Експерти сказали, де українцям краще не дихати

П'ятниця, 1 червня 2007, 11:19

За даними Центральної геофізичної обсерваторії, найбільш забруднене повітря по містах України – в Одесі, де індекс забруднення дорівнює 19,4 умовні одиниці.

Потім ідуть Дніпродзержинськ (17,2 у.о) і Горлівка (14,5 у.о.), а також Маріуполь, Макіївка, Єнакієве, Слов'янськ і Дзержинськ.

У цілому по Україні показник цього індексу, що враховує викиди промисловості й автомобілів, складає 8,1 у.о., повідомляє "Дело".

У Києві середній показник забруднення повітря дорівнює 6,9 у.о.

Водночас, Київ посідає 2-е місце в Україні за викидом в атмосферу шкідливих речовин у розрахунку на 1 кв. км. За даними Держкомстату, в І кварталі цього року на 1 кв. км столиці приходилось 10,1 тонн шкідливих промвикидів. Більше тільки в Донецькій області, де цей показник у 1,5 рази більший (15,7 тонн).

Ці цифри не враховують автомобільних вихлопів, які у Києві більш ніж у 5 разів перевищують обсяг промислового забруднення.

За словами начальника відділу атмосферного повітря Міністерства охорони природи й навколишнього середовища Надії Овчинникової, головні джерела промзабруднення повітря в Києві – теплоелектроцентралі "Київенерго", особливо на Дарниці і Борщагівці, а також сміттєспалювальний завод "Енергія" на Позняках.

Водночас, щільність викидів у Києві в І кварталі 2007 року зменшилась у порівнянні з цим же періодом 2006 року на 14,5%. Мінохорони природи вважає, що це пов'язано з теплою зимою і перебоями в роботі ТЕЦ, а також удосконаленням систем очищення викидів.

Овчинникова зазначає, що за рівнем забруднення повітря міст Донецької, Дніпропетровської і Луганської областей значно гірше, ніж у Києві. "За загальним обсягом промислових викидів в атмосферу показники Донецької області (416,4 тисяч тонн), Дніпропетровської області (277) і Києва (8,5) – непорівнянні", - зазначила вона.

У той же час, начальник відділу інформації ЦГО Ірина Колесник зазначила, що Київ випереджає багато міст за концентрацією в повітрі діоксиду азоту – у столиці вона в 2,5 рази перевищує гранично допустиму для здоров'я. "Причина цього – велика кількість автотранспорту в столиці", - сказала Колесник.

За даними Київської міськдержадміністрації, 84% викидів діоксиду азоту приходиться на автотранспорт. До травня цього року в Києві зареєстровано 750 тис. автомобілів, ще близько 100 тис. машин щодоби проїжджають через столицю транзитом.

Крім того, в Україні 84% викидів в атмосферу приходиться на речовини, що викликають парниковий ефект.

У той же час, за I квартал 2007 року викиди діоксиду вуглецю скоротилися на 13 млн. тонн (15,3%). Продаж надлишків квот у рамках Кіотського протоколу потенційно може принести Україні близько 65 млн. євро, пише видання.

Як повідомив глава Національного агентства екологічних інвестицій Віталій Нахлупін, вже у IV кварталі цього року в Україні буде проведено перший аукціон із продажу квоти викидів. "Плануємо виставити на продаж від 10 до 20 млн. умовних тонн вуглецю", - сказав він.

Як відомо, індекс забруднення атмосфери розраховується ЦГО на підставі вимірів 162 постів, розміщених у 53 містах.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді