В українському Інтернеті – розкол. Можливе подорожчання послуг провайдерів

Середа, 4 жовтня 2006, 15:31

Протягом останнього тижня в мережі активно обговорюється можливість виходу великих вітчизняних провайдерів Wnet, "Датагруп", Golden Telecom з UA-IX  точки обміну українським трафіком, внаслідок чого доступ до Інтернету в Україні подорожчає і зрівняється у вартості із закордонним.

Усе почалося з публікації на вітчизняних форумах заяви, яка приписувалася компанії Wnet. Відповідно до тексту повідомлення, провайдер перестане направляти свій трафік до точки обміну UA-IX, передає Ліга.

Wnet відмовилася коментувати дану заяву, при цьому повідомивши, що інформація з даного питання буде дана на прес-конференції у четвер, 5 жовтня.

У той же час, генеральний директор ЗАТ "Датагруп" Олександр Данченко погодився поділитися своєю думкою щодо сформованої ситуації.

"Із приводу виходу з UA-IX компанії "Датагруп" (оператор Newline) - це поки тільки чутки. Однак ситуація на ринку українського Інтернету дійсно неспокійна. Причиною нестабільності стало те, що багато компаній займалися демпінгом цін на Інтернет, занижуючи його реальну вартість. У результаті невиправданого зниження цін, компанії не одержали доходів, необхідних для розвитку власних мереж і тепер намагаються поспішно знайти вихід із ситуації", - заявив Данченко.

За його словами, український Інтернет усе ще знаходиться в "зародковому стані", тому що компаніям не вистачає коштів на розвиток.

"Багато операторів в Україні не мають стратегії розвитку і чітко сформованих планів на майбутнє. Ми запропонували операторам спільно установити розумні ціни на Інтернет, тому що демпінг - найгірший спосіб завоювання ринку. Така ситуація з українським Інтернетом - тільки перша ластівка. Подібна ситуація може повторитися на ринку фіксованого зв'язку", - відзначив він.

Нагадаємо, київський провайдер кабельного телебачення і послуг доступу до Мережі - компанія "Воля" запровадила нові тарифні плани для своїх абонентів на послуги доступу до Інтернету. У нових тарифних планах немає поділу на український і закордонний трафік, як це було раніше: тепер користувачі будуть платити за змішаний трафік.

Можливо, незабаром поділ на закордонний і український трафік відійде у минуле і користувачі будуть платити єдину плату за мегабайт інформації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді