А был ли мальчик?

Середа, 25 жовтня 2006, 14:44

Влітку цього року син київського мера Степан Черновецький ризикував вляпатися в дуже некрасиву історію.

Його ім'я потрапило до новин разом зі стріляниною в одеському клубі "Ібіца". Потрапило дуже м’яко – начебто, за свідченнями очевидців, там була людина, як дві краплі води схожа на Степана.

Утім, історія не отримала розвитку, і, напевно, до неї вже ніхто не повернувся б, якби не останні обставини.

Отож, згідно з інформацією МВС, 2 липня о 5: 35 ранку в чергову частину Одеської міліції надійшло повідомлення про те, що в міську клінічну лікарню з пляжу "Аркадія" були доставлені троє громадян 1981-1978 року народження, які в нічному клубі "Ібіца" отримали тілесні пошкодження.

У той же час, 2 липня о 6:00 до міліції звернувся начальник безпеки нічного клубу "Ібіца" із заявою з вимогою вжити відповідних заходів до невідомих осіб, котрі в ніч на 2 липня вчинили бійку й завдали тілесних пошкоджень працівникам охорони клубу.

За інформацією охоронця було встановлено, що ця група, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, "чіплялася до відвідувачів, грубо лаялася й на зауваження персоналу не реагувала".

Як повідомив представник Головного управління Міністерства внутрішніх справ в Одеській області, "дебоширів було близько 10 осіб".

"За свідченням деяких очевидців події, головна особа цієї компанії як дві краплі води схожа на президента акціонерного комерційного банку "Правекс-банк" Степана Черновецького, сина мера Києва", – сказав представник міліції.

Що саме робив гіпотетичний Черновецький – бив охорону, стріляв по стелі чи просто спостерігав увесь цей кавардак – не уточнювалося.

Але згодом інформацію про участь Черновецького–молодшого в інциденті журналісту УНІАН підтвердили джерела в МВС.

Офіційної інформації з цього приводу не надійшло. Тато Черновецький сказав, що синок у нього хороший і зброї в руках ніколи не тримав. А УНІАН за місяць отримав позов від Степана Черновецького про образу честі й гідності з вимогою спростувати причетність до гулянки зі стріляниною.

Коли журналісти кинулися шукати докази, виявилось, що справу було закрито. За п1.ст.6 КПК, інакше кажучи – за відсутністю події злочину.

Усі потерпілі й свідки вирішили, що краще відмовитись від своїх попередніх слів і заяв і зробити вигляд, що нічого не трапилося.

Ще 4 липня у розмові з журналісткою "Української правди" менеджер "Ібіци" ніяк не міг згадати, що трапилося у клубі напередодні.

Звичайно, така коротка пам'ять не могла не здивувати, але виявилось, що все це тільки "квіточки".

"Довідка по кримінальній справі № 104200600365" від 28.09 виглядає, як ілюстрація відомого анекдоту – потерпілий сам наштовхнувся на ніж і так - вісім разів.

З одного боку, "в ході відпрацювання місця події, опитування потерпілих, свідків та очевидців встановлено, що... близько 23год. 30хв. до нічного клубу прийшла група у кількісті 10 чоловік, які розмістилися у першій ложі зліва від сходинок у приміщення.

Спочатку компанія вела себе спокійно, а близько 3 години, її члени спровокували бійку з охоронцями клубу, яка почалася у приміщенні, а закінчилась за його межами, на вулиці. У процесі бійки охоронці клубу Ткаченко, Дудніченко та Мочулко отримали тілесні ушкодження".

А з іншого, директор нічного клубу Гулуєв, який звертався до Приморського РВ щодо стрілянини й хуліганства, заявляє потім слідству, що "повідомив про злочин передчасно, не давши оцінку всім діям, які мали місце в клубі".

"Стосовно стрілянини, про яку вони раніше вказували у своїх заявах, пояснили, що переплутали стрілянину з феєрверком, який відбувався у той час в одному із сусідніх клубів", – йдеться в оглядовій записці МВС.

З одного боку, є повідомлення швидкої, що охоронець "Ібіци" Максим Ткаченко, в ході сутички, отримав різані рани голови та пошкодження сухожиль правої руки.

А з іншого боку, сам потерпілий звернувся до приморського відділу міліції із заявою, що за фактом тілесних ушкоджень претензій він не має, від дачі письмових пояснень відмовляється і просить його не турбувати.

Те ж саме просили зробити двоє інших потерпілих із зауваженням, що тілесні пошкодження "отримали з власної необережності".

Напевно, в охоронців "Ібіци" хобі таке – бити скляні графини в себе на голові?

Інші охоронці клубу доповнили картину новими деталями – зокрема, під час бійки один із відвідувачів клубу нібито дістав предмет, який нагадував пістолет, та здійснив постріл у стелю. Після цього до конфліктуючих підбігли два працівники міліції, які намагалися припинити бійку та зупинити хуліганів, але ті вибігли в бік автомобільної стоянки.

Міліціонери, у свою чергу, повідомили, що намагалися затримати хуліганів, але учасники бійки на зауваження практично не реагували, а хтось навіть різко смикнув міліціонера Орла за сорочку "й надірвав погон". Тільки зброї в учасників конфлікту міліціонери не помітили й пострілів не почули.

Місцезнаходження гільз, які мали лишитися від стрілянини, не вдалося встановити.

Отож виникає горьківське питання "А был ли мальчик?"

До речі, про "мальчика". Найсутужніше в слідства виявилося зі встановленням осіб-учасників інтенсивного масажу обличчя.

Єдиний більш-менш виразний силует вималювався лише у свідченнях потерпілого – охоронця Ткаченка.

Він повідомив, що близько пів на третю ранку один із гостей "на вигляд 35 років, кремезної статури, волосся середньої довжини, лице кругле, був одягнений в майку та джинси, почав танцювати на столі, після чого йому було зроблено зауваження охоронців клубу. Після цього з боку компанії до них підійшли два чоловіки, які з вигляду нагадували особистих охоронців бешкетуючого, запросили їх не втручатися й вивели описаного вище громадянина за межі клубу".

Однак за деякий час "громадянин" повернувся до приміщення, після чого почалася чергова сутичка з охоронцями. У процесі бійки вищеназваний персонаж розбив графин з-під спиртних напоїв, пошкодивши охоронцю Ткаченку голову і руку. Що було далі, охоронець не бачив, бо обличчя йому залила кров.

Незважаючи на те, що досі Ткаченко досить предметно описував свого нападника, під кінець це не завадило йому заявити, що "в клубі було темно, тому обличчя учасників бійки та того, хто завдав йому ушкодження, він не бачив і впізнати не зможе".

Цікаво, як тоді охоронець визначив вік нападника? Навпомацки?

Імен учасників бійки у довідці, звісно, немає.

"З метою встановлення осіб, які могли приймати участь в хуліганських діях, допитано працівників стоянок Аркадії, працівників сусідніх розважальних закладів, відвідувачів клубу, як можливих свідків, однак здобути будь-яку корисну інформацію не вдалося", – стверджується у довідці від 28 вересня.

Лише в пункті 5 цього тексту вказано, що в ложі, де знаходились призвідники бійки, перебував такий собі Кауфман Максим Рафаїлович.

Це не хто інший, як 23-річний депутат одеської міськради, брат Бориса Кауфмана – президента компанії Оверлайн, що випускає горілку "Мягков".

У ході допиту в якості свідка Кауфман заявив, що прибув до клубу опівночі, щоб зустрітись з московським другом Павлом, подивився з ним концертну програму й о 3-й ночі пішов додому.

"Ніяких конфліктних ситуацій, бійки в клубі він не бачив".

От і все.

Хоча. Окрім цієї довідки існує ще довідка з Одеського ГУ МВС від 05.10.06. У ній, поряд із прізвищем, Кауфман значиться зовсім не якийсь Павло, а особа на прізвище "Черновецький".

Одна вада – на записці немає ні печатки, ні підпису. Так що, напевно, так і залишиться загадкою історії, чи був Стьопа Черновецький 4 липня в клубі "Ібіца" і чи брав він участь у конфлікті.

Хіба що київський мер влаштує публічний тест на детекторі брехні для власного сина. Ну так, щоб розвіяти підозри.

Минулого тижня УНІАН спростував свою інформацію про участь Стьопи у конфлікті. Не чекаючи суду.

Як пояснив юрист інформагенції, йому ні з чим було іти на засідання. Джерела в МВС, які надали журналісту цінну інформацію, не змогли знайти способу допомогти йому довести свою правоту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді