Держдума РФ хоче закріпити в законі право експорту газу за "Гaзпpoмом"

Середа, 7 червня 2006, 10:02

Депутати Державної думи Російської Федерації внесли в парламент законопроект "Про експорт природного газу", у якому пропонують закріпити за монополістом "Газпромом" виключне право експорту російського газу.

"Газпром" контролює майже 90% видобутку газу в РФ і всю газотранспортну систему, у тому числі експортні газопроводи, повідомляє Ліга.

Незалежні виробники газу, наприклад, "НОВАТЕК", "Ітера", нафтові компанії, не тільки не мають змоги експортувати свій газ, але часто зіштовхуються з проблемами в доступі до внутрішньої інфраструктури.

Багато хто з них змушені продавати газ "Газпрому" на свердловині або вході в магістральний газопровід за низькими цінами, щоб забезпечити планові рівні освоєння родовищ, побоюючись відкликання ліцензій.

У статті 3 цього закону говориться, що виключним правом на здійснення експорту природного газу може володіти організація-власник єдиної системи газопостачання ("Газпром") або її 100-процентне дочірнє товариство ("Газекспорт").

Тим часом, у лютому Міністр фінансів РФ Олексій Кудрін на підсумковій прес-конференції після зустрічі міністрів фінансів "великої вісімки" сказав, що в майбутньому Росія має намір зробити рівним доступ до експорту газу для всіх суб'єктів цього ринку, однак не назвав строк лібералізації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді