Гривню недооцінили майже вдвічі

Понеділок, 9 липня 2007, 14:53

Згідно з "індексом бігмака", українська гривня входить у десятку найбільш недооцінених світових валют, нарівні з валютами країн Південно-Східної Азії.

Дані останніх досліджень показали, що сендвіч у ресторанах МсDоnаld's в Україні можна купити майже в 2 рази дешевше, ніж у США, а саме цей показник є підставою щорічного "індексу бігмака", який публікує журнал "The Economist".

Фактично, це значить, що українська валюта недооцінена на 41%, пише газета "Дело".

За даними дослідників, реальна вартість долара в Україні – 2,71 гривні, а не нинішні 5,03.

Відповідно до індексу бігмака, найбільш недооціненою у світі валютою є китайський юань. Він "відстає" від своєї реальної вартості на 58%.

Недооцінили свої валюти й у Єгипті, Індонезії, Малайзії, на Філіппінах і в Таїланді.

А розвинуті країни, навпаки, переоцінюють свої національні валюти – іноді більш ніж у 2 рази. Наприклад, в Ісландії цей показник складає 123%, у Норвегії – 102%. Тільки вартість японської ієни занижена на 33%, пише видання.

У ЄС бігмак коштує майже на чверть дорожче, ніж у США.

Як відомо, "індекс бігмака" уже 22 роки найбільш наочно оцінює купівельну спроможність різних валют за допомогою ціни гамбургера. За задумом дослідників, співвідношення вартості сендвіча в різних країнах має бути еквівалентним співвідношенню курсів їхніх валют.

Водночас, традиційно вартість товарів у закусочних McDonald’s у всіх регіонах однієї країни має бути приблизно однаковою, однак в Україні вона в різних містах істотно відрізняється. Зокрема, це виявилося при порівнянні Києва і Ялти, що в "МакДональдз Юкрейн" пояснюють сезонним попитом.

Крім того, багато економістів зазначають, що індекс указує на довгострокову тенденцію в коливаннях курсів валют – за їхніми словами, недооціненій валюті належить або вирости, або центробанк цієї країни буде запекло боротися з ростом курсу, продаючи національну валюту для того, щоб запобігти її подорожчанню.

Зазвичай національні валюти занижуються в експортно-орієнтованих економіках, тому що саме завдяки "дешевим грошам" вивозити з країни що-небудь і продавати це за долари стає особливо вигідно, відзначає видання.

Як відомо, останнім часом в українських ЗМІ з'явилися чутки про те, що Національний банк України готується провести чергову ревальвацію гривні. У той же час, голова Нацбанку Володимир Стельмах дану інформацію спростував.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді