Янукович влаштував на ринку зерна повний хаос - Соболєв

Вівторок, 7 листопада 2006, 10:56

Те, що відбувається на зерновому ринку – запровадження ліцензування і квотування експорту зерна – є нічим іншим, як ударом по аграрному сектору.

Про це заявив Сергій Соболєв, якого цитує прес-служба партії "Реформи та порядок".

Він зазначив, що "від такої "діяльності" уряду Януковича, насамперед, постраждали сільськогосподарські підприємства різних форм власності, які змушені продавати зерно за заниженими цінами".

"Кому вони мусять його продавати? Ми постійно чуємо про те, що зерно зараз продається в Аграрний фонд. Але ключовими гравцями на цьому ринку стали ті компанії, які отримали ліцензії і квоти на вивезення зерна. І я просто переконаний, що серед власників цих компаній ми знайдемо людей, близьких до Партії регіонів і керівництва уряду. Саме їм змушені за безцінь продавати зерно сільгоспвиробники і зернотрейдери, які планували експортувати його згідно з чинним законодавством України, яке не передбачає щодо цього ніяких заборон чи обмежень", – наголосив Соболєв.

"Крім того, постраждали пайовики – ті мільйони простих селян, які отримували зерно на свої паї, орендовані сільгосппідприємствами. Власники підприємств не хочуть розраховуватися зерном, яке знизилося в ціні, бо їм доведеться віддати його значно більше, ніж це було досі", – зазначив заступник голови ПРП.

За його словами, "удару завдано всій інфраструктурі села, оскільки ті запаси, які планувалися на зимовий період і для наступних весняно-польових робіт, сьогодні повністю підірвані".

"Ситуація зараз дуже нагадує 20-ті роки минулого століття, коли уряд перейшов від продподатку до продрозверстки, – зауважив Сергій Соболєв. – Ми сьогодні живемо в умовах продрозверстки: уряд доводить цифри – які обсяги зерна сільськогосподарські підприємства повинні за безцінь здати або Аграрному фонду, або близьким до уряду компаніям, що отримали можливість експортувати це зерно".

На переконання Соболєва, "така політика може призвести до краху зернового ринку в Україні".

"Навіть коли уряд відмовиться від продрозверстки, ця галузь ще довго буде в стані повного хаосу", – підкреслив Сергій Соболєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді