Ющенко розділив помаранчевий пиріг

Понеділок, 11 червня 2007, 23:11
Цей комуністичний синок, який свого часу дослужився до старшого лейтенанта КГБ СССР, їздить тепер по Україні, влаштовує галасливі шоу, оплачує участь в них громадян... Ми не підемо на вибори з олігархами, неукраїнцями...

Я не маю необхідності дебатувати з політиком, який перетворює будь-які ідеї в дурман і в поле для власних амбіцій. І не вважаю за можливе витрачати свій час на цю людину, яка є поза великою політикою.

Такий обмін імпульсами взаємної ненависті пару місяців тому стався між людьми, які приречені бути ідеологічними ворогами, але тепер стануть учасниками одного виборчого списку. Перша фраза належить Василю Червонію з Української народної партії. Друга – Юрію Луценку з "Народної самооборони".

Вкотре Віктор Ющенко чи то переконав, чи то примусив "Нашу Україну" брати участь у виборах у форматі блоку.

Рік тому бажання президента не образити нікого з "побратимів по Майдану" обернулося появою в складі цього утворення Партії промисловців і підприємців.

Наслідками тих добрих намірів помаранчеві захлинаються зараз, коли спочатку група Кінаха перейшла у коаліцію Януковича, а потім заблокувала обнуління списку "Нашої України".

Минулого тижня відбулися переговори за участі Віктора Ющенка, Віктора Балоги, В’ячеслава Кириленка, Юрія Луценка, Бориса Тарасюка, Юрія Костенка та Анатолія Матвієнка.

В підсумку було досягнуто перші принципові домовленості – про розподіл квот у пропрезидентському блоці на дострокових виборах. Отже, довгоочікувана формула виглядатиме так:

партія "Наша Україна" отримає 54%

"Народна самооборона Юрія Луценка" – 25%

"Українська правиця" – 21%

Наведене співвідношення не відбиває рейтинги цих утворень.

Зокрема, спочатку квоти збиралися ділити, спираючись на соціологічні дослідження, які показали значно нижчу підтримку "Правиці" по відношенню до "Самооборони".

Однак у підсумку "праве крило" авансом отримало майже стільки ж місць, як і команда Луценка.

За це "Самооборона" розраховує, що нові соратники підтримають їхню ідею про перевибори місцевих органів влади за мажоритарним принципом.

Виборчий список верстатиметься зі збереженням пропорцій, хоча за документами у Центрвиборчкомі коло учасників буде дещо відрізнятися.

Відповідно до закону, засновниками блоку повинні бути партії, а не інші блоки.

Тому, окрім "Нашої України", будуватимуть помаранчеве мега-утворення окремі партії, які створили "Народну самооборону" ("Вперед, Україно" та Християнсько-демократична) та "Правицю" (Рух, Українська народна партія та "Собор").

Крім того, не покладає надій потрапити в цю компанію частина розколотої "Пори", яка спирається на Владислава Каськіва.

"Пора" не виступає учасником жодного з наведених вище об'єднань, але їх відстоює керівник закарпатського осередку партії Юрій Чижмарь, що очолює службу Віктора Балоги в секретаріаті президента. Можливо, кількох "пористів" просто заведуть до загального списку за квотою "Нашої України", без надання права окремого голосу в керівних органах.

Розподіл 54%-25%-21% буде лише формальною стороною справи. Очікується, що групи своїх людей в кожну частину списку включить безпосередньо Віктор Ющенко.

Залишається відкритим питання назви майбутнього блоку.

За її зміну виступає "Народна самооборона", яка прагне позбутися асоціацій з негативними епізодами минулого "Нашої України" та пропонує найменуватися "Союз демократичних сил".

– На вибори слід написати нову виборчу програму, оскільки попередня була продовженням президентської "10 кроків назустріч людям" зразка 2004 року. А якщо ми пишемо нову програму, то необхідно змінити назву, - пояснює один з соратників Луценка.

Однак експерименти з іменем категорично не влаштовують "Нашу Україну".

Джерела у партії вважають "Союз демократичних сил" неприйнятним у зв’язку зі співзвучністю російському Союзу правих сил Хакамади-Чубайса-Немцова, який зазнав фіаско на минулих виборах в РФ.

– Інша неправильна аналогія "Союзу демократичних сил" – з маргінальною партією Соціал-демократичний союз, яка колись була створена під Євгена Марчука, - кажуть люди, близькі до центру ухвалення рішень в "Нашій Україні".

Вони звертають увагу і на те, протягом трьох місяців, які залишилися до виборів, неможливо розкрутити новий бренд.

Тому "Наша Україна" наполягає, щоб в назві фігурувало їхнє ім'я.

Як компроміс мажоритарний акціонер цього утворення згодний, щоб блок називався "Народна самооборона Наша Україна". А в скороченому вигляді це буде вже рідна для них абревіатура НСНУ.

"Правиці" ж, яка в такому разі не фігурує у назві, радять не вимагати надто багато. Тим більше що це слово прямо вказує на ідеологічну спрямованість блоку та обмежує поле для збору електоральних голосів.

Насправді вибір бренду під вибори-2007 ще попсує нерви учасникам блоку. Для "Нашої України" важливо зберегти свою ідентичність, особливо на фоні загострення розмов про створення єдиної партії

Водночас інші учасники блоку прагнуть мінімізувати вплив старшого партнера. Той же Луценко прагне як мінімум самостійності всередині "Нашої України", як максимум – переформатування партії під себе.

Хоча, схоже, Луценко значно знизив свої шанси, порівнюючи з осінню 2006 року. Тоді, в розпал внутрішньої кризи, його кликали на голову партії. Зараз, коли "Наша Україна" майже повністю підконтрольна Віктору Балозі, їм не потрібен ще один лідер – окрім Кириленка, на якого зробив ставку глава секретаріату президента.

У цих умовах більш логічним виглядало би, якби Луценко самостійно балотувався до парламенту, особливо з огляду на значні кошти, вкладені у розкрутку "Самооборони", та амбіції донорів проекту.

Також вимальовується принцип ухвалення рішень всередині майбутнього помаранчевого блоку. Правило консенсусу, яке існувало досі та вимагало згоди всіх учасників, вирішено забути. Очікується, що в поточних питаннях рішення затверджуватимуться простою більшістю, в найбільш принципових випадках – двома третинами голосів ради блоку.

При цьому "Наша Україна" на підтвердження своєї ролі ядра блоку вимагає право вето на рішення для В’ячеслава Кириленка.

При формуванні списку очікується, що у більш-менш прохідній частині опиняться усі нинішні депутати, які погодилися на складення повноважень. Таких 66. Існує шестеро депутатів, які відмовився складати мандат - Беспалий, Горошкевич, Келестин, Одайник, Ружицький, Удовенко.

Беспалий свою незгоду нещодавно пояснив публічно, а раніше він це регулярно робив на внутрішніх засіданнях. "Нашоукраїнців" на "бентлі" Горошкевича та Келестина вважають жертвами бізнес-інтересів. Удовенко і Одайник хворіють, тому втрата депутатства для них матиме наслідки в медичному обслуговуванні.

Незрозумілим залишається питання Олексія Івченка. Як відомо, відкрито вимогу не включати його до списку поставив міністр оборони Анатолій Гриценко, з яким негласно згодні багато інших депутатів.

Навесні на з'їзді партії "Наша Україна" Івченка було викреслено зі майбутнього списку. Однак нині, при створенні блоку, Івченко може потрапити в число кандидатів у депутати за квотою "Правиці".

При чому аргументом, яким пояснюють необхідність Івченка, називають... гроші для ведення виборчої кампанії.

Хоча всі учасники переговорів клянуться, що кадрове питання не порушується на переговорах, але воно вже стоїть за шторою. Залишається нерозв'язаною інтрига, хто від імені "Нашої України" претендуватиме на крісло прем’єра або спікера в разі створення помаранчевої коаліції.

Поки реальних фігур троє – Віктор Балога, Іван Плющ та Юрій Луценко. Останній в якості жесту широкої волі заявив, що не висуватиметься на ці посади в обмін на портфелі міністра юстиції, внутрішніх справ та генпрокурора. Хоча життєвий досвід має навчити: апетит приходить під час їжі та зникає одночасно з переходом в опозицію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді