НБУ не виконав фінансові зобов'язання перед бюджетом у 2005 році

Понеділок, 2 жовтня 2006, 10:36

Національний банк України не забезпечив виконання фінансових зобов'язань перед державним бюджетом України за 2005 р. у сумі 254,1 млн. грн., або понад 20%.

Такий висновок зробила колегія Рахункової палати, розглянувши на своєму засіданні результати перевірки кошторису НБУ в 2005 р., передає Finance.ua.

Відповідно до Закону України "Про Національний банк України", він зобов'язаний перераховувати в держбюджет перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Основною причиною такого невиконання стало дострокове погашення в 2005 р. Міністерством фінансів процентних облігацій внутрішньої державної позички з портфеля Національного банку, що привело до втрати їм доходів у сумі 272 млн. грн.

Проведений аудиторами аналіз фактичного стану виконання кошторису НБУ за 2005 р. і розміру фінансового результату засвідчив реальну можливість виконання їм фінансових зобов'язань перед держбюджетом у повному обсязі, незважаючи на недонадходження доходів від Мінфіну.

Колегія Рахункової палати визначила, що відповідальність за невиконання цих фінансових зобов'язань перед держбюджетом за 2005 р. несуть Кабінет міністрів і Міністерство фінансів, що не організували належним чином виконання цього показника держбюджету і не аналізували реальний стан виконання кошторису банку, а також Національний банк, що мав реальну можливість забезпечити виконання своїх фінансових зобов'язань шляхом авансового перерахування, але не ініціював проведення цих операцій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді