"Берлінале" для Тимошенко

П'ятниця, 24 листопада 2006, 13:55

Берлін. Бранденбурзькі ворота. Готель Adlon Kempinski – найкращий у місті. Серед німців він відомий як місце для дружніх зустрічей еліти та скандалом із президентом Федерального банку, який був звільнений після того, як пожив із родиною у цьому готелі на сім тисяч євро.

Колись перед арештом тут проводив круглий стіл Михайло Ходорковський, а у четвер-п'ятницю в ньому зупинилась Юлія Тимошенко.

Як і Ходорковський три роки тому, Тимошенко у Adlon спробувала причарувати німецьких чиновників та експертів. Вона провела тут один зі своїх виступів у німецькій столиці. Головний месідж Тимошенко – переконати в тому, що Янукович – явище тимчасове, а Німеччині варто пам’ятати про Україну як партнера в енергетичному питанні.

Незважаючи на те, що темою дискусії мало бути прагматичне енергетичне питання, Тимошенко відразу ж спробувала налаштувати слухачів на ліричний лад, зануривши їх у спогади про помаранчеву революцію:

"Коли вчора ми згадували події, які відбувались два роки тому, то я наприклад, мала перед очима картини, які ніколи з серця не підуть... Коли вночі на Майдані я проходила крізь намети і відкрила один з них, то побачила там кілька депутатів Європарламенту, які в помаранчевих краватках спали, накрившись своїми куртками, підтримуючи таким чином демократію в Україні", – розповіла Тимошенко.

Далі фабула її виступу не відрізнялася від сказаного раніше в Брюсселі: політична реформа – це технологія реваншу, повернення до влади Януковича – тимчасове явище, а дострокові вибори – не ноу-хау, а звичне явище для демократії.

Як і в Брюсселі, Тимошенко наводила цифри з опитування, згідно з яким політику Януковича підтримують лише чверть його виборців, соціалістів – лише 11% від їх електорату, а комуністів – взагалі 9% шанувальників ідей Маркса-Леніна.

Тимошенко знову порівнювала уряд Януковича з загостренням хвороби, а те, що зараз відбувається в Україні, називала шоковою терапією.

"Ця шокова терапія призведе до відходу з політичної арени раз і назавжди комуністів, кланових представників у політиці та соціалістів, які, на жаль, зберегли ленінські принципи і характер поведінки", – переконувала Тимошенко.

Слова "радянський" і "ленінський" йшли у лідерки БЮТ у тісній зв’язці зі згадками про антикризову коаліцію, і, певно, мали допомогти створити негативне враження про її учасників у німців.

Свого часу лідерка БЮТ вже відкатала такий літературний прийом у Франції, коли намагалась доступно описати негаразди україно-російських відносин. Тільки тоді замість Леніна в порівняннях фігурував Сталін.

Що стосується головної теми виступу – а нею була енергетика, а не політика – то й тут Тимошенко спробувала створити для європейців коктейль з потрібних їй інгредієнтів.

"Енергетичне питання ускладнює правильний шлях Україні. Ми залежимо по ядерному паливу на 100% від Росії, по газу – майже на 100% і по нафті – майже повністю. І коли наші дії розходяться з національними стратегічними інтересами Росії, ми постійно відчуваємо на собі мотузочок, за який дьоргають", – пояснювала Тимошенко.

Як і в Україні, вона нищівно критикувала "РосУкрЕнерго". От тільки тут не стала оприлюднювати свою інформацію про осіб, які стоять за компанією, а лише зауважила, що є чутки про причетність до неї високопосадовців.

"З 2006 року "РосУкрЕнерго" як система енергетичного тиску і політичного впливу на Україну увійшла в кожну клітину енергетичного життя країни", – скаржилася Тимошенко, зауважуючи, що такий стан речей ставить під загрозу і енергетичну безпеку Європи.

"Тому я покладаю великі надії на майбутній саміт між Росією і ЄС, де Європа може сформувати єдину політику співробітництва з Росією, в тому числі в енергетичному секторі. Формування такої політики є надзвичайно важливим для України", - наголосила лідерка БЮТ.

"Думаю, потрібно звернутись до Росії і попросити, щоб Європейська енергетична хартія була ратифікована! Тоді, можливо, стане трішечки легше. І тоді, можливо, туркменський газ потрапить не до Росії, а до ЄС через Україну", – переконувала німців Тимошенко.

Присутні слухали її з увагою, але принагідно ставили і незручні питання – на зразок, а "що вона зробила, будучи прем’єром, для переходу на ринкові ціни на газ?". Або "чому Україна не хоче віддати свою газотранспортну систему в приватні руки?" Останнє питання навіть зірвало більше оплесків, ніж виступ Тимошенко.

Втім, визнаючи, що Тимошенко говорила про актуальні і важливі речі, німці зізнавались, що найбільш цікавою для них була персона української опозиціонерки.

"Вона добре і красиво виступає... Думаю, мало в Європі зараз політиків, які могли б сказати, що ось "я вершив історію, щось врятував чи створив!". Політики сьогодні досить сірі, схожі на апаратчиків. А тут з'являється світлий політик з країни, де два роки відбулись революційні зміни. Німцям це цікаво", – пояснив феномен Тимошенко один з організаторів конференції Олександр Рар.

"Янукович сьогодні легітимний прем’єр. Але завтра можуть бути вибори і всі розуміють, що Тимошенко – молодий амбіційний політик, і ось-ось може опинитись у владі. Тому з нею починають вести переговори", – додав він.

Сама ж Тимошенко вміло розставляла акценти в своїх виступах, показуючи, що саме вона, а не Ющенко, головний оплот помаранчевих сил у країні.

"В Україні немає сформованої партійної системи, є партії лідерського типу. Є лідер – є партія, нема лідера – немає партії. Прикладом цього може бути "Наша Україна". Після того, як президент почав втрачати підтримку в суспільстві, вона почала розсипатись. Але ми збираємо кожен цей шматочок, сподіваючись, що ми зможемо знову об’єднатись з президентом Ющенком", – заявила Тимошенко на одній з дискусій.

Про самого президента вона говорила по-материнськи поблажливо.

"Мене тішить, що президент в день помаранчевої революції нарешті сказав, що він побачив, як за 100 днів Януковича жодне зобов’язання його уряду не виконано, не виконані елементи Універсалу національної єдності. Мені приємно, що в президента ілюзії відійшли на інший план і він бачить, що є лише один шлях – рухатися, не коливаючись", – зазначила лідер Тимошенко.

При цьому під час виступу в політичній фундації з Тимошенко ледь не трапився конфуз в дусі Петра Порошенка, який в Москві назвав себе прем’єром.

Розповідаючи вкотре про швидкоплинність присутності у владі команди Януковича, Тимошенко майже списала в архів і... самого Ющенка.

"І я хочу вас запевнити, що це тимчасове явище – і през...", - вимовила лідер БЮТ, але тут ж отямилась, що слово має бути інше. Фраза повисла на кілька секунд в повітрі, поки Тимошенко не посміхнулась і не виправила себе, додавши "тобто прем’єр".

Суті обмовки німці не зрозуміли, Тимошенко нагородили вкінці виступу бурхливими оплесками. Та у відповідь вирішила матеріально закріпити свій успіх – вручити учасникам зустрічі значки-сердечка.

Виступ в німецькому товаристві зовнішньої політики
Юлія Тимошенко приймає вітання в німецькому товаристві зовнішньої політики
На зустрічі з членами німецько-української парламентської групи
Тимошенко з заступником голови фракції ХДС/ХСС з питань зовнішньої та європейської політики
У Бундестазі. Берлін

"Я хочу залишити вам частину нашого помаранчевого серця. І хочу попросити в вас пам’ятати, що навіть якщо ми іноді по младєнчеству робимо щось не так, серце наше завжди з вами", – сказала Тимошенко.

До кінця місяця лідер БЮТ планує здійснити ще кілька закордонних поїздок. Зважаючи на те, що вони будуть напередодні Різдва, можна здогадатися, які подарунки вона туди повезе.

А от сама Тимошенко так і не побачить свій берлінський подарунок. Журналістів цікавило, чи не збирається вона відвідати спектакль про себе, поставлений в одному з театрів. Втім, лідер БЮТ сказала, що, "на жаль", не встигне цього зробити...

Втім, один подарунок вона там вже отримала – привіт від канцлера Ангели Меркель, переданий через її радника Хойдена, та побажання зустрітися з Тимошенко напередодні початку головування Німеччини у Євросоюзі.

Всі фото – прес-служба Тимошенко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді