Рахункова палата думає, що Азаров неправильно рахує держборг

Вівторок, 7 листопада 2006, 09:59

Система управління державним боргом не забезпечує достатньої прозорості відповідних операцій.

Про це повідомила Рахункова палата України у прес-релізі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Система управління держборгом в Україні не забезпечує передбачуваності та прозорості цих операцій і не відповідає загальноприйнятим міжнародним стандартам... На сьогодні держборг та його виникнення пов'язується лише із зобов'язаннями держави в особі уряду України. Внаслідок цього дані про нього істотно занижені і не відображають реального положення справ у цій сфері, оскільки звітність уряду не містить всієї інформації про державні боргові зобов'язання", - зазначається у прес-релізі з посиланням на висновки колегії Рахункової палати за результатами проведеного аудиту.

У прес-релізі зазначається, що за підсумками проведеної Рахунковою палатою інвентаризації державні фінансові зобов'язання, що за міжнародними стандартами відносяться або до прямого держборгу, або до умовного боргу, обчислюються в значних сумах.

"У сукупності вони втричі перевищують прямій держборг. Проте у звітності Кабміну ці зобов'язання як потенційний борг не враховуються", - вказується у прес-релізі.

Крім того, незважаючи на початок реєстрації муніципальних запозичень та запозичень суб'єктів господарювання держсектору, облік стану боргу по цих зобов'язаннях не ведеться, зазначає Рахункова палата.

"Офіційний держборг хоча і знаходиться в межах 60% ВВП, але при цьому не враховуються інші потенційні державні фінансові зобов'язання та постійна динаміка нарощування недержавного зовнішнього боргу, що також впливає на фінансове положення держави", - зазначається у прес-релізі.

Як повідомлялося з посиланням на дані Мінфіну, державний прямий та гарантований борг України у вересні 2006 року скоротився на 0,3%, або на 47 млн. 500 тис. дол., - до 14 млрд. 513 млн. дол. ДО 30 вересня державний прямий та гарантований зовнішній борг складав 11 млрд. 31 млн. дол. (76,01% від загальної суми державного прямого та гарантованого боргу).

За січень-вересень загальний державний борг України скоротився на 6,2%, або на 961 млн. дол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді