Ющенко хоче зробити гривню як долар

Неділя, 3 вересня 2006, 09:35

Президент Віктор Ющенко вважає введення повної конвертованості гривні одним зі стратегічних напрямків політики держави і переконаний, що при нинішній економічній ситуації штучне зниження номінального курсу національної валюти є недоцільним і може призвести до ряду негативних наслідків.

Про це, як повідомляє офіційне інтернет-представництво президента, глава держави сказав в інтерв'ю суспільно-політичному тижневику "Дзеркало тижня", передає УНІАН.

"Введення повної конвертації гривні - це стратегічний напрямок курсової політики нашої держави. Реалізація цього шляху вимагає прискорення розвитку фінансової системи країни, державного пенсійного страхування, досягнення профіциту бюджету, незалежності внутрішніх цін від валютного курсу та ряду інших умов", - сказав глава держави.

У той же час президент відзначив позитивні зрушення в економіці України, зокрема, найнижчий з 2002 року рівень інфляції.

Він також нагадав, що в червні 2006 року, уперше з початку року, експорт товарів і послуг зростав швидше, ніж імпорт (16,4% проти 12,8%), а чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну за перше півріччя оцінювався в 2 млрд. 300 млн. дол. – це в 3,7 рази більше, ніж за аналогічний період 2005 року.

Отже, послабляти курс гривни при такій ситуації недоцільно, переконаний Ющенко.

"Більше того, проведення штучної девальвації гривні може призвести до серйозних негативних наслідків, зокрема, до значного прискорення інфляції, відтоку капіталу й росту рівня долара, можливому відтоку депозитів з банків, підвищенню процентних ставок, а також погіршенню стану банківської системи в результаті росту валютних дисбалансів", - відзначив президент.

10 років тому, 2 вересня 1996 року, в Україні було запроваджено національну грошову одиницю - гривню.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді