 лютого 2006 року методом особистого інтерв'ю. Обсяг вибіркової сукупності: 1217 респондентів.

Теоретична похибка вибірки – до 2,9%.

Географія дослідження: усі типи населених пунктів України.

Центральний (Київська, Житомирська, Вінницька, Черкаська, Чернігівська, Полтавська, Кіровоградська, Сумська),

Південно-Східний (Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська й Крим);

Західний (Волинська, Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Закарпатська).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді