Президентські сльози, діти і Віра Іванівна forever...

Середа, 14 березня 2007, 11:08

Вівторок президент Віктор Ющенко - батько п'ятьох дітей - провів у своїй стихії. В цей сонячний день Ющенко залишив столицю, де знову бурлили пристрасті в парламенті, та відправився на Житомирщину, щоб чомусь саме там присвятити час проблемам дітей.

У губернаторстві Юрія Павленка до приїзду президента підготувалися – на трасі, якою мав їхати Ющенко, розмістили декілька бігбордів із текстом "Житомирщина вітає президента України Віктора Ющенка!"

Такий самий плакат висів і над обласним музично-драматичним театром імені Кочерги, де і мало пройти головне дійство – всеукраїнська нарада "З любов'ю до дітей".

Як пояснив Павленко, Житомирщину було обрано, оскільки рішення про таку нараду було ухвалено, коли він ще був міністром у справах сім'ї та молоді.

Перед цим кульмінаційним, але занадто офіційним заходом Ющенко відправився до центру ранньої медико-соціальної реабілітації для дітей з малозабезпечених сімей.

Він був створений у лютому 1997 року на базі обласного будинку дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків. Тут також проводиться соціально-педагогічна діагностика та корекція психоневрологічних розладів і захворювань у дітей раннього віку.

В цьому закладі Ющенко відвідав декілька відділень, поспілкувався з малятами та лікарями.

Спілкуючись із персоналом, Ющенко заявив, що вони роблять "настільки добру справу, що святий Петро дав їм ключі від Раю вже на землі".

Ющенко також встиг поспілкуватися з дітками. Деякі з них за віком майже такі ж як молодший син президента Тарасик.

Маля, звичайно, не дуже розуміються в політиці, але посміхалися "дяді" і з задоволенням приймали подарунки.

Сам президент прибув туди не з пустими руками. Він привіз дітям іграшки та басейн із м'ячиками. Закладу дістався холодильник, шкіряні меблі та інші речі.

Після цього Ющенко відправився до дорослих, де мав оцінити, як вони змогли допомогти дітям-сиротам в 2006 році.

Однак на вході до театру Ющенку довелося дещо відволіктись від мети його перебування.

Там на нього чекали дві колони людей з транспарантами та прапорами "Нашої України" та ПРП. Люди вишикувались вздовж входу до приміщення театру.

Ющенко не зміг пройти повз людей. Він зупинився на півгодини, щоб з ними поспілкуватися. Одна з жіночок в помаранчевій хустці все просила пропустити її до Ющенка, щоб на нього подивитись. А коли їй це не вдалося, вона вирішила розповісти оточуючим про свій сон, в якому вона сидить за столом з президентом на весіллі.

Ті ж, хто опинився прямо поруч із Ющенком, жалілися йому про те, що депутати місцевих рад розбазарюють землі. На це Ющенко доручив прокурору області протягом 30 днів вивчити проблему та розібратись.

Не обійшлося і без питання про тарифи на житлово-комунальні послуги.

Проте, чи то Ющенко згадав, що переслідує на Житомирщині інші цілі, чи то просто вирішив поспілкуватись з іншими людьми, але він попрощався і попрямував до іншого боку до молодих жінок в першому ряду.

Підійшовши до них, він поцілував обох. А на чиюсь пропозицію поцілувати й інших дівчат Ющенко посміхнувся й пожартував:

"Я залишив свою дружину вдома, тому можу трохи пообніматись".

Після цього Ющенко таки відправився в театр, де і мала розпочатись нарада.

На нараді він розкритикував керівників багатьох областей, які не приділяють належної уваги створенню будинків сімейного типу. Ющенко навіть натякнув їм на можливі звільнення.

Під роздачу потрапили губернатор Запоріжжя Євген Червоненко, до якого він звернувся особисто, губернатори Івано-Франківської області, Чернігівської, Чернівецької, Херсонської, Миколаївської, Львівської та Полтавської областей. Всі винуватці за усним наказом Ющенка тепер мають виконати план на 2007 рік в "трьохкратному розмірі".

Розчулив президента 13-річний вихованець благодійного центру "Отчий дім" Слава Потак, який через невеличкий зріст не міг дістати до мікрофона і його майже не було видно з-за трибуни.

Президент, який сидів в президії, одразу підвівся з свого місця і поправив мікрофон, розрахований на те, щоб оточуючи могли почути думки дорослих про дітей.

Коли хлопчик розповідав про те, як він жив в різних інтернатах, де мама його часто залишала, як потім ніколи її не бачив, по залу почали роздаватися характерні шморгання носом.

"Я мрію мати родину без приставки "прийомний", - продовжував Славік.

Навіть президент чи то почесав біля ока, чи то вронив сльозу, почувши ці слова.

Виступила на нараді й новий-старий уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, яка похвалилася, що тепер має собі двох помічників – дитячих омбудсменів, які й допомагають їй у справах порушення прав дитини.

Торкаючись питання цих прав, а саме майнових, Ющенко попросив генпрокуратуру сформулювати доручення, починаючи з наступного місяця протягом 30 днів зробити повну перевірку по їх дотриманню. "Я просив би через прокурорський нагляд забезпечити реалізацію цих прав", - додав він.

Президент також наполягає на тому, що родини, які всиновлює дитину, мають отримувати ту ж саму соціальну підтримку, що й родини, які самі народили маля.

Ющенко також вважає необхідним забезпечити соціальну підтримку статусу мати-героїня. Нарада завершилась врученням нагород жінкам із таким статусом.

Президент вийшов з наради задоволений і більшу частину прес-конференції із натхненням розповідав журналістам про підсумки наради та про заходи, які планується провести задля покращення ситуації із дітьми-сиротами.

Все йшло як по маслу. Але саме в цей момент пролунало запитання про рішення Верховного суду щодо поновлення Євгена Жовтяка на посаді губернатора Київщини.

Було видно, що президент був роздратований такою звісткою і ще не встиг підготувати точну відповідь. Він спробував звинуватити Жовтяка у намаганні створити шоу і захистити свою вірну соратницю Віру Ульянченко.

"Переконаний, що це шоу не робить честі такій людині, як Жовтяк, людині, яка, здавалося б, є українцем", - сказав Ющенко і додав, що губернатор - це адміністративна посада, перебування на якій - "предмет не тільки права, а й етики".

Він також сказав, що згідно із етикою, "питання не коштує виїденого яйця".

Яке відношення національність Жовтяка має до його намагань встановити справедливість через суд у державі, в якій Ющенко обіцяв встановити верховенство права, президент не пояснив.

Після прес-конференції ситуацію довелося розтлумачити прес-секретарю президента. Ванникова пояснила, що єдиним губернатором, якого визнає Ющенко, є Віра Ульянченко, призначена на цю посаду указом президента.

Поки Ірина Ванникова конкретизувала позицію президента, той вже направився до машин, де йому знову не дали повернутися до дитячих проблем.

Біля виходу з театру на президента чекали дві групи людей – одні з прапорами Компартії та антинатовськими транспарантами, другі - молодь із нашвидкуруч написаними ручками на папірцях словами "НАТО Так!"

Президент поспілкувався з обома групами, однак прихильникам НАТО часу дісталося більше. Ющенко розповідав про потрібний Україні європейський вибір, наводив приклад із Польщею, яка, за його словами, ще 10 років тому мала такі ж зарплати, як в Україні. "А тепер у них зарплатня в 4 рази більше", - зазначив Ющенко.

В цей час з протилежного боку почали лунати гасла "Ющенко Геть!", однак вони досить швидко припинились.

Закінчивши агітацію європейського вибору, президент сів у машину і поїхав до Києва, де йому доведеться думати про те, кого залишити губернатором Київщини Віру Ульянченко чи Євгена Жовтяка, а також, що робити з опозицією, яка залишила залу парламенту.

Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді