Депутат в законі... Тому що закон на його боці

П'ятниця, 6 жовтня 2006, 16:39

Найгучніша кримська справа цього тижня – затримання, а потім звільнення місцевого депутата від блоку Янукович Олександра Мельника — ще не закінчена. МВС обіцяє йому новий арешт протягом 10-12 діб. Якщо, звичайно, знайде клієнта.

Колись у Криму був такий жарт: міліція дуже любить розшукувати бандитів після того, як вони виїдуть за кордон. Вважати бандитом Мельника, поки злочинцем не назве його суд, не можна, але всі можливості для еміграції йому вже надали.

Нагадаємо, що затримала депутата в п'ятницю, 29 вересня, у Партеніті спецбригада МВС і Генпрокуратури і відразу ж переправила в Одесу.

Олександр Мельник у дружньому колі - ліворуч у смугастій сорочці. По центру в ланцюгах сидить відомий кримський авторитет Воронков.

У понеділок Мельника, котрий вже чекав у Києві від Печерського суду запобіжного заходу, відпустили через позицію Генпрокуратури, котра вирішила, що доказів, зібраних слідчими, недостатньо, щоб посадити депутата за ґрати.

Там виявився тільки його охоронець-водій Леонід Горецький, якому інкримінується співучасть у вбивстві двох членів ОЗУ Олега Дзюби в 1995 році - Зборовського і Сергієнка. (Якщо вірити слідству, він віз майбутніх жертв у багажнику свого автомобіля. У цьому ж автомобілі, за словами джерела з МВС, тоді перебував і сам Мельник.)

Суд також узяв підписку про невиїзд у Євгена З, в будинку якого тримали майбутніх жертв, перед тим, як убити.

Як би там не було, протягом усього тижня всіма ЗМІ гуляє інформація з посиланням на джерело в МВС про те, що Олександр Мельник, який є "одним з лідерів відомої кримської ОЗУ "Сейлем", підозрюється в низці тяжких злочинів.

У тому числі в організації убивств трьох підприємців у Саках у 1996 році, вибуху в офісі сімферопольської фірми "Айсберг", який стався у грудні 1995 року, у результаті чого загинув молодший сержант міліції.

З іменем Мельника пов'язали також розстріл братів Долда в жовтні 1995 р., що стався в барі "Сарабуз" у селищі Гвардійське, коли загинув ще один співробітник міліції. З усіх перерахованих вище кривавих подій найвідомішою є вибух, що стався восени 1995 року у фірмі "Айсберг", розташованій у центрі Сімферополя.

Саме там тоді орендував приміщення авторитет-"сейлемовець" і одночасно депутат Сімферопольської міськради Олександр Вишняков на прізвисько Вишня. Злочинці, відстеживши, як він під'їхав до офісу, прогавили момент, коли він з нього вийшов.

Тому сам Вишня залишився живий (ненадовго - він був убитий на початку 1996 р. разом з колегою по депутатському і злочинному світу Сергієм Мишаком), а замість нього від вибуху бомби загинув охоронець - співробітник "Беркута" С. Сережкін.

У світлі останніх підозр щодо Мельника можна припустити, що Вишня виявився жертвою середсейлемовських розборок, які розпочалися в цьому угрупованні після вбивства його лідера Євгена Хавича.

Утім, усе це тільки припущення, хоча Луценко продовжує стверджувати, що "в міліції (цитуємо за "Інтерфаксом") є обґрунтовані підозри з приводу причетності його (Мельника) до злочинної діяльності організованого злочинного угруповання "Сейлем", на рахунку якого близько 50 убивств.

Луценко додав, що "немає жодної різниці, до якого політичного угруповання він записався". Але, певно, її побачили в Генпрокуратурі.

Рішення про звільнення Мельника було ухвалене нещодавно призначеним заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним - колишнім прокурором Макіївки Донецької області, якого називають "людиною Ахметова" - найвагомішої фігури в Партії регіонів.

До речі, самого Мельника на півострові й за його межами знають як "смотрящего від Ахметова" за Кримом, так що висновки про об'єктивність Генпрокуратури в цьому питанні напрошуються відповідні.

За непідтвердженими чутками, за свого однопартійця, котрий, м'яко кажучи, проштрафився, клопотав сам Янукович, але, якщо це так, то в нього вистачило розуму робити це "під килимом". Зате кримські "регіонали" не побоялися ризикнути репутацією.

У суботу в терміновому порядку у ВР автономії зібралася президія, члени якої звернулися з проханням до Генпрокуратури відпустити Мельника на підписку про невиїзд під особисту поруку депутатів.

Більш того, кажуть, на президії пропонували внести за затриманого "реіионала" заставу в 1 млн. грн., котру нібито пообіцяв надати один з його небідних колег по фракції.

Так, не ту партію вибрав "башмаківець" Рувим Аронов, який зараз перебуває в бігах і став депутатом від Блоку Куніцина.

Втім, міліція прогнозує, що Мельник незабаром складе йому емігрантську компанію. Незважаючи на те, що в трьох будинках депутата у вівторок провели обшуки і нічого недозволеного не знайшли, він навряд чи буде чекати міліцейського дорозслідування в межах батьківщини.

Для міліції справа честі довести справу "сейлемівця" до кінця, тому що вона підозрює його в організації убивств, у ході яких загинули співробітники МВС.

До речі, колишній начальник кримської міліції Геннадій Москаль, ображенний спікером Гриценком, який збвинуватив його в "дезінформуванні мешканців Криму" з приводу Мельника, вже пообіцяв написати книгу про політичні зв'язки "Сейлема" і назвати в ній поіменно "усіх героїв кримської неоголошеної війни 90-х років".

"Деякі сьогоднішні кримські політики дуже багато про себе дізнаються з цієї книги, - сказав представник президента в автономії журналістам. - Нехай краще мене не чіпають, оскільки я можу не стриматися і розповісти все. У мене вже давно руки чешуться зробити це".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді