У двох човнах одночасно

Середа, 14 лютого 2007, 09:53

На початку лютого була підписана заява про спільну діяльність опозиції у парламенті, яку підписали голови фракцій БЮТ та "Нашої України" Тимошенко та Кириленко. Далі був підписаний і інший документ – Спільна Директива про об’єднання фракцій БЮТ та "НУ" у місцевих радах усіх рівнів.

Під другим документом свої підписи поставили лідерка БЮТ Тимошенко та голова ради партії "Наша Україна" Балога.

В ній, зокрема, йдеться: "Ми переконані, що для забезпечення єдності демократичних сил України об’єднання наших політичних сил має відбутися не лише у Верховній Раді України, а й в місцевих радах усіх рівнів: сільських, селищних, міських, районних і обласних.

Ця співпраця повинна ґрунтуватися на консолідованій позиції наших політичних сил щодо політичних і соціально-економічних питань, які перебувають у сфері компетенції місцевого самоврядування та відповідають нашим зобов’язанням перед виборцями".

Навколо чого можуть реально об’єднатися БЮТ та "Наша Україна" в місцевих радах після підписання спільної Директиви про об’єднання фракцій БЮТ та "Наша Україна" у місцевих радах усіх рівнів. Приміром, на Закарпатті?

Саме тут менше ніж рік назад була підписана перша офіційна угода між "Нашою Україною" та Партією регіонів. До речі, дана угода про створення широкої коаліції, ініційована Віктором Балогою, чинна до сьогоднішнього дня.

'Цю
Цю директиву було підписано навесні лідерами БЮТ, СПУ та "Нашої України"

16 квітня минулого року Балога підписав угоду про широку коаліцію в Закарпатській обласній раді, основою якої стали "Наша Україна" (НСНУ, ПППУ та КУН) та Партія регіонів, що склало разом рівно 50% складу ради.

У згаданій квітневій минулорічній угоді зазначалося: "Коаліція формується на основі єдності політичних, ідеологічних поглядів депутатських фракцій, за спільністю соціально-економічних, етнографічних, культурних проблем, які вони вирішують".

У результаті її підписання 4 з 12 посад голів постійних комісій ради, включно з бюджетною, зайняли представники Партії регіонів. Вони ж отримали і посаду заступника голови Закарпатської ОДА.

А замість цього з'явились подібні угоди

До речі, тоді Віктор Балога, виступаючи на сесії облради, заявив, що, мовляв, Київ нам не указ, і нам тут в краї видніше кому з ким і як потрібно дружити.

Цікавим є і той факт, що участь у коаліції Партії регіонів була принципово важливою для Балоги, незважаючи на те, що і без Регіонів коаліція у підписаному форматі мала понад 50% голосів від складу ради.

Зокрема формування коаліції стало можливим за рахунок перебіжчиків-бютівців. Вихід з фракції БЮТ 11 чоловік "підписантів", що увійшли до складу коаліції (усього в облраді налічувалося 25 бютівців), став для лідера блоку справжнім ударом.

Причому, серед цих 11 депутатів були і ті, хто очолював Закарпатську обласну організацію "Батьківщина". Щоправда, реакція БЮТ була швидкою – зазначених депутатів було виключено з партії, їхні прізвища – виключені зі списку кандидатів до Верховної Ради.

Здавалося б, союз "Нашої України" та Партії регіонів не може бути довговічним, і при першій же нагоді він буде ліквідований. Та коаліція трималася. Вона тільки зміцніла, коли депутат Закарпатської обласної ради Віктор Балога очолив МНС уряду Януковича.

Не зруйнувало коаліцію і перехід Балоги до президентського секретаріату і призначення найбільшого ворога Балоги, іншого закарпатця – Нестора Шуфрича – новим міністром МНС. Єдиною реакцією було призупинення у грудні на 2 тижні участі "Нашої України" в коаліції.

Єдині, хто вийшов з коаліції більшості в обласній раді у січні 2007-го року, були соціалісти.

Як зазначило бюро СПУ: "відсутня єдність політичних, ідеологічних поглядів, за спільністю вирішення соціально-економічних та інших проблем. А з самого початку створення коаліції та підписання Угоди не проводились засідання коаліції та демократичних обговорень та прийняття рішень з усіх питань, що є предметом діяльності коаліції…".

У відповідь регіонали запевнили, що "вже найближчим часом розглядатиметься питання про виконаннями усіма політичними силами, які представляють коаліцію в обласній раді, зобов’язань, які були взяті на себе перед її створенням.".

До речі, обласною радою керує представник "Нашої України", обраний за підтримки Партії регіонів. І саме він ігнорує права меншості, у тому числі шляхом позбавленням права на виступ чи запитання.

Вже понад 9 місяців в Закарпатській обласній раді члени депутатських груп меншості повністю усунені від підготовки рішень сесій ради, участі в керівництві постійними комісіями. Їхні проекти рішень час від часу навіть не потрапляють до порядку денного сесії.

Більше того, рішення ради нормативного характеру не оприлюднюються, а протокольні доручення про залучення громадськості до обговорення проектів та прийнятих рішень не виконуються.

Порядок денний сесій доповнюється безпосередньо в день сесійного засідання, а частина проектів рішень не проходить обговорення у постійних комісіях ради, або проходить без повідомлення про це громадськості.

Рішення ради за даний період свідчать про функціонування непрозорих схем виділення земель та приватизації комунального майна, тощо.

Тож виникає резонне запитання: навколо яких принципів повинно відбутися об’єднання, "освячене" двома підписами – Тимошенко і Балоги?

Щодо підписання Тимошенко, особливих питань не виникає. Адже БЮТ не відступав від попередньої директиви про блокування з представниками помаранчевої трійки, датованої квітнем 2006 року. Досі дійсним є внутрішнє розпорядження по лінії БЮТ щодо виключення з партій та фракцій прихильників блокування з Партією регіонів.

А от підпис Віктора Балоги з боку "Нашої України" ставить щонайменше декілька запитань:

Чи це скоординована позиція блоку "Наша Україна", чи самостійне рішенням НСНУ?

Чому підписання з боку "Нашої України" такої директиви відбулося без попереднього обговорення того, що робити з угодами "Нашої України" в місцевих радах, укладених формально чи неформально з іншими політичними силами, у першу чергу, з Партією регіонів та СПУ?

Перший тест нової Директиви відбудеться зовсім скоро: 21 лютого у Вищому адміністративному суді розглядатиметься справа щодо обрання двох замість одного, передбаченого законом, заступників голови облради (саме посадами заступників голів Закарпатських облради та Закарпатської ОДА було "відзначено" зраду групою депутатів БЮТ рішення про неприпустимість блокування з Партією регіонів).

Вже незабаром ця справа нарешті отримає своє логічне завершення, адже ще минулого року прокуратурою було внесено протест про незаконне обрання двох заступників.

Тоді протест сесія облради відхилила. Відбувся судовий розгляд в Ужгородському районному суді та в апеляційному суді області. Їхні рішення були прогнозовані ще до подання скарги…

А от на рішення Вищого адміністративного суду, власне, і сподіваються депутати, які вимушено перебувають у меншості. Хоча, можливо, вже через кілька днів важко буде встановити хто у Закарпатській раді в більшості, а хто в меншості…

Олександр Солонтай, депутат Закарпатської обласної ради (фракція БЮТ), для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді