Як швидко "трус" і "козел" забув про "проффесора-бандита"

Четвер, 3 серпня 2006, 20:43

Хто б міг подумати, що дві діаметрально протилежні особистості від голови до кінчиків пальців, два Віктори - Ющенко і Янукович – лише через два роки опиняться в одній упряжці?

Тепер вони вдвох вестимуть країну. Куди? Напрямок поки не визначаємо.

Натомість пропонуємо повернутись в ті часи, коли від припущення про якесь співіснування двох Вікторів, мабуть, колотило.

Йшов 2004 рік. Президентські вибори. Битва не на життя, а на смерть.

Ющенко йшов самовисуванцем від демократичних сил, які боролися з президентом Кучмою, а Янукович був уособленням саме цього режиму.

Тоді вони не дуже ретельно підбирали слова, говорячи один про одного.

Янукович про Ющенка

Почалося все з 2003 року. Тоді в Донецьку Ющенку не дали провести зустріч з громадянами та розвісили образливі бігборди, порівнявши Ющенка з фашистом. Пізніше з'явилась інформація, що до цих плакатів мала відношення фірма, яку очолював один з синів Януковича.

Таке звинувачення роздратувало тодішнього прем’єра і він порадив Ющенку:

"Усі, хто сьогодні зайнятий політикою і хочуть гострих відчуттів і при цьому не розуміють, як до цього буде ставитися український народ, напевно, повинні запастися памперсами і не займатися політикою".

Але це було "квіточками", "ягідки" почалися під час передвиборчої кампанії.

Вислів Януковича про козлів, що заважають жити, тепер стійко асоціюється з ним.

Тоді, в жовтні 2004 року Янукович, який був тоді прем’єром, обіцяв, що його команда прийшла до влади надовго, і ніхто не зможе чинити їй перешкод:

"Я вірю, що сильних і здорових людей набагато більше, ніж цих козлів, які нам постійно заважають жити!"

Пізніше, виступаючи на мітингу перед своїми прихильниками під час помаранчевої революції, Янукович кликав Ющенка на дебати і хотів образити, але мабуть, давно дивився мультфільми і все сплутав:

"З цієї сцени, як і на дебатах, я закликаю цього шкодливого кота Леопольда пана Ющенка, зустрітися зі мною".

В грудні 2004 року Янукович, який довго не погоджувався піти на теледебати з Ющенком, бо вони розмовляють "різною мовою", заявив:

"Всі в Україні вже переконалися, що Ющенко спочатку говорить щось, а потім від цього відмовляється. Він просто тріпач. Я вже казав, я викликаю цього труса на будь-які дебати".

А того ж місяця, відповідаючи на питання, чому "помаранчеві вовки знаходяться ще на волі," він відповів: "Я проти висловлення "помаранчеві вовки". Його потрібно замінити на "помаранчеві пацюки", бо вовк - дуже шляхетна тварина. Я його дуже поважаю".

Пізніше на теледебатах Ющенко вимагав сатисфакції за ці слова. Схоже, що "регіонали" не вміють вибачатись, бо слова Януковича означали дещо інше. Він виправдовувався і все пояснював тим, що, мовляв, помаранчеві ображають його дружину:

"У мене є дружина, як дружина… І коли її почали ображати, я на русском языке скажу, мне ее стало очень жаль, и это естественно. Я просто подумал, что если позволяются такие выражения… Меня успокаивали мои друзья, те кто меня поддерживают, "ну вы успокойтесь, Виктор Федорович, зато мы теперь хорошо знаем, что нашим президентом никогда не будет руководить жена". Хотя я ее, конечно, очень люблю.

Все оскорбления, которые были в мой адрес, и я это сказал в церкви перед иконой, что я всех прощаю. И я это сказал и сейчас повторяю…"

Ющенко про Януковича

Ще влітку 2004 року Ющенко всіляко критикував діяльність Януковича-прем’єра і звинувачував його уряд у постійних кризах.

"Ті розчарування, в яких живе Україна – це тема каяття Януковича", - заявив Ющенко на День шахтаря в Луганську.

"Україна живе в умовах криз – зернової, хлібної, енергетичної чи зовнішньополітичної. Це справа рук уряд, логіку якого я не розумію", - сказав тоді Ющенко.

"Я не підказую Віктору Федоровичу тему для каяття, але коли за одну ніч крадеться "Криворіжсталь", яку піднімали п'ять поколінь наших громадян... І різниця між найкращою запропонованою ціною і ціною зятя Кучми і донецького клану – 5 мільярдів", - зазначив тоді Віктор Андрійович.

"І при цьому пояснюється вчителю, що не вистачає два мільярда, щоб зробити 237 гривень мінімальною зарплатою – це предмет каяття", - додав Ющенко.

Тепер, слід розуміти, некомпетентність і "крадіжки" Януковича, Ющенку не муляють...

Одними з найпоширеніших слів у бік Януковича та його партії було висловлення "бандит".

"Я думаю, що жулікам і бандитам в політиці нема чого робить. Не побудуєш свою політику на брехні, на грабунках, на мільярдах втрачених коштів, для мене, повірте, це не опозиція", - говорив Ющенко про Партію регіонів.

Під час передвиборчої кампанії Ющенко називав методи роботи влади, "методами, якими працюють бандити увечері в підворітнях".

"По цих випадках, по закритих дверях, по тих молодчиках, що вчора ходили по площі, ми бачимо, як веде свою кампанію влада і Янукович. Знає він про це чи ні, але він як глава уряду і як кандидат від влади безпосередньо відповідає за те, що чиниться на місцях. Це зона, яку пропонують суспільству і після 31 жовтня", - заявив Ющенко у Бердянську, звинувачуючи владу в організації провокацій на його мітингах.

Він звинувачував уряд на чолі з Януковичем і в організації стеження за собою та своєю родиною, що називав кримінальним злочином. "Це є робота цього уряду – уряду Януковича, якому безпосередньо підпорядковане МВС та міністр внутрішніх справ Микола Білоконь", - стверджував Ющенко.

Ющенко багато разів згадував про судимості Януковича.

"Мене турбує питання, чи не є проблемою для українців окремі епізоди з біографії людини, що претендує на найвищу державну посаду", - запитував він Януковича.

"Я не люблю кримінальну владу. Я не люблю владу, яка живе "по понятіям", - стверджував він.

Або такий варіант:

"У нас прем'єр-міністри діляться на тих, хто сидів у тюрмі, і тих, хто не сидів. Так от, я - прем'єр-міністр, який не сидів у тюрмі", - говорив Ющенко влітку 2004 року.

Звичайно, не міг не згадати Ющенко і того, що Януковича на посаду президента висувала прокучмівська більшість.

"Ви ж єдиний кандидат від сьогоднішньої влади! Вас же висували у кабінеті президента Кучми. Ви ж є Кучма-три, ви його краща дитина! Ви сьогодні таке говорите про президента. Не плюйте в криницю, з неї прийдеться ще пить", - зазначив він під час теледебатів, які прикували до телевізорів всю Україну.

Тоді ж Ющенко дратувався, що Янукович не прислухається до думки інших людей:

"Про що я жалкую, що ви не можете слухати, а значить змінювати свою позицію. Ви як глухар на току, що співає свою пісню і прикривається своїми виборцями".

Ця бесіда глухого із сліпим стала настільки популярною в народі, що пізніше країною поширилися треки з фрагментами промов обох Вікторів, покладені на музику.

Під час помаранчевої революції Ющенко звинувачував Януковича та нині його соратника Сергія Ківалова у фальсифікації виборів. Слідом за звинуваченням завжди лунав знаменитий лозунг Майдану "Бандити мають сидіти в тюрмах!".

В грудні 2004 року Ющенко категорично не бачив можливості присутності Януковича у своєму уряді.

"Ми не розглядаємо за жодних умов варіант: Ющенко – президент, Янукович – прем’єр або член уряду. Это не по-мужски", - заявляв тоді він.

Тепер, два роки потому Ющенко та Янукович забули про "пацюків", "козлів" та "бандитів" заради "єдності держави". Таке собі поєднання вужа з їжаком.

Зрозуміло, що якби Ющенко та його команда були здатні на дії, то Україна ніколи б не мала потреби у поверненні "проффесора", який не хоче бути в "апозиції"...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді