Фактор Тимошенко в можливому розколі "Нашої України"

П'ятниця, 31 березня 2006, 22:02

У бійці за наступного прем’єра серед переможців виборів найбільший дискомфорт відчуває "Наша Україна". На відміну від Партії регіонів, Блоку Тимошенко, соціалістів та комуністів, у партії Ющенка не має одностайності, на чиєму боці виступити в новій політичній реальності.

У новій Верховній Раді буде запроваджено "імперативний мандат", який забороняє перехід з фракції у фракцію. Але він не вплине на головне – депутат зможе голосувати так, як забажається.

І навіть якщо вся фракція Партії регіонів відмовиться підтримати кандидатуру помаранчевого прем’єра, але "за" проголосує один несвідомий "донецький", механізму покарання втратою мандату для порушника дисципліни немає. Він просто не прописаний. І навіть, якщо людина буде виключена з фракції, немає норми, яка б прямо зобов’язувала здати депутатство.

А якщо депутата не може примусити власна фракція, його може причарувати сусідська. Це важливо для розуміння прем'єріади, яка трястиме українську політику найближчими тижнями.

Отже, можливі кілька сценаріїв, які будуть розхитувати фракцію "Наша Україна". Як відомо, уже тиждень всередині партії Ющенка триває боротьба – між прихильниками і ворогами коаліційного формату, який матиме наслідком прем’єрство Тимошенко.

І той, і інший табір на словах виступають за створення "демократичної коаліції".

Але якщо одна сторона змушена змиритися з прем’єрством Тимошенко, то інша готова до переговорів з Партією регіонів – з тим, щоб наполягати на створенні союзу чотирьох ("Наша Україна", донецькі, БЮТ, Соцпартія). І коли Тимошенко відмовиться, звинуватити її саму в нездатності йти на компроміси заради об'єднання держави.

У вжитку нашоукраїнських функціонерів та політиків немає словосполучення "помаранчева коаліція". Замість цього вони кажуть "демократична коаліція". Ми спробували дізнатися в одного з представників центрального апарату НСНУ про причини заміни одного слова. Він пояснив, що "оскільки Тимошенко біло-червона, а Мороз – малиновий, то називати коаліцію помаранчевою некоректно".

Але може бути й інше пояснення. "Помаранчева коаліція" звужує число її учасників до трьох політичних сил – організаторів революції. А "демократична коаліція" розширює горизонти переговорів до Партії регіонів. Адже за великого бажання можна сказати, що "коаліція створюється на демократичних принципах", які поклялися сповідувати люди Януковича, і тепер вони всі так називаються.

В штабі "Нашої України" говорять, що рішення про створення коаліції оголосять не раніше 7 квітня, коли відбудеться політрада президентської партії. Там нараховується 186 осіб, і, не виключено, засідання може тривати кілька днів.

Як кажуть джерела, Тимошенко переконана, що скоріше за все, буде помаранчева коаліція. Вона також повідомила однопартійцям, що напередодні начебто відбулася політрада блоку "Наша Україна", де за об'єднання з Тимошенко виступили вісім лідерів, і проти лише один. Втім, у штабі НСНУ на Спаській не підтверджують проведення такого засідання.

ЧИТАЙТЕ ПРО ПІДСУМКИ ВИБОРІВ ДО ПАРЛАМЕНТУ

Натомість у "Нашій Україні" почався процес об'єднання з БЮТ на регіональному рівні. Першими ющенківці й тимошенківці створили коаліцію у Львівській обласній раді. Судячи з регулярних повідомлень на сайті "Нашої України", процес перекинеться й на інші області.

Тут є ще один нюанс. Інтернет-сторінку блоку Ющенка наповнюють люди Безсмертного. Таким чином стає очевидною позиція їх шефа, що був помічений у переговорах з Тимошенко.

І, як відомо, лідерка БЮТ гарантувала Безсмертному отримання крісла спікера Верховної Ради в разі її прем’єрства.

Боротьба за прем’єрство навряд обернеться розколом "Нашої України", але поглибить кризу всередині партії та блоку.

Рішення не брати самостійну участь у виборах-2006 обернулося для НСНУ необхідністю озиратися на партнерів. А частина з них як раз і виступає за коаліцію з БЮТ.

Першими рішення ухвалив Народний Рух України, який, втім, поставив вимогу, щоб майбутній прем’єр не викликав заперечень з боку жодного учасника коаліції.

Крім того, за союз з Тимошенко виступає Християнсько-демократичний союз Володимира Стретовича.

Непроста ситуація в Конгресу українських націоналістів. Їх лідери Олексій Івченко і Андрій Лопушанський, особливо після угоди з "РосУкрЕнерго" мають в особі Тимошенко найненависніших ворогів. Соратники лідери БЮТ погрожували Івченку в’язницею, а він називав її зрадницею.

"Те, що говорить пані Тимошенко, базується виключно на "воплях і соплях" і лжепатріотизмі до держави Україна і українського народу. Мені немає сенсу коментувати заяви пані Тимошенко, щоб підтримати її рейтинг, який критично падає", - сказав два місяці тому Івченко. Зараз він би волів з'їсти всі додатки до контракту з РосУкрЕнерго, аби не згадувати ту свою тираду.

А проблема в тому, що якщо Івченко погодиться на угоду з Партією регіонів, його проклянуть власні однопартійці з Конгресу українських націоналістів.

Четвертий учасник блоку Ющенка партія "Собор" також в дивному становищі. Їх лідер Анатолій Матвієнко побив з Тимошенко горшки та інші аксесуари єдності під час формування списків і прийшов до НСНУ. Союз же з Януковичем Матвієнку також не пробачать власні однопартійці, всі як один радикальні патріоти.

Найлегше партії Анатолія Кінаха. Між ним і Тимошенко за часів роботи в уряді були постійні конфлікти. Крім того, промисловці та підприємці не звикли витрачати час на роздуми про спадок Слави Стецько й інших українських патріотів.

Ми спробували розібратися, де проходить лінія внутрішнього конфлікту у фракції "Наша Україна". Отже, за попередніми підрахунками "Української правди", союз з Тимошенко можуть підтримати понад 30 депутатів-нашоукраїнців.

Однак це зовсім не гарантує Тимошенко перемогу, оскільки ці три десятки складають меншість у фракції. І навіть якщо вони окремо проголосують за лідерку БЮТ, їх голосів не вистачить для 226 за прем’єра.

Варто попередити, що цей прогноз базується не на розмові із зазначеними особами. Просто можна проаналізувати досвід їх політичної діяльності, їх зв’язки з іншими політиками та їх позицію у різні часи.

Отже, можна припустити, що на союз з Тимошенко, який передбачатиме її повернення в крісло прем’єра, в "Нашій Україні" не проти погодитися:

1. (3 номер списку) Тарасюк Борис Іванович – лідер Народного Руху, добре обізнаний з позицією Заходу щодо бажаності знову об'єднати помаранчевий фланг
2. (6 номер списку) Кириленко В’ячеслав Анатолійович – "молодорухівець" зі стажем, мав гарні стосунки з Тимошенко в уряді
3. (10 номер списку) Григорович Лілія Степанівна – рухівка зі стажем
4. (11 номер списку) Стретович Володимир Миколайович – лідер Християнсько-демократичного союзу, відкрито виступає за помаранчеву коаліцію
5. (14 номер списку) Танюк Лесь Степанович – рухівець зі стажем
6. (16 номер списку) Ключковський Юрій Богданович – рухівець зі стажем
7. (17 номер списку) Куйбіда Василь Степанович – рухівець зі стажем
8. (18 номер списку) Оробець Юрій Миколайович – націонал-демократ зі стажем
9. (23 номер списку) Безсмертний Роман Петрович – узгодив з Тимошенко умови коаліційної угоди
10. (24 номер списку) Коваль В’ячеслав Станіславович – заступник голови Народного Руху
11. (26 номер списку) Зварич Роман Михайлович – узгодив з Тимошенко умови коаліційної угоди
12. (30 номер списку) Гірник Євген Олексійович – член керівних органів Конгресу українських націоналістів
13. (31 номер списку) Удовенко Геннадій Йосипович – колишній лідер Народного Руху
14. (25 номер списку) Івченко Олексій Григорович – голова Конгресу українських націоналістів
15. (38 номер списку) Марущенко Володимир Станіславович – член ХДС Стретовича
16. (39 номер списку) Лановий Володимир Тимофійович – член Народного руху
17. (42 номер списку) Полянчич Михайло Михайлович – екс-член Партії Реформи і порядок, походить з Тернопільщини
18. (45 номер списку) Джемілєв Мустафа – рухівець зі стажем
19. (46 номер списку) Мойсик Володимир Романович – націонал-демократ зі стажем
20. (48 номер списку) В’язівський Володимир Михайлович – заступник керівника львівського осередку НСНУ, який уже утворив коаліцію з БЮТ
21. (51 номер списку) Чорноволенко Олександр Віленович – рухівець зі стажем
22. (50 номер списку) Келестин Валерій Васильович - екс-член руху Костенка, походить з Івано-Франківщини
23. (59 номер списку) Кендзьор Ярослав Михайлович – рухівець зі стажем
24. (63 номер списку) Ружицький Антон Матвійович – член ХДС Стретовича
25. (62 номер списку) Яковина Микола Михайлович - націонал-демократ зі стажем, хоч і є членом "Собору"
26. (67 номер списку) Гуменюк Олег Іванович – керівник штабу НСНУ на Тернопільщині
27. (70 номер списку) Лопушанський Андрій Ярославович – член керівних органів Конгресу українських націоналістів
28. (71 номер списку) Кріль Ігор Іванович – керівник штабу НСНУ на Закарпатті
29. (72 номер списку) Чубаров Рефат Абдурахманович – націонал-демократ зі стажем
30. (73 номер списку) Карпук Володимир Георгійович – заступник Волинського губернатора
31. (74 номер списку) Поживанов Михайло Олександрович – екс-заступник голови Народного Руху
32. (76 номер списку) Богашева Наталія Владиславівна – помічниця нардепа Ключковського
33. (79 номер списку) Круць Микола Федорович – депутат від Івано-Франківщини
34. (80 номер списку) Шкутяк Зіновій Васильович – мер Івано-Франківська
35. (81 номер списку) Давимука Степан Антонович – рухівець зі стажем

Можливий союз з Партією регіонів можуть підтримати:

1. (1 номер списку) Єхануров Юрій Іванович – вважає, що у нього світоглядні протиріччя з Тимошенко
2. (2 номер списку) Кінах Анатолій Кирилович – перебував у постійному конфлікті з Тимошенко у часи роботи в уряді
3. (12 номер списку) Матвієнко Анатолій Сергійович – мав конфлікт з Тимошенко перед виборами, що вилилося у розкол партії "Собор"
4. (13 номер списку) Оніщук Микола Васильович – заступник Кінаха в Партії промисловців і підприємців
5. (15 номер списку) Беспалий Борис Якович – постійний представник уряду Єханурова у парламенті
6. (20 номер списку) Майко Віталій Іванович – член партії Кінаха
7. (21 номер списку) Мартиненко Микола Володимирович – перебуває у ворожих стосунках з Тимошенко
8. (32 номер списку) Поляченко Володимир Аврамович – давній соратник Юрія Єханурова
9. (33 номер списку) Порошенко Петро Олексійович – перебуває у ворожих стосунках з Тимошенко
10. (34 номер списку) Шпиг Федір Іванович – екс-член "Трудової України" Пінчука
11. (36 номер списку) Гуреєв Василь Миколайович – соратник Кінаха
12. (40 номер списку) Ющенко Петро Андрійович – брат президента, Тимошенко переконана, що він залучений до схеми "РосУкрЕнерго"
13. (41 номер списку) Третьяков Олександр Юрійович – перебуває у ворожих стосунках з Тимошенко
14. (44 номер списку) Волков Олександр Анатолійович – людина Дмитра Фірташа, який є учасником схеми "РосУкрЕнерго", проти існування якої виступає Тимошенко
15. (49 номер списку) Жебрівський Павло Іванович – соратник Порошенка
16. (52 номер списку) Гнатенко Лев Миколайович – соратник Кінаха
17. (53 номер списку) Одайник Микола Миколайович – соратник Порошенка
18. (54 номер списку) Король Віктор Миколайович – соратник Порошенка
19. (55 номер списку) Артеменко Юрій Анатолійович – соратник Порошенка
20. (57 номер списку) Борисов Валерій Дмитрович – близький до Мартиненка
21. (58 номер списку) Горошкевич Олександр Сергійович – керівник "Чорноморнафтогазу", орієнтується на Єханурова
22. (60 номер списку) Заплатинський Володимир Михайлович – керівник слідчої комісії парламенту, яка зняла звинувачення проти фігурантів корупційного скандалу
23. (65 номер списку) Зейналов Едуард Джангірович – соратник Третьякова
24. (66 номер списку) Федун Олексій Леонідович – представник інтересів російського "Лукойлу", який мав конфлікт з Тимошенко за часів бензинової кризи
25. (69 номер списку) Жванія Давид Важаєвич – перебуває у ворожих стосунках з Тимошенко, водночас казав, що обере коаліцію з БЮТ, якщо альтернативою буде Ахметов
26. (75 номер списку) Сокирко Микола Васильович – соратник Порошенка
27. (77 номер списку) Тополов Віктор Семенович – перебуває у дружніх стосунках з керівниками НСНУ
28. (78 номер списку) Шкрібляк Анатолій Васильович – висунутий до списку "Нашої України" партією Кінаха
29. (82 номер списку) Сташевський Станіслав Телісфорович – орієнтується на Юрія Єханурова
30. (73 номер списку) Бичков Сергій Анатолійович – перебуває у дружніх стосунках з керівниками НСНУ

Група, яка орієнтується на позицію президента Віктора Ющенка. Ці люди потрапили до виборчого списку блоку "Наша Україна" з персональної квоти і за сприяння президента.

1. (4 номер списку) Герасим’юк Ольга Володимирівна
2. (5 номер списку) Лижичко Руслана Степанівна
3. (7 номер списку) Ляпіна Ксенія Михайлівна
4. (27 номер списку) Прокопович Наталія Володимирівна
5. (35 номер списку) Левченко Катерина Борисівна
6. (43 номер списку) Головатий Сергій Петрович
7. (56 номер списку) Аржевітін Станіслав Михайлович

Група, позицію яких у голосуванні за прем’єра Тимошенко спрогнозувати складно:

1. (9 номер списку) Князевич Руслан Петрович – потрапив до списку за квотою Ющенка, водночас його протест проти фальсифікації виборів-2006 робить неприйнятним союз з Януковичем
2. (8 номер списку) Катеринчук Микола Дмитрович – має одночасно гарні стосунки з Порошенком і Безсмертним
3. (19 номер списку) Білозір Оксана Володимирівна – є кумою Ющенка і близькою соратницею Порошенка, водночас мала непогані стосунку з Тимошенко, коли працювала в її уряді
4. (22 номер списку) Павленко Юрій Олексійович – близький до бізнес-середовища НСНУ, але мав непогані стосунку з Тимошенко, коли працював в її уряді
5. (28 номер списку) Довгий Станіслав Олексійович – член партії Кінаха, водночас за часів прем’єрства Тимошенко готова була зробити його міністром зв’язку
6. (37 номер списку) Бондар Олександр Миколайович – заступник голови Фонду держмайна, член націонал-демократичної за орієнтацією партії "Собор"
7. (47 номер списку) Кучеренко Олексій Юрійович – орієнтується на бізнес-середовище в НСНУ, водночас є партнером Костянтина Жевага, який зробив ставку на БЮТ
8. (61 номер списку) Омельченко Олександр Олександрович – товаришує з бізнес-середовищем НСНУ, водночас БЮТ не висував свого кандидата проти його батька на виборах мера Києва
9. (64 номер списку) Довгий Тарас Олексійович – молодший брат Станіслава Довгого

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді