Ющенко шукає в Ахметова те, що не дав Янукович

Середа, 26 липня 2006, 22:30

"Наша Україна" у середу в 299-ий раз спростувала інформацію про проведення переговорів з Партією регіонів. Напевно, ювілейне спростування збіжиться з підписанням угод, які відкриють дорогу призначенням "нашоукраїнців" до уряду Януковича.

Політична ситуація в Україні продовжує балансувати. Між розпуском парламенту і узаконенням стосунків "Нашої України" з антикризовою коаліцією.

Варіант переходу пропрезидентського блоку в опозицію втратив популярність в очах головних гравців.

Минулого тижня Віктор Ющенко зробив правильний вибір, обравши собі нового партнера для переговорів. Замість Віктора Януковича на Банкову тепер ходить Ринат Ахметов.

Він там був у п’ятницю, туди ж він прийшов і в понеділок. Кажуть, провів з президентом і керівництвом секретаріату ледь не півдня. У власника "Шахтаря" зіпсовано всю відпустку – родина уже півтора місяці чекає на нього в Монте-Карло, але він замість Лазурового узбережжя продовжує дихати гарячим повітрям столиці.

Зустрічі Ахметова з послом США мають підсилити розуміння, що зараз вирішується питання не просто коаліції, а його персональної легітимності на Заході, питання успішності його майбутнього ІРО і питання його рядку в журналі "Форбс".

Наявність цих багатьох факторів роблять Ахметова набагато гнучкішим, ніж Януковича.

Двічі на день відбувається щось між "Нашою Україною" і Партією регіонів. Вони усамітнюються у добре кондиціонованих приміщеннях.

Оскільки словом "переговори" називати це забороняють, можна сказати інакше – відбувається "обмін думками".

На нього приходять Петро Порошенко (бореться за крісло першого віце-прем'єра в уряді Януковича), Роман Зварич (бореться за крісло міністра юстиції в уряді Януковича), Олександр Третьяков (бореться за крісло глави секретаріату президента).

Активно включився у процес в.о. секретаря Ради нацбезпеки Володимир Горбулін. Йому за щось боротися уже не треба. Схоже, Горбулін й далі буде працювати в.о. секретаря Радбезу, а повноцінне призначення на цю посаду не відбудеться тільки через досягнення ним пенсійного віку і відповідні заборони в законі про державну службу.

Сценарій, навколо якого точаться всі розмови – це умови участі "Нашої України" у союзі з Партією регіонів.

Найбільш бажаним для Ющенка є заміна кандидатури Януковича на нейтральне прізвище. Тим більше, що несподівано до секретаріату стали надходити... звернення від громадськості центрально-українських регіонів внести кандидатуру Арсенія Яценюка.

Але варіант самовідводу сприймається Януковичем як поганий жарт. Для нього та для Ахметова це принципове питання: "Ми посіли перше місце на виборах, значить прем’єр – наш. Це – закони демократії". Їх логіка така: "Треба було погоджуватися раніше, коли Партія регіонів готова була віддати "Нашій Україні" прем’єра і половину уряду в обмін на спікерство Януковича. Але "Наша Україна" обрала помаранчеву коаліцію".

Непохитність у питанні прем’єрства Януковича, схоже, змусила змиритися з цим і Ющенка, і "Нашу Україну".

Але є друга умова приходу "Нашої України" – це переробка коаліційної угоди. Навіть за умови участі комуністів, якщо вони погодяться на спільні принципи. Мета – можливість для Ющенка як президента зберегти свій вплив у державі.

Ідеться про механізми, які дозволять Ющенку контролювати силовий блок. Ідеться про регламент коаліції. Ідеться про програму дій коаліції.

За деякими даними, Янукович навіть погодився підписати від імені уряду листа у Брюссель про підтримку приєднання України до Плану дій для набуття членства в НАТО (Мembership action plan).

У свою чергу, як кажуть джерела, на нараді в Ющенка Борис Тарасюк назвав "прийнятною" кандидатуру Януковича в прем’єри – "головне, щоб зовнішній вектор не змінився".

Третя умова "Нашої України", яка врятує парламент від розпуску, – це кадри.

"Там такі апетити!... Нам доведеться сідати на дієту!", - сказав про переговори з "Нашою Україною" високопосадовець Партії регіонів.

У переговорах фігурує нове слово з політичної лексики – "компенсатор".

"Наша Україна" хоче компенсатори за те, що, входячи в коаліцію як друга за чисельністю сила, вона не отримала посади прем’єра або спікера. Компенсатори – це троє міністрів (перший віце-прем'єр, Міністерство внутрішніх справ і Мінюст).

Решта портфелів ділиться пропорційно між членами коаліції, внаслідок чого "Наша Україна" отримає ще плюс п’ять-шість міністерських посад.

При чому не факт, що деяким ідеям Банкової зрадіють "любі друзі" – пропозиціям про те, щоб їм відійшли Міністерство культури чи Міністерство сім'ї-молоді-спорту, а не економічний блок, який, за логікою, має бути креатурою прем’єра (тобто Януковича).

Сценарій, який не хочеться застосовувати Ющенку, на який не хочеться витрачатися Ахметову і через який не хочеться відправлятися у турне по всій країні Януковичу – це дострокові вибори.

Ризик для Ющенка надто великий.

Аналітики з Банкової визнають низькі рейтинги свого шефа, але думають, що Партію регіонів можна перемогти за умови мобілізації помаранчевого електорату і створення "чорно-білої картинки": або Майдан (Ющенко-Тимошенко), або Анти-Майдан (Янукович).

За цих умов вони прогнозують ті ж результати, з якими закінчився третій тур виборів: 52% проти 44% на користь Ющенка.

"Гаслом нових виборів, якщо їх оголосять, треба буде робити: "Врятуй незалежність України!", - поділився з "Української правдою" представник оточення Ющенка. Антитезою стане залежність Януковича від Москви.

Водночас Партія регіонів оперує даними свого внутрішнього опитування, отриманого минулого тижня: їх рейтинг уже сягає 42%, що за умови фіаско помаранчевих дозволить донецьким мати в новому парламенті 226 голосів.

І тут уже Ющенко нічого не зробить – обрану на дострокових виборах Верховну Раду не можна розпускати протягом року.

Але оголошення дострокових виборів – це не блеф Ющенка, підкреслюють на Банковій. Більше того, за останній тиждень він став ближче до розпуску, і не в останню чергу на нього вплинула зустріч з Януковичем, де той продемонстрував неготовність до поступок.

Днями Ющенко отримав роз’яснення Інституту держави і права імені Корецького Національної академії наук, до висновків якого у своїй діяльності звертається Конституційний Суд.

Юристи визнали правоту логіки дій Ющенка, що не змогло не викликати роздратування Олександра Мороза. І на світ з'явився протилежний висновок, підготовлений Інститутом законодавства Верховної Ради. Напевно, жоден інший науковий заклад не взявся виконати цю роботу в експрес-терміни.

Але нинішньому стану Мороза не позаздриш. Його доля вирішується без його участі. Переговорів з Морозом не ведуть, а останні події з викликом Ющенка до парламенту і на круглий стіл остаточно розсварили його з президентом.

Свою гру Мороз не потягне, бо соціаліста не зрозуміє капіталіст. Загострення, на яке може піти Мороз, поставивши Януковича на голосування в прем’єри без подання Ющенка, не потрібне Ахметову. Промислові та фінансові компанії з таких країн не користуються популярністю на Заході. Господарю Донбасу простіше провести нові вибори. І американські радники його тут підтримають.

Для Ющенка нові вибори можуть бути цікаві тим, що дають шанс отримати свого спікера. Навіть якщо Янукович матиме абсолютну більшість, все одно подання на його прем’єрство робитиме президент. І умовою для цього Ющенко може поставити обрання потрібного голови нової Верховної Ради.

Уже вирахувано, що зручний час розпустити парламент – у п’ятницю після обіду. Не важливо, цієї п’ятниці чи наступної – просто у сесійних засіданнях Верховної Ради буде оголошено перерву до вівторка. А попереду буде два вихідних і невикористані відпустки – чи не головний фактор деморалізації народного депутата.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді