Володимир Литвин: Наступним прем’єром спробують зробити того, хто не буде конкурентом Ющенку на виборах президента

Неділя, 26 березня 2006, 18:34

В інтерв'ю "Українській правді" спікер парламенту та лідер блоку свого імені Володимир Литвин підбив підсумки парламентських виборів-2006.

Інтерв'ю прем'єра Юрія Єханурова читайте тут: "Я буду з президентом, а як же можна бути в опозиції, якщо ти з президентом?"

Інтерв'ю керівника секретаріату президента Олега Рибачука читайте тут: "Мені важко уявити, що прем’єром стане Тимошенко чи Янукович, зате я вірю в реальність розпуску нового парламенту". І

нтерв'ю керівника виборчої кампанії Партії регіонів Євгена Кушнарьова читайте тут: "Наше перше завдання після виборів – це створити антипомаранчеву коаліцію".

Інтерв'ю лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука читайте тут: "Парламент, який не в змозі сформувати більшість та уряд, має бути розпущено".

Найближчим часом чекайте також на інтерв'ю Юлії Тимошенко.

– Володимире Михайловичу, яке у вас враження від цих виборів?

– Суперечливе. Палкі промови і заклики далеко не завжди відповідають тому, що політики роблять на практиці.

– Але враження швидше позитивне чи негативне?

– Поки що 50 на 50, з акцентом на позитив. Справа в тому, що наше суспільство далеко пішло в своєму розвитку. І виборці будуть приймати таке рішення, яке вони вважають за необхідне. Я в цьому бачу плюс.

– Яка передвиборча технологія Народного блоку Литвина була найуспішнішою?

– Спілкування безпосередньо з людьми. Я переконався в цьому, буваючи у невеликих містах і селах. Думаю, різного роду реклами і заклики мало що дають.

Головне, це безпосереднє спілкування з людьми. Хоча можливості для цього вкрай обмежені.

– Не шкодуєте, що чотири роки тому, коли ви були главою адміністрації президента і очолювали блок "За єду", не проводили таку кампанію?

– Я проводив, але в менших масштабах, тому безпосередніх спілкувань було не так і багато. І це, переважно, були зорганізовані зустрічі.

– Тобто ви зараз дізналися, що чотири роки тому для вас звозили людей?

– Я це й тоді знав. Просто мене ніхто не запитував. Людей запрошували, вони ввічливо слухали, ввічливо аплодували. Але безпосередніх спілкувань чотири роки тому в мене було не так і багато.

– Яка технологія на цих виборах була провальною?

– Думаю, це реклама, яка дратує людей.

– Ви проїхали багато міст і сіл, яка проблема простих людей вам найбільше запам'яталася?

– Проблема того, як вижити, вберегти здоров'я. Присутнє відчуття невизначеності та тимчасовості.

– Який законопроект ви б внесли на розгляд парламенту найпершим?

– Про підвищення заробітної плати з тим, що в собівартості продукції ціна робочої сили була б збільшена принаймні вдвічі.

– Чи буде розпущено новий парламент – ваша думка?

– Формальних підстав для цього не буде. Я переконаний, що спрацює інстинкт самозбереження. Хоча, якщо парламент працюватиме непродуктивно, то він не буде легітимним в очах українського суспільства. Це матиме більше значення, ніж просто підстави для формального розпуску Верховної Ради.

– Чи готові ви бути в опозиції?

– У мене завжди буде своя позиція. Якщо хтось буде називати її опозицією – то це справа цих людей. Я буду говорити те, що я думаю!

– Чи можливо в новому парламенті почати процедуру імпічменту?

– По–перше, я не бачу для цього підстав, а по–друге, для цього немає відповідних правових механізмів, і, в принципі, реалізувати це практично неможливо.

Хоча я не виключаю спроб якихось збурень. Проте вони не дадуть користі ані тим політикам, які будуть цю проблему порушувати, ані країні – а це головне.

– Ваш прогноз, хто буде новим прем'єр-міністром?

– Спробують запропонувати, щоб це була людина, яка в силу свого характеру, в силу свого політичного образу не зможе претендувати на посаду наступного президента України.

Це будуть робити, щоб нейтралізувати людей, які можуть бути реальними конкурентами на наступних президентських виборах.

– Конкурентами Віктора Ющенка?

– Звичайно.

– Тобто ви вважаєте, що перші обличчя Партії регіонів, "Нашої України", БЮТ не будуть висуватись на прем'єра?

– Я думаю, що вони можуть і будуть висуватись. Але тоді процес формування уряду буде затягуватись. Якщо це буде технічна кандидатура, то вона пройде швидше.

– Хто вам сподобався на цих виборах, кому б ви зробили комплімент?

– Мені ніхто не сподобався.

– Які результати ви прогнозуєте для Народного блоку Литвина?

– Я не хочу обмежувати Божу благодать. Який результат буде, він буде наш. Головне, щоб він був чесним. Щоб вибори не були підтасовані і сфальшовані.

Якщо все буде чесно, то ми отримаємо більше 10%.

Але треба говорити про те, що сьогодні значна кількість людей не можуть отримати можливість для того, щоб проголосувати. Я вважаю, що не має під собою жодної правової підстави рішення, яке прийняв президент (ветувати закон, який дозволяв вносити людей у списки виборців за рішенням суду прямо в день виборів).

Це було політичне рішення. А, на мій погляд, ветувати політичні рішення президент не має підстав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді