Блок без адреси. Тимошенко vs ЦВК

Вівторок, 14 серпня 2007, 11:11

З'ясувати, де мешкає Юлія Тимошенко, виявилось непростим завданням для журналістів "Української правди" цього літа. Як виявилось, помешкання інших бютівців не менш засекречені. БЮТ завис над виборчою кампанією через небажання дописати в списки для ЦВК адреси свої кандидатів.

БЮТ передав списки до ЦВК 7 серпня, але, на відміну від інших кандидатів, не пройшов реєстрацію досі. Центральна виборча комісія (точніше коаліційна більшість) вимагає від блоку Тимошенко вказати не лише місто чи село, де живе кандидат, але й поштову адресу.

БЮТ відмовляється і звинувачує опонентів у політичному замовленні.

Конфлікт досяг апогею опівночі 10 серпня, коли минув законом відведений термін на реєстрацію блоку.

У 2 хвилини на першу 11 серпня за пропозицію зареєструвати список БЮТ проголосували лише 7 членів ЦВК із необхідних восьми, сім членів ЦВК утрималися. У засіданні брали участь 14 членів ЦВК. Броніслав Райковський був відсутній.

У суботу Тимошенко звинуватила коаліційну частину ЦВК у всіх смертних гріхах і подалася до суду. БЮТ звинувачує ЦВК у бездіяльності і чекає рішення Феміди.

Натомість більшість у ЦВК у понеділок ще раз заявила, що "ніхто і ніколи не зможе змусити членів комісії ухвалити незаконне рішення".

За словами автора заяви Михайла Охендовського, реєстрація на підставі неповних документів (а такими він вважає подані документи БЮТ) була б не лише незаконною, "але й преференційною щодо одного суб'єкту та дискримінаційною щодо всіх інших".

Охендовський ще раз озвучив вимогу – БЮТ подає списки з адресами або додаток до списків, і блок реєструють.

Тимошенківці відмовляються іти на такі умови. За їх словами, вони побоюються, що після того, як вони подадуть такі зміни їх звинуватять у фальсифікації списку, затвердженого з’їздом, і знімуть з виборів.

Незважаючи на те, що коаліція має більшість у ЦВК, дуже сумнівно, що вона пішла б на те, щоб викинути БЮТ із виборчого процесу. Тоді черговий міні-Майдан і зневага світової спільноти Януковичу і компанії гарантовані. А в їхні плани це явно не входить.

Інша справа – попсувати Тимошенко нерви і зірвати їй частину кампанії. Колись бютівці, коментуючи небажання коаліції іти на вибори, казали, що нема нічого страшного в тому, що кілька партій не підуть на вибори. Зараз їх слова повернулися до них бумерангом.

Через не такі, як у всіх, списки тимошенківці випали з виборчої кампанії і поїздок регіонами щонайменше на два тижні. Утім і з цієї незручної ситуації БЮТ зумів винести значні дивіденди, отримавши скандал на порожньому місці і привід для численних сюжетів у ЗМІ.

"У сухому залишку, я думаю, що ніякої серйозної загрози для БЮТ щодо участі у виборах немає. Ця проблема вирішується механічно за одну добу. А от гра навколо цієї проблеми - чистої води політика. Почала гру політизована ЦВК, але продовжує гру БЮТ, що намагається на цій ситуації наварити новий символічний капітал", - вважає директор центру "Софія" Андрій Єрмолаєв, якого все частіше згадують у контексті Партії регіонів.

Водночас інший політолог, якого часто бачать у секретаріаті президента, Вадим Карасьов також не бачить помсти в діях коаліційної частини ЦВК.

"Якщо це помста - то вона дурна. Помста повинна бути холодною і розважливою. А це скоріше рефлекторна реакція на ту ситуацію, яку створює БЮТ. А вийти по-розумному ЦВК не змогла. Тому я бачу тут тонкий політтехнологічний розрахунок БЮТ на те, щоб не тільки створити інформаційний привід, але й створити скандал, у рамках якого постане жертвою ЦВК", - вважає політолог.

Самі коаліціанти також звинувачують Тимошенко в штучному скандалі. І вказують на те, що чомусь ніхто, крім БЮТ, не подав таких урізаних даних про місце проживання. Навіть дружня "Наша Україна".

"Блоку Тимошенко ніхто не відмовляв у реєстрації. Їм тільки вказали на порушення форми виборчого списку і відсутність даних про місце проживання всіх членів списку. Чому це викликало таку різку реакцію, адже комуністи внесли 10 поправок у свої списки, прогресивні соціалісти Вітренко внесли 120, на сьогодні нам не відомо", - каже кандидат у депутати від Партії регіонів Олена Лукаш.

"Нам здається, що сьогоднішній скандал – це просто ведення передвиборчої агітації. БЮТ обов’язково виправить документи і буде зареєстрованим. ЦВК сприятиме всім учасникам виборчого процесу. Просто сьогодні вона стала суб’єктом і предметом атаки для здійснення певних передвиборчих технологій", - переконана вона.

Чому не можна внести за кілька годин поправки в дані та полегшити життя і собі і іншим, невідомо,  дивуються регіонали.

"Місце проживання включає в себе і поштову адресу. Це зрозуміло всім, крім БЮТ", - переконує заступниця міністра Кабміну і відкидає існування правових причин, які дозволяють тимошенківцям стояти на своєму.

"У них є бажання зачепитися. Знаєте, є такий термін правова позиція, а є правова поза. От сьогодні вони в цій позі знаходяться", - переконана Лукаш.

Хоча насправді ця "поза" має певні юридичні підстави.

Вся колізія конфлікту закручена навколо визначення терміну "місце проживання". Чи передбачає він лише назву адміністративно-територіальної одиниці, чи також вулицю, будинок, квартиру?

Форма виборчого списку, яку мають подати учасники перегонів до ЦВК, і яка затверджена комісією містить лише графу "місце проживання" і жодного уточнення про поштову адресу.

У 2006 році ЦВК зареєструвала БЮТ зі списком, де була вказана тільки територіальна одиниця, а не поштова адреса.

Має на що спертися БЮТ і в законній базі.

Так стаття 3 закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" наступним чином тлумачить цей термін: "Місце проживання - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік".

Крім того, таке визначення закону підкріплюється і тлумаченням Конституційного суду, який 28.09.2000 ухвалив:

"За змістом статті 24 Конституції України під словосполученням "місце проживання" мається на увазі місце проживання громадян за територіальною ознакою (село, селище, місто чи інша адміністративно-територіальна одиниця), а не конкретне жиле приміщення (будинок, квартира, службова квартира), як на це посилаються автори клопотання".

Та й сама ЦВК у рішенні за скаргою виборця Іванової І.Ф. від 3 листопада 2004 року також визнала таке тлумачення місця проживання:

"Згідно з пунктом 2 Прикінцевих положень Закону місце проживання особи визначається відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання". Місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік, а підтвердженням місця проживання особи є внесені до паспортного документа відомості про місце проживання із зазначенням адреси житла особи".

А той же закон "Про вибори народних депутатів" також розрізняє два поняття – місце проживання і адреса житла.

"Наприклад, коли йдеться про списки виборців, зазначається місце проживання та адреса житла, про реєстрацію спостерігачів – також про місце проживання та адресу житла, а коли про списки кандидатів у депутати - виключно про місце проживання", - стверджує Петро Крупко.

Так що бютівці мають законні підстави стояти на своєму.

"Те, що ЦВК здійснила реєстрацію низки політичних сил на підставі документів, ширших, ніж передбачає закон, то це не є підставою вимагати цього від БЮТ. І це не є порушенням принципу рівності. Бо рівність означає, що одна і та ж норма закону має застосовуватись правильно. Я стверджую, що окремі члени ЦВК неправильно розуміють дану норму закону і неправильно застосовують", - заявив у понеділок представник БЮТ у ЦВК Петро Крупко.

"Ми всі звикли з радянської епохи до побутового терміну місце проживання. Але не можна побутовий рівень розуміння застосовувати у виборчому процесі", - переконаний він.

Водночас у членів ЦВК є своє зачіпка. Цивільний кодекс, де зазначено, що "місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово".

У понеділок суперечка між БЮТ і ЦВК знову завершилася нічим. У вівторок позов БЮТ почне розглядати суд.

Якщо він стане на бік БЮТ - і визнає бездіяльність ЦВК, то остання муситиме ухвалити щодо блоку Тимошенко якесь рішення. Зареєструвати чи не зареєструвати.

Але навіть якщо це рішення буде не на користь БЮТ, тимошенківці зможуть знову піти до суду і оскаржити його. Головне - вкластися до кінця серпня, коли збігає передбачений законом термін на реєстрацію кандидатів у депутати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді