Чому морозить спікера?

Понеділок, 31 липня 2006, 13:22

Очевидно, мало хто сперечатиметься з тим, що на сьогодні Віктор Ющенко опинився в доволі делікатній ситуації. Не є секретом і те, що мабуть сам таки президент винен у невтішних для себе розкладах.

Саме в такому, майже безвихідному становищі, президент може піти на різкі кроки. Вочевидь, одним з таких кроків може стати і розпуск Верховної Ради України. За останню добу ймовірність такого розвитку подій стрімко підвищилась.

Дехто говорить про те, що і такий крок не порятує президента Ющенка. Мовляв це, як і будь-що інше в цій ситуації, послабить позиції Ющенка та "Нашої України".

Основний аргумент – на нових виборах до парламенту пропрезидентські партія чи блок не повторять свого результату кількамісячної давнини.

Не погодитись з цим важко. Втім, слід подивитись на можливий розподіл місць у новому складі парламенту під іншим кутом.

Так, безумовно покращать свої позиції Партія регіонів і БЮТ чи якийсь новий, більш широкий, формат об'єднання навколо персони пані Тимошенко.

З невеликими змінами збережуть своє представництво комуністи. "Наша Україна", очевидно таки впаде за позначку у 10%. Отримають другий шанс команди Вітренко та Литвина. Можливо, з'явиться ще якийсь претендент на подолання позначки у 3%.

А от позиції Соціалістичної партії України на чолі з Олександром Морозом можуть суттєво похитнутися.

Далі ситуація з великою долею ймовірності може піти двома принципово відмінними шляхами.

Варіант перший більш вигідний для президента і саме тому, очевидно, відпрацьовуватиметься командою Віктора Ющенка у випадку, якщо парламент буде розпущено.

Враховуючи недекларативне бажання Партії регіонів налагодити місток з Ющенком, президент сподіватиметься на те, що "регіонали" не дібравши 50%, і надалі прагнутимуть залучити до своєї коаліції "Нашу Україну".

Навіть за умов втрати відсотків цією політичною силою, альянс з Партією регіонів даватиме можливість цим двом гравцям створити коаліцію.

Отримавши на двох біля 40-45% голосів виборців, Партія регіонів і "Наша Україна" без зайвої допомоги формують коаліцію, маючи ще й посаду президента.

Саме такий варіант, на сьогоднішній день, мабуть найбільше влаштовував би еліту "Нашої України". Втім, "регіонали" навідріз і неодноразово відмовились "кинути" Олександра Мороза.

Не виключено, що Віктор Ющенко саме тому піде на повторні вибори, щоб досягнути бажаного для себе формату коаліції з Партією регіонів, без СПУ. Слід зазначити, що такий варіант загалом стратегічно влаштовує і КПУ, і БЮТ.

Комуністи нарешті отримують можливість вийти з тіні Партії регіонів, розкритикувати її за зрадництво і дружбу з "помаранчевими". КПУ перейде у більш властиву для себе стихію декларативно-жорсткої опозиційної діяльності.

НАЙКРАЩІ СТАТТІ УП

Петро Симоненко з колегами скине важкий владний тягар з плечей. І згодом їм не доведеться пояснювати: чому будучи при владі, вони не побудували комуністичний рай в Україні.

Блок Юлії Тимошенко збільшить своє представництво у парламенті і на кінець-то отримає карт-бланш у відносинах з Віктором Ющенком.

Пані Тимошенко остаточно вийде на злітну смугу президентської гонки та отримає чарівну нагоду від душі "розносити" президента і його команду за коаліцію з Партією регіонів.

Погодьтесь, не найгірший стартовий майданчик для виборчої кампанії Юлії Тимошенко!

Враховуючи кострубатість коаліції Партії регіонів та "Нашої України", а також критику цього об'єднання з флангу комуністів, можна припускати загалом непогану кон'юнктуру для подальшого злету Юлії Тимошенко до бажаних висот.

Всіх майже все влаштовуватиме: ті, кому це найбільше потрібно, отримають доступ до адмінресурсу, а інші отримають широке поле для опозиційної діяльності.

Єдиним, хто залишиться зайвим на цьому святі життя, очевидно буде Олександр Мороз.

Цікаво, кого критикуватимуть в цій ситуації соціалісти? Вчорашніх союзників по антикризовій коаліції? А може позавчорашніх – по помаранчевій?

Що робити? Кого критикувати? Кому протиставлятись? За кого агітувати?

Схоже на те, що в таких умовах нікому непотрібні соціалісти можуть просто втратити політичні орієнтири і стати схожими на сліпих кошенят, яким не буде місця у вирі нових подій.

Варіант другий не зовсім вигідний президенту, втім від цього Олександру Морозу не стане легше. Крім представлених у парламенті політичних сил, у Верховну Раду можуть потрапити ще й ПСПУ і "народники" Володимира Литвина.

Швидше за все, одразу ж на другий день після оголошення результатів виборів буде створена коаліція Партії регіонів, ПСПУ та партії/блоку Литвина.

Очевидно, їхніх голосів буде достатньо для формування урядової коаліції.

Враховуючи доволі теплі взаємини найближчого оточення пана Литвина з лідерами Партії регіонів, а також давні рахунки екс-спікера з Олександром Морозом, соціалістів у цю самодостатню коаліцію можуть і не покликати.

До опозиційного помаранчевого альянсу "Наша Україна"-БЮТ Мороза і його команду не візьмуть принципово. Навіщо ділити лаври демократичної опозиції з ненадійним товаришем?

Залишаються лише комуністи, якщо їх ще раз не запросять під знамена Януковича.

Так, можна говорити про перспективу формування ортодоксального лівого фронту КПУ-СПУ. Але ж, очевидно, що Морозу і Симоненку буде тіснувато в одній ніші.

Тим більше, що в ній господарями, мабуть, почуватимуть себе таки комуністи, а соціалісти виступатимуть лише в ролі блудних синів. Навіщо ж в такому випадку комуністам впускати у свою нішу ще когось?

Отже, відчуваючи це, Олександр Мороз йтиме на все, щоб розпуску парламенту не відбулось.

Михайло Басараб, політолог

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді