Україна сьогодні: "бывали времена труднее, но не было времен подлей"

Субота, 10 березня 2007, 14:02

Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного Київським інститутом проблем управління ім. Горшеніна з 12 по 25 лютого, найбільш корумпованими в Україні вважають: міліцію – 51,7% респондентів; суди – 49,4%; прокуратуру – 39,9%; парламент – 38,5%; митницю – 36,7%; місцеві органи влади – 35,5%; Кабмін – 31,4%; секретаріат президента - 19,1%; СБУ – 15,4%.

За даними найбільш авторитетного закордонної агенції, що досліджує проблеми корупції, Transparency International, Україна займає лідируючі позиції за рівнем корумпованості.

TI, досліджуючи ситуацію з корупцією в країні, використовує десятибальну шкалу оцінювання: найвищий бал – 10 – означає, що в країні корупції немає взагалі. Чим нижчий бал, тим вищий в державі рівень корупції.

Найгірший рейтинг корупції Україна мала в 2004 році. Як повідомляє TI, кожен четвертий українець був змушений у 2004 році давати хабар. Найбільш корумпованими в країні, за даними опитування, виявилися міліція, митниця, податкові органи, суди, медицина, а також парламент і політичні партії.

Згідно з оцінками Transparency International, Україна займала в 2004 році, зі своїми 2,2 балами, сьоме місце... з кінця списку, розділивши його з Болівією, Гватемалою, Казахстаном, Киргизстаном, Нігерією та Суданом.

Найблагополучнішими країнами виявилися Фінляндія (9,7 балів), Нова Зеландія (9,6), Данія та Ісландія (9,5), Сінгапур (9,3). США займали 17-те місце з 7,5 балами, Росія – 90-те з 2,8 балами. Україна знаходилася на 122-ій позиції.

У 2005 році Україна трохи покращила своє положення, її показник склав 2,6 бали. У рейтингу за 2005 рік Україна розділила 107-ме місце з Бєларуссю, Еритреєю, Гондурасом, Казахстаном, Нікарагуа, Палестиною, В'єтнамом, Замбією та Зімбабве.

Агенція TI пов'язує покращення стану з приходом до влади Віктора Ющенка. Ставлення до нової влади значно змінилося в кращий бік, – відзначали у Transparency International. Позитивна динаміка індексу відбиває ріст оптимізму населення країни щодо рівня управління та корумпованості влади.

Дані досліджень за 2006 рік агенція Transparency International опублікувала ще в жовтні минулого року. Відтак, оцінки були зроблені в той період, коли українські політики ще клялися у вірності Універсалові, а в уряді були міністри-нашоукраїнці.

У рейтингу за минулий рік Україна отримала 2,8 бали, що на 0,2 пункти вище, ніж у 2005 році. Однак поліпшення показника експерти TI назвали вотумом довіри українським політикам, що обіцяли боротися з корупцією. Зараз можна сміливо сказати, що з "довірою” іноземці поквапилися.

Проте, відповідно до звіту Transparency International, 82% українців негативно оцінювали в 2006 році хід боротьби з корупцією, а 23% давали хабара. Лише 1% українців вважали, що уряд Януковича веде "дуже ефективну” боротьбу з корупцією, а 6% респондентів назвали дії уряду "ефективними”.

33% українців вважали діяльність влади неефективною, ще 29% опитаних схильні думати, що уряд зовсім не бореться з корупцією. 20% респондентів висловили думку, що уряд не тільки не бореться з корупцією, а й заохочує її.

А на запитання, які інститути в Україні найбільш корумповані, респонденти відповіли так (1 – зовсім не корумповані, 5 – крайньо корумповані): 4,2 – політичні партії; 4,2 – Верховна Рада; 4 – економіка, приватний бізнес; 4,2 – міліція; 4,2 – система правосуддя; 3,9 – податкові органи; 3,9 – медицина; 3,8 – освіта; 3,1 – армія; 3,1 – мас-медіа; 2,2 – релігія.

"Перед господом рівні і гріх, і покора, тож візьми все, що тільки можеш взяти”, – сказав Омар Хайям. І цей заклик взяли на озброєння більшість представників політбомонду незалежної України.

Брали все – від "хатинки” до "Криворіжсталі”. Природно, наслідуючи вище керівництво, корупційною проказою заразилася практично вся братія чиновників.

Корупція стала звичайним явищем і для більшості українців. Доказом тому можуть служити просто шокуючі дані соціологічних досліджень, викладені у книзі Інституту соціології Національної академії наук України, що вийшла у 2006 році, "Українське суспільство 1994-2005: соціологічний моніторинг”.

У ній, зокрема, містяться відомості про те, що 77% анкетованих у 2004 році вважали нормальним обман для просування по службі. Трохи менше осіб вважали, що більшість людей здатні зробити нечесний вчинок заради вигоди, і що чесні люди є такими тільки тому, що бояться викриття, а не через свої принципи.

Ці соціологічні дані вселяють песимізм. Виявляється, що троє з чотирьох українців, як мінімум, потенційно схильні до безчесних (підлих) вчинків заради користі.

Перемога помаранчевої революції та прихід до влади Віктора Ющенко змінили ситуацію в країні. Україну поспішно залишили багато одіозних особистостей, різко збільшилися податкові та митні надходження в бюджет, вперше за багато років у ВНЗ з безкоштовною формою навчання змогли вступити справді здібні здатні діти.

Всі ці зміни знайшли своє відображення в поліпшенні рейтингів агентства Transparency International.

Але сьогодні все повернулося на місця.

ПДВ стали відшкодовувати переважно обраним бізнесменам, а обсяги відкатів, якщо вірити екс-депутату Кармазіну, досяг 50%. Відновлюються пільги по ВЕЗ і ТПР, а країну захлиснула контрабандна м'ясна продукція.

В урядові кабінети повернулися майже всі міністри, що займали їх у період президентства Кучми та першого прем'єрства Януковича. Другий ешелон влади (заступники міністрів, начальники управлінь) на 80-90% укомплектований вихідцями з Донецького регіону.

При цьому наприкінці 2006 року відбулося зниження реальних зарплат і пенсій українців, а на майбутні роки Кабмін планує різке зменшення темпів зростання реальних доходів населення – у порівнянні з показниками за 2004-2006 роки.

Насамкінець, в Україну стали повертатися "біженці”. Генпрокуратура має намір закрити кримінальну справу по екс-губернатору Сумщини Щербаню (у будинку якого при обшуку знайшли "забуті друзями” 60 одиниць вогнепальної зброї). Незабаром відбудеться "тріумфальний” приїзд на батьківщину Бакая, Білоконя, Боделана, Засухи.

Не виключено, що часи Кучми ще здаватимуться квіточками в порівнянні з назріваючими ягідками а-ля Янукович. А найбільш підходящими для образного опису нинішньої дійсності в Україні здаються рядки російського поета Некрасова, наведені в заголовку статті…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді