Мороз підгадав Балозі подарунок

П'ятниця, 15 червня 2007, 23:35

Віктор Балога стараннями Олександра Мороза отримав ексклюзивний подарунок на день народження.

15 червня, коли глава секретаріату президента відсвяткував 44 роки, здійснився проект його останніх місяців – знищення антикризової коаліції шляхом розпуску парламенту.

Постійні шлагбауми Мороза навколо складення мандатів розтягнули процес настільки, що оголошення сто п’ятдесят першої заяви припало саме на цей день.

Напередодні Юлія Тимошенко пообіцяла, що вони готові виконати будь-які побажання спікера, щоб тільки завершити все якнайшвидше. Адже чим повільніше оголошувалися заяви, тим по дорозі зменшувався оптимізм у бажаючих позбутися мандату.

Зокрема, багато хто просив не включати їх першими в список "на забій", тому що вони б назавжди закрили собі дорогу назад в разі провалу самознищення парламенту.

Крім того, помічники депутатів почали подавати заяви на відпустку чи лягати на лікарняний, щоб унеможливити своє звільнення разом з позбавленням мандату їх шефа-камікадзе. Дехто продовжував користуватися парламентським автопарком і ноутбуками.

Щоб припинити повзучий саботаж вже на його початку, помаранчеві лідери почали діяти. Протягом четверга вони напружено рахували. Оскільки фізично в Києві не було 151 депутата, Тимошенко разом з помічниками влаштували телефонний марафон, обдзвонюючи однопартійців.

Хоча, як сказала журналістам лідерка БЮТ, її соратники в цей час "працювали на округах", але географічно вони чомусь перебували на узбережжі морів та океанів.

Тому помаранчевими лідерами був розроблений план, щоб вже 15 червня Мороз отримав таки магічну цифру 151.

Бютівці та нашоукраїнці поверталися додому, не економлячи грошей. Так, у п’ятницю зранку приземлився чартер, на якому з відпочинку прибув Богдан Губський.

Більше того, спеціально за Андрієм Шевченком у Анталію був висланий окремий літак .

Втім, частина депутатів не захотіла перервати канікули – зокрема, відмовився Віктор Тополов з "Нашої України".

Також на контрольній звірці у Мороза не було одного з братів-банкірів Буряків та автомагната Таріела Васадзе.

Не прийшов і Давид Жванія, який цього дня перебував у Києві. За його словами, зробив це принципово, щоб не виглядати маріонеткою забаганок Мороза та жертвою сверблячки, яка прокинулася в деяких помаранчевих вождів.

Хоча, за іншою версією, яка гуляла всю п’ятницю в опозиційний рядах, Жванія банально... проспав. Втім, він пообіцяв у понеділок гарантовано побувати в Мороза, щоб підтвердити свою заяву.

Тим часом переможну межу було перетнуто о 10 годині 24 хвилини. 151-шим депутатом, який прибув до Мороза, аби підтвердити свою заяву, виявився нашоукраїнець Станіслав Аржевітін.

Після нього ще підійшли Василь Куйбіда, Станіслав Довгий і Володимир Стретович. Загалом, за словами Порошенка, опозиція матиме резерв не менше ніж у десять депутатів.

Однак на сесії були оголошені лише 151 прізвище. Можливо, це робилося "впритул" свідомо, щоб після відмови від заяви одного з опозиціонерів знову був привід казати про легітимність парламенту.

Люди, які бачили Мороза в п’ятницю зранку, описують колір його обличчя як чорний, а голос – подібним до істеричного. Він відмовився зачитувати заяви на сесії, доручивши це робити Адаму Мартинюку.

Також, за деякою інформацією, Мороз вдався до шантажу нашоукраїнців Порошенка і Мартиненка, пригрозивши, що після оголошення їхніх заяв позбавить кабінетів у Верховній Раді. На що отримав відповідь, що разом з відходом 151 депутата нелегітимним є весь парламент, і цей статус поширюватиметься також і на спікера .

Втім, уже в п’ятницю ввечері Мороз вкотре заявив, що не визнаватиме Верховну Раду неповноцінною, доки Центрвиборчком не оголосить, що замінити вибульців ніким.

Хоча розраховувати тут немає на що – ЦВК не збиратиметься на засідання поки це не стане однаково необхідним як Ющенку, так і Януковичу.

Крім того, ліві наполягають, що після втрати 151 мандата парламент стає недієздатний в частині подолання вето (вимагає 300 голосів) та оголошення імпічменту (вимагає 337 голосів), але залишається дієздатним в частині ухвалення законів.

Тому не варто дивуватися, якщо коаліція знову спробує залучити до розв’язання кризи Конституційний суд.

Втім, ситуація в КС не зрушила з місця – робота цього органу більше непідконтрольна коаліції.

У разі ж, якщо почнеться саботування дострокових виборів, країна приречена на появу четвертого указу Ющенка про розпуск парламенту, який цього разу вже точно спиратиметься на 90 статтю Конституції.

У разі потреби, цей акт з'явиться у липні, на тридцятий день після того, як Верховна Рада втратила 151 депутата. І він так само передбачатиме 30 вересня проведення дострокових виборів до парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді