Тимошенко приготувала для Мороза приборчик. І революцію

Четвер, 13 липня 2006, 23:39

"І Мороз, і Янукович не розуміють простої істини: боротися з Юлею немає сенсу. Бо це те ж саме, що боротися з шахідом. А шахід, як відомо, є непереможним".

З такими словами сесійну залу парламенту залишив депутат, що носить червоне сердечко на лацкані піджаку. Його новий робочий день тривав недовго і вимагав простих дій: тиснути на кнопки мегафону, робити паперові літачки, щоб кидати їх у напрямку Мороза, штовхатися біля трибуни...

Війна у парламенті у четвер почалася з того ж, з чого закінчилася у вівторок – депутати з Партії регіонів заблокували прохід у рядах, де сидять члени "Нашої України" і фракції Тимошенко. Таким чином вони не дають їм захопити трибуну або відірвати пульт зі стола Мороза.

Спроби домовитися між Партією регіонів та "Нашою Україною" припинено. Держава рухається до другого Майдану і розпуску парламенту.

У четвер на засіданні фракції блоку Тимошенко Олександр Турчинов оголосив про створення штабу вуличних акцій. Він повідомив про поповнення, яке найближчими днями прибуде з областей, і похвалив Чернігівський та Рівненський БЮТ за організацію доставки людей в столицю.

Турчинов наказав потурбуватися про нових революціонерів – зокрема, за його словами, у четвер людей мали нагодувати яйцями і курячими стегенцями.

Блок Тимошенко зробив розрахунок на те, що літній Майдан набагато легше зимового.

"Страх від повернення Януковича відслужив нам найкращу службу. Нікого не треба переконувати, не треба платити жодних грошей. Всі їдуть до Києва самі. Люди сприймають це як тусовку. А чому ні? На західній Україні безробіття, сезонної зайнятості зараз немає, всі охоче їдуть до столиці. Від нас треба вирішувати тільки питання поселення і харчування", - ділився досвідом куратор БЮТівського штабу в центральній Україні з начальником штабу в західній Україні.

У четвер на зборах фракції Юлія Тимошенко була набагато добрішою, ніж у вівторок, коли вона відлаяла власних соратників за пасивність у боротьбі. Тепер Тимошенко принесла радісні новини.

"Я була на засіданні погоджувальної ради. І хочу вам повідомити: з усього видно, що переговори між "Нашою Україною" і Партією регіонів зайшли в глухий кут. "Наша Україна" інформувала мене, що Партія регіонів готова вивести з коаліції комуністів і запустити їх. Але вони в жодному разі не погодяться, щоб Янукович не був прем’єр-міністром", - розповіла Тимошенко.

Лідерка також повідомила ще одну позитивну звістку – вони озброїлися новими засобами боротьби. Це спеціальні пристрої, які мають вирішити досі нерозв’язану проблему – зробити так, щоб Мороза не було чутно не тільки у сесійній залі, а й у навушниках трансляції чи в телеефірі.

На презентації новинки озброєнь Тимошенко не могла приховати захоплення: "Це – ультразвукові приборчики, і коли вони включені, на екранах нічого не чути, на радіо нічого не чути, телекамери не можуть записати звук!... І я б хотіла звернутися до наших хлопців, щоб вони з цими приборчиками підтягнулися у сесійному залі ближче до Мороза".

Однак під куполом парламенту їх чекав неприємний сюрприз – чи то щось не спрацювало, чи то техніка виявилася фальшивою, але після обіду слова Мороза долітали до слухачів без будь-яких викривлень.

Завданням парламенту на четвер було обрати керівників комітетів, але намір перенесли на п’ятницю. Причиною цьому була не тільки блокада, але і тиск "Нашої України"... на Партію регіонів.

Про це теж Тимошенко повідомила своїм однофракційцям: "Роман Зварич сказав мені, що якщо коаліція починає ділити комітети, то "Наша Україна" виходить з будь-якого переговорного процесу".

На фоні бійок, які влаштовує блок Тимошенко з Партією регіонів, "Наша Україна" схожа на глядачів з мазохистичним ухилом. Активної участі не беруть, але й із зали не тікають – сидять і лише псують вуха "сиренадами".

Втім, і сценарій "Нашої України" поступово наближається до точки неповернення. Дедалі більше депутатів налаштовуються на дострокові вибори, дедалі менше – на широку коаліцію.

Крім Волкова і Заплатинського, які вступили в союз ПРУ-СПУ-КПУ, Янукович може розраховувати на півдюжини помаранчевих мандатів: Єхануров, Сташевський, Поляченко, Ляпіна, Горошкевич, ще декілька людей... Група Кінаха для Партії регіонів майже втрачена.

Свій пляжний варіант поведінки "Наша Україна" пояснює тим, що останні події не мають жодного значення, бо помаранчева коаліція у їхньому розумінні не припиняла свого існування і буде дійсною до 17 липня – бо тільки тоді спливуть десять днів на її розформування. Відтак, всі рішення до тієї дати, які ухвалює парламент, є нелегітимними.

Ще "Наша Україна" вірить, що не станеться головної біди – Ющенко не внесе Януковича на прем’єра. А тому можна поки розслабитися.

Але ж якщо Ющенко і відмовить Януковичу, то під впливом бойових дій у парламенті. Де "Наша Україна" поки не тягне навіть на роль партизана.

Свою гру почав Петро Симоненко, який розуміє здатність Партії регіонів обміняти його на "Нашу Україну". Вихід для себе Симоненко шукав у Москві, спробувавши стати гарантом антизахідного курсу нової коаліції.

Комуністам було потрібно одне – благословення Путіна. Отримавши такий статус, Симоненко важив би для Януковича набагато більше, ніж просто 21 картка для голосування.

Однак бліц-візит закінчився прийомом у першого віце-прем'єра Дмитра Медведєва, який, як спростував Симоненко, йому зовсім не допомагав організувати Віктор Медведчук.

Ще один бонус помаранчевим подарувала сама Партія регіонів. Побита камера телеканалу СТБ замінить плащ баби Параски у номінації "символ революції".

Інцидент між журналістами і не зовсім адекватним депутатом став приводом для протесту мас-медіа, а Янукович в умовах налаштованої проти нього преси – це Янукович без шансів на перемогу.

Тим більше, коли, як і два роки тому, революція назріває у столиці – місті, де рейтинг лідера Партії регіонів коливається у межах від мікроскопічного до мінімального.

Новий Майдан, риси якого вимальовуються дедалі більш чітко, є прямою ознакою дострокових виборів. Інакше, крім як у виборчі урни, немає куди дівати мобілізацію виборців, яка є неминучим продуктом подібних сюжетів.

Причому новий Майдан, який починається цими днями, може закінчитися десь із першим снігом. Достатньо згадати, як узимку 2004 року частина "особливо свідомих" не хотіли згортати намети до призначення Тимошенко прем’єром.

Але тоді Майдан перебував під кураторством Безсмертного, і штабу "Нашої України" таки вдалося вмовити людей поїхати – останні вогнища революції згасли за день до інавгурації Ющенка.

Тепер Майдан починається як проект Тимошенко. І цього разу люди будуть стояти до кінця.

Щоправда, у цієї історії може бути багато різних продовжень. Наприклад, у разі оголошення Ющенком нових виборів, невдоволені їхнім результатом підуть оскаржувати саму законність їх призначення.

На це один з найдосвідченіших членів блоку Тимошенко відповів зі здивовано піднятими бровами: "А ви що, не знали, що ми рухаємося до прямого президентського правління?"

Причому Конституційного Суду, який би міг це зупинити, в Україні немає вже півроку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді