На кого насправді працюють американські політтехнологи в Україні?

Середа, 28 березня 2007, 13:43

Остання серія. Читайте попередні серії

Як американські технологи вчили Януковича переможному жесту

Американські технологи на службі у Януковича

Як американські технологи дресирували депутатів-регіоналів

4

Оцінити справжній вплив американців на парламентську кампанію "регіоналів" у 2006 році досить складно. Неоднозначна і сама їхня роль у партії.

Зміни, котрі привнесли американці до характеру ведення кампанії, і деякі рекомендації, на яких вони наполягали, наводять на думку, що Пол Манафорт і його помічники стали інструментом внутрішньопартійної боротьби між двома поки ще м'яко конфронтуючими центрами впливу – Рінатом Ахметовим і Віктором Януковичем.

Дивно, але в ключових питаннях, які стосуються стратегії розвитку партії, американці дотримувались лінії, котру відстоює власник СКМ.

Для Ріната Ахметова було вкрай невигідне створення на виборах-2006 Блоку Віктора Януковича, хоча на початку кампанії і соціологи, і супротивники Партії регіонів визнавали, що в підсумку такий блок був би більш успішним.

Але власник СКМ прекрасно розумів, що створення іменного блоку неминуче призведе до зменшення впливу в партії його самого та його прихильників.

Американці відгукнулися, і разом із головою виборчого штабу Василем Джарти зробили все можливе для підняття рейтингу партії, максимально використовуючи імідж Віктора Януковича і розмивши його з брендом партії.

Відомо, що ще до кінця жовтня 2006 року активно велися переговори про створення на основі Партії регіонів єдиного опозиційного блоку.

У партійне об'єднання передбачалося включити Блок Наталії Вітренко і СДПУ(о).

За деякою інформацією, саме ці переговори змусили есдеків поквапитися зі створенням блоку "Не так!", котрий повинен був стати одним з основотворчих у майбутній єдиній опозиції. Гасла "Не так!" фактично дублювали виступи лідерів Партії регіонів.

Але якщо від співробітництва з пані Вітренко прихильники Віктора Януковича самі відмовилися ще наприкінці літа 2005-го, то переговори з СДПУ(о) тривали до кінця жовтня. При цьому лідер Партії регіонів у своїх виступах украй лояльно висловлювався про СДПУ(о) і "Не так!".

Водночас джерела з близького оточення Ріната Ахметова стверджують, що він був категорично проти співробітництва з СДПУ(о). Ахметов нібито відкрито говорив про те, що створення єдиного списку з есдеками в майбутньому змусить "регіоналів" ділитися владою і посадами з людьми, яким "не можна вірити".

Власник СКМ, наприклад, вважає себе антиподом Григорія Суркіса у відносинах з бізнес-партнерами.

– В особистих бесідах Ахметов відкрито говорить, що те, як він розійшовся з нинішніми власниками ІСД – Віталієм Гайдуком і Сергієм Тарутою - є прикладом поводження з партнерами. Тоді як, наприклад Пінчук, Суркіс і Григоришин розходилися зовсім по-іншому, – розповів один з найближчих друзів власника СКМ.

І знову поради Пола Манафорта і Філіпа Гриффіна виявилися дивно співзвучними з баченням Ріната Ахметова.

- Вони дуже погано ставились до створення будь-яких блоків, а стосовно есдеків узагалі рекомендували не підпускати їх на гарматний постріл, - розповідає людина, наближена до лідера Партії регіонів.

– Я не знаю, наскільки це було впливом Ахметова або, може, Колеснікова, але Манафорт вигадав дуже красиву і правдоподібну легенду. Я був свідком того, як він довго пояснював Януковичу, що, мовляв, ви ж розумієте, що на заході ви асоціюєтеся з Кучмою, і якщо тепер ви ускладните ситуацію ще і співробітництвом з Медведчуком та Суркісом, це буде повною катастрофою!...

При цьому, за свідченнями деяких учасників виборчої кампанії 2006 року, керівництво штабу партії жодного разу не потурбувало себе одержанням навіть розрахункових даних про те, який результат отримає єдиний опозиційний блок на виборах.

На початку листопада Віктору Януковичу довелося поступитися, і п'ятого листопада на так званому "технічному" з'їзді Партії регіонів він заявив, що партія піде на вибори самостійно.

Востаннє явний збіг позиції американців з поглядами прихильників Рината Ахметова проявився вже після парламентських виборів.

У червні 2006, коли переговори про створення помаранчевої коаліції перебували на межі зриву, найчастіше про можливе об'єднання Партії регіонів з "Нашою Україною" говорила близька до голови СКМ Раїса Богатирьова.

Сам Ахметов в особистих бесідах досить лояльно висловлювався стосовно Віктора Ющенка й у цілому дотримувався поміркованої позиції.

А під час спілкування з журналістами в серпні 2006 року, коли в Донецьку святкувалася 70-річчя ФК "Шахтар", він відкрито говорив про доцільність такої коаліції.

Водночас Віктор Янукович і його найближчі прихильники вкрай неохоче коментували можливість створення такого об'єднання, а їхні висловлювання з цього приводу носили дуже нейтральний характер.

Але американці знову виявилися по один бік з власником СКМ. За свідченням деяких депутатів, американці називали союз з "Нашою Україною" найбільш оптимальним для партії, а переговори із соціалістами та комуністами вважали запасним варіантом.

Після парламентських виборів 2006 року керівництво партії продовжило договір з компанією "Davis Manafort & Freeman, Inc".

Основна група американців залишалася в Україні ще півтора місяця після закінчення виборів, потім число консультантів було зменшено, і до кінця 2006 року партію обслуговував так званий скорочений штаб консультантів.

І лише наприкінці лютого 2007 в Україну знову прибула команда з восьми осіб, що працювала з партією в 2006 році.

Після призначення Віктора Януковича главою уряду, основні зусилля американців були перенаправлені на створення позитивного іміджу прем'єра в США та Європі.

За деякою інформацією, саме вони займаються організацією інтерв'ю Януковича різним іноземним виданням.

Безперечним результатом роботи Пола Манафорта та його колег є істотні зміни риторики прем'єра про співпрацю України з НАТО та Євросоюзом. У своїх виступах Янукович усе частіше називає Україну мостом між Заходом і Сходом.

Пол Манафорт. Фото УП

І якщо раніше Віктор Янукович у категоричній формі заявляв про передчасність вступу України до НАТО, то тепер він надає перевагу цієї теми або взагалі не торкатися, або говорити про поглиблення співробітництва.

За інформацією джерел, Манафорт, наприклад, готував список тез, що були рекомендовані Віктору Януковичу для опрелюднення під час його візиту в США наприкінці 2006 року.

По темі відносин з Ющенком американські радники запропонували йому при кожному зручному випадку повторювати:

"Я не опонент і не конкурент Ющенку. Я не планую принизити або образити Ющенка, ми усе робимо делікатно. Але ми не можемо вимагати від президента того, що він не може зробити. Моя задача – прикрити слабкі місця президента. Я хотів би, щоб уряд США запевнив Ющенка, що вони зацікавлені в діалозі українських президента і прем'єр-міністра. Я докладу зусилля, щоб "Наша Україна" була в урядовій коаліції".

Крім того, консультанти з американських громадянством радили Януковичу підкреслювати в США своє бачення стосунків з НАТО: "Україна співпрацює з НАТО, веде з альянсом інтенсивний діалог, але не дотримується політики "вступити якнайшвидше". Коли Україна одержить запрошення вступити – то на референдумі люди скажуть своє слово".

Насправді така позиція – явна маніпуляція з боку американців, тому що запрошення до вступу до НАТО країна отримує тільки після приєднання до Плану дій з підготовки до членства. А Янукович відмовився переходити на виконання цього документу ще восени 2006 року під час візиту в Брюссель.

Очевидно також, що, з огляду на специфіку роботи "Davis Manafort & Freeman, Inc", її фахівці займаються активним лобіюванням інтересів нинішнього уряду в ділових колах США та Європи.

Сьогодні західні політики явно більш охоче зустрічаються з головою українського уряду, ніж це було три роки тому.

У західних ЗМІ була організована друга хвиля публікацій, домінуючою лінією в якій стали демократичні перетворення в Україні. І практично в кожній такій статті відзначаються докорінні зміни, що відбулися з колишнім кандидатом у президенти Віктором Януковичем і Партією регіонів, котра його підтримує.

За останній рік під уважним керівництвом американських консультантів імідж прем'єра і Партії регіонів на заході набув нового, однозначно позитивного характеру.

І не виключено, що вже в найближчому майбутньому зусиллями "Davis Manafort & Freeman, Inc" основні демократичні перетворення в Україні і зростання її економіки у західних політиків та бізнесменів буде асоціюватися саме з "регіоналами" та їхнім урядом.

Це може здатися неймовірним, з огляду на досить широку популярність у Європі і США лідерів "помаранчевих" партій. Але варто врахувати, що на даний момент Україну на Заході більше представляють усе-таки представники Кабміну, а не секретаріату президента й опозиція.

Такий сценарій розвитку ситуації найбільш вигідний для представників великого бізнесу Партії регіонів і, у першу чергу, для глави SCM Рината Ахметова.

А якщо врахувати, що спочатку американці консультували SCM Holdings для підготовки до розміщення її акцій на західних фондових біржах, то дуже може бути, що діяльність Пола Манафорта і "Davis Manafort & Freeman, Inc" є усього лише частиною одного великого бізнес-проекту.

P.S. У Партії регіонів відмовилися давати офіційний коментар щодо фактів, викладених у статті. Співробітник прес-служби партії заявив, що "неетично ставити запитання про вартість послуг американських консультантів, коли в країні таке діється!". Нагадаємо, відповідно до законодавства інформація про витрати з партійної каси під час виборів є відкритою.

Автор Мустафа Найем, Коммерсант, специально для Украинской правды

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді