Корпорація Тарути-Гайдука хоче купувати узбецький газ

Понеділок, 6 листопада 2006, 10:47

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" веде переговори з компанією "Узбекнєфтєгаз" щодо поставок в Україну 3 млрд. куб. м природного газу.

Віце-президент ІСД Олександр Пилипенко підтвердив цей факт, пише "Дело".

"Плануємо поставки в Україну. Це вже наша справа де нам його тут використовувати", - сказав він.

При цьому джерело в "Узбекнєфтєгазі" уточнило: "Мова йде про, так званий, інвестиційний газ, який передається українській стороні за рахунок оплати за продукцію та послуги з будівництва магістральних газопроводів на території республіки".

За інформацією інсайдера, щорічний обсяг робіт, який виконується українськими компаніями в нафтогазовій галузі Узбекистану, складає більш ніж 100 млн. дол. Частка підприємств корпорації ІСД у товарообігу двох країн складає порядку 75%.

З Узбекистану природний газ транспортується по газопроводах, що контролюються "Газпромом".

"Мало мати свій ресурс, важливо домовитися щодо його транспортування. Основне питання - як вони (ІСД) домовляться щодо прокачування газу по газопроводах, які контролює "Газпром", - зазначило джерело в компанії "УкрГаз-Енерго", монопольному постачальнику імпортного газу в Україну.

Керівник прес-центру НАК "Нафтогаз" Костянтин Бородін вважає, що спочатку варто оцінити, як постачання узбецького газу "ІСД" відіб'ються на середньозваженій ціні середньоазіатських газів, які за ціною 130 дол. за тис. куб. м "УкрГаз-Енерго" поставить у 2007 році в Україну.

"Якщо це не приведе до росту цієї ціни і буде отримана згода "Газпрому" на прокачування - вважаю, що це буде благом", - підсумував Бородін.

"Безумовно, мова йде про те, щоб поставляти газ за більш низькою ціною, ніж має Україна зараз. В іншому випадку у корпорації не було би сенсу цим займатися", - так оцінив інформацію щодо планів ІСД Дмітрій Мосієнко, редактор російського журналу Oil Market.

Він також зазначає, що, "з огляду на нинішній статус Віталія Гайдука (секретар РНБО), тепер в українських олігархів буде привід поскаржитися на нерівні правила гри".

Довідка: Корпорація "ІСД" у 2001 році придбала 39% узбецької "Узнєфтєгазстрой". У 2003 році уряд Узбекистану реорганізував холдинг "Узбекнєфтєгаз", приєднавши до нього "Узнєфтєгазстрой". Акції, що належали ІСД, було конвертовано в акції "Узбекнєфтєгазу". Голова ради директорів ІСД Сергій Тарута входить до складу спостережної ради "Узбекнєфтєгазу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді