Візитні картки Партії регіонів, блоку Тимошенко і помаранчевого мега-блоку

Середа, 19 вересня 2007, 23:06

За десять днів до виборів "Українська правда" вирішила зафіксувати, чим і ким запам'ятається кампанія-2007.

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ

Мета на виборах

Мета Партії регіонів, поставлена її штабом – отримати 37% за результатами народного волевиявлення. Саме така цифра записана в непублічній стратегії кампанії, оприлюдненій "Українською правдою".

За внутрішніми дослідженнями Партії регіонів, вони вже навіть перевищили цей результат – однак, згідно з соціологією, яку проводила опозиція, у януковичів рейтинг загальмувався і тримається в районі 30 відсотків.

Саме цим пояснюють, що на їх прапорах раптом посеред кампанії з'явилися теми референдуму проти НАТО і державного статусу для російської мови, які дисонують з соціальною концепцією їх програми.

Політтехнологи

Політтехнологічна допомога Партії регіонів на цих виборах здійснюється щонайменше двома каналами.

Безпосередньо з Януковичем через його помічника Сергія Льовочкіна працюють Юрій Левенець і Андрій Єрмолаєв.

Зокрема, за інформацією "Української правди", на початку виборів Левенець проводив тренінг для депутатів у кінотеатрі "Зоряний".

Крім того, Партію регіонів супроводжує команда американського політтехнолога Пола Манафорта, яка прийшла до них ще в 2004 році за рекомендацією Ріната Ахметова.

Постановка

Постановку публічних акцій Януковича, зокрема, стартового з'їзду Партії регіонів здійснює російський режисер естрадних заходів Олександр Ревзін. На початку 1990-х він вивів у люди Філіпа Кіркорова, а через п’ятнадцять років – Ріната Ахметова. Саме Ревзін займався презентацією Ахметова як політика, що в лютому 2006 відбулася у Донецькому драмтеатрі.

Соціологи

Соціологічні дослідження для Партії регіонів проводить "Research and Branding Group", за англомовною вивіскою якої – колишній Донецький інформаційно-аналітичний центр.

"Research and Branding Group" також має намір провести екзит-пол на парламентських виборах, який буде альтернативний дослідженню, що проводяться пулом організації "Демократичні ініціативи".

Присутність у медіа

Присутність у засобах масової інформації Партії регіонів визначає Борис Колесніков та його колишній прес-секретар, зараз керівник медіа-департаменту штабу Олена Бондаренко.

Музична підтримка:

Наталія Могилевська, Ірина Білик тощо.

Технічні кандидати

Технічними кандидатами Партії регіонів на цих виборах вважають Партію вільних демократів. Крім того, в штабах помаранчевих упевнені, що технічним кандидатом Партії регіонів є всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Гроші

Виборчу касу Партії регіонів на цих виборах заповнили Рінат Ахметов (внесок якого пропорційний ексклюзивній частині списку) та група людей з його оточення, той же Колесніков. Крім того, Партія регіонів мала отримати фінансову підтримку з боку Дмитра Фірташа, який делегував до списку групу своїх соратників включно з керівником особистої охорони.

За інформацією джерел, гроші не брали з тих, хто уже балотувався в рядах Партії регіонів на виборах-2006. Натомість нові імена у списку розділили фінансове навантаження зі спонсорами проекту.

Носії компрометуючої інформації про опонентів

Володимир Сівкович – у силу КДБшного минулого і зв’язків у силових органах.

Ноу-хау

Справжнім ноу-хау Партії регіонів стало використання вертольоту для переміщення Януковича з мітингу на мітинг. Це дозволяє йому в один день провести п’ять-шість, або навіть і сім виступів перед виборцями, тоді як Луценко чи Тимошенко вимушені обмежитися трьома.

Хоча мітинги Януковича і нетривалі, але їх багато і вони ідуть на рівні районних центрів – а, як відомо, безпосередній контакт з електоратом є найбільш ефективною тактикою виборів. Таким чином Янукович вперше за багато років проїхався у тролейбусі та побував у гастрономі.

У рамках виборів Янукович опускається найглибше в електоральні маси
Оселедці та морожені кури - такого асортименту Янукович не бачив давно. Фото прес-служби Партії регіонів

Революційних технологічних новинок Партія регіонів на цих виборах не продемонструвала. Особливістю можна вважати повну відсутність Януковича у візуальній складовій. Це є черговим підтвердженням, що команда Ахметова, яка веде менеджмент виборів-2007, не зацікавлена у посиленні внутрішньої ваги Януковича.

Замість "лідера" у кампанії Партії регіонів домінують зображення дітей або щасливої родини. При чому ці фото витримані в стилістиці американських ілюстраторів.

Завершити виборчу кампанію у Януковича запланували великим мітингом у Києві та в ще одному місті, яке поки тримається в секреті.

БЛОК ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО

Мета на виборах

Мета-мінімум: 28%. Мета-максимум: набрати стільки ж, скільки Партія регіонів.

Політтехнологи

До групи людей, які напрацьовують технологічні кроки, входять Олег Медведєв, Віталій Чепінога, Микола Баграєв, Микола Томенко, Олександр Абдуллін.

Однією з фішок Тимошенко на цих виборах є масове поширення не поліграфії, а футболок і бейсболок з різноманітними надписами "Большие мальчики за Юлю", "Выйду замуж за БЮТовца", "Юля краще "Анни Ахмєтової".

Вигадують ці скетчи всією командою технологів, а розробниками концепції, включно з використанням букви "Ю" і серця в різноманітних комбінаціях, є група людей, яких в штабі БЮТ називають "технологи Баграєва".

Крім білих футболок, креативна колекція БЮТ має і чорні

Чутки про те, що з Тимошенко співпрацює американський спеціаліст Джой Локхарт виявилися правдою, але дуже перебільшеною – він займався медіа-супроводом Тимошенко у рамках поїздки до США на початку 2007 року.

Постановка

Постановкою шоу Тимошенко займається автор "Таврійських ігор" і співвласник каналу "М1" Микола Баграєв. Безпосередньо в регіонах за сцену Тимошенко відповідає Віктор Павленко – він замінив Баграєва на посаді члена Нацради з телебачення і радіомовлення в 2003 році.

Соціологи

Соціологічні дослідження для БЮТ на цих виборах здійснювала фірма Ukrainian Sociology Service.

Крім того, на всіх мітингах Тимошенко розповідає, що її штаб провів масштабне опитування чи то 25, чи то 30 тисяч респондентів, яке показало, що до парламенту пройдуть лише три сили.

За інформацією "Української правди", таке дослідження для БЮТ фінансував Богдан Губський, а здійснював Микола Слюсаревський з Інституту соціальної та політичної психології. Всередині штабу воно не було сприйнято з необхідною серйозністю.

Крім того, власні соцдослідження готують структури, пов’язані з Олександром Турчиновим – однак їх назву і статус "Українській правді" з'ясувати не вдалося.

Присутність у медіа

За цей напрямок в БЮТ відповідає головний куратор преси Олександр Абдуллін.

Музична підтримка:

Кожен мітинг Тимошенко закінчується піснею Тараса Петриненка "Україно, Україно!" Інколи він особисто присутній на сцені, інколи музика просто ллється з динаміків.

Технічні кандидати

Повністю віртуальний проект Комуністична партія України (оновлена) може стати сенсацією цих виборів.

Інвесторам комуністів оновлених на цих виборах пощастило – КПУ(о) в результаті жеребкування посіли перше місце в бюлетені.

За останніми соціологічними даними однієї з авторитетних установ, які є в розпорядженні "Української правди", КПУ(о) має рейтинг 1,5%. А всі відсотки, які вони наберуть, недоберуть комуністи Симоненка – відтак знижуючи вірогідність їх проходження до парламенту та створення коаліції з регіоналами.

Це дуже добре усвідомлюють в штабі Януковича – тому не виключено, що КПУ(о) зніметься з виборчої гонки, а її лідери раз і назавжди вирішать для себе матеріальне питання.

Гроші

Наявність у списках БЮТ людей на кшталт Костянина Жеваго, братів Буряків і Таріела Васадзе не повинна залишати сумнівів у фінансовій спроможності блоку Тимошенко на цих виборах.

Крім того, з Тимошенко зблизився колишній секретар Радбезу Віталій Гайдук – у версії деяких джерел, він має стати першим віце-прем'єром в уряді, якщо його очолить лідерка БЮТ.

Також надійне прохідне місце в списках БЮТ зайняв Антон Яценко – один з фігурантів схем Тендерної палати. Попри весь негатив, яким супроводжуються публікації про нього в ЗМІ, блок Тимошенко не позбувся цього кадра, а, навпаки, взявся за його захист. Такими забезпеченими людьми розкидатися не можна.

Носії компрометуючої інформації про опонентів

Олександр Турчинов, Андрій Кожем'якін – в силу їхнього СБУшного минулого.

Ноу-хау

Після критики в безпідставному популізмі й на відміну від попередніх виборчих кампаній, цього разу Тимошенко озброїлася серйозною програмою. Економічну складову "Українського прориву" писав колишній представник України в Європейському банку реконструкції та розвитку Юрій Полунеєв – також не чужий Віталію Гайдуку.

Сама назва програми належить Тимошенко – хоча ще до публічної презентації Турчинов попереджав її, що з аналогічною назвою кілька років тому вийшла книга Анатолія Кінаха. Однак Тимошенко не погодилася перейменувати її на "Український прогрес" чи "Український ривок".

Власне, наявність програми стала умовою однієї з фішок Тимошенко в рамках виборчого туру – це підписання зобов’язань перед різними соціальними групами: вчителями, лікарями, аграріями, дрібними підприємцями. Відбувається це в односторонньому порядку, а інколи – як у випадку з військовими – взагалі за відсутності представників цього електорального прошарку.

Утім, все це не заважає потім БЮТ розсилати прес-релізи на кшталт "Тимошенко підписала зобов’язання з 300 найбільшими компаніями світу".

Жертвою виборчої ігри БЮТ став і Хав'єр Солана. Він, коли зустрічався з Тимошенко, зовсім не розраховував потрапити на її рекламні баннери. Після такого "подарунку" секретаріат верховного комісару ЄС довго з'ясовував стосунки з посольством України в Брюсселі.

До своєї кампанії Тимошенко залучила образи Кашпіровського, Нострадамуса і Ванги, а на фініші перегонів взялася за електоральну нішу гастарбайтерів.

У розпал виборів Тимошенко з незрозумілою метою на один день відвідала Неаполь. Як з'ясувалося тепер, щоб взяти участь у зйомках фільму про життя заробітчан, який під назвою "Мати і мачуха" був презентований 19 вересня.

Виборчий тур Тимошенко включав Неаполь. Фото Олександра Прокопенка

Завершитися виборча кампанія Тимошенко має флеш-мобом у Києві – від гала-мітингу в переддень виборів штаб відмовився. Очікується, що 28 вересня Тимошенко протягом дня фотографуватиметься з усіма охочими на одному з київських майданів.

"НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА"

Мета на виборах

20% – такий результат для мега-блоку в неофіційних розмовах заявляє начальник штабу Віктор Балога. Штабна ж соціологія показує, що до цього показника їм не вистачає семи процентів.

Політтехнологи

Оскільки в межах виборчої кампанії "Нашої України – Народної самооборони" відбувається відразу декілька кампаній, то і задіяні тут різні групи експертів.

Так, безпосередньо мега-блоком займаються Ярослав Лисюк і Тарас Грималюк.

Зокрема, ролики "Нашої України" з сюжетами про корупціонера або про Партію регіонів як флюгер – це ідеї Лисюка, автора помаранчевої стилістики Ющенка на виборах-2004.

Режисер помаранчевого Майдану Грималюк, наприклад, є автором завершального бігборду нинішньої кампанії. Цю картинку в штабі називають "чиказькі хлопчики" – портрет першої п’ятірки з рішучими обличчями.

"Білі комірці" блоку Ющенка зустрічаються поглядами з водіями і перехожими

Водночас Віктор Балога, який є начальником штабу, має свою групу технологів – це Вадим Карасьов та Володимир Цибулько, які займають один з найближчих до Балоги кабінетів у секретаріаті президента.

Крім цього, допомагають помаранчевим на цих виборах група американських технологів на чолі зі Стеном Андерсеном. Як стверджує інший американський експерт Гері Келнер, Андерсен раніше співпрацював з... Полом Манафортом у створенні іміджу Януковичу.

Прізвище іншого американця, який обслуговує деякі проекти "Нашої України – Народної самооборони", з'ясувати не вдалося – відомо, що українські колеги називають його просто Чет.

Зокрема, всередині "Нашої України" вважається, що американців привела Катерина Ющенко, а вони наполягли зробити ключовим месіджем виборчої кампанії помаранчевих скасування депутатської недоторканості.

Ця ідея, може, й здатна об'єднати всіх, однак явно не є актуальною для українського виборця.

Постановка

Тарас Грималюк. Лідер мега-блоку Юрій Луценко в рамках туру виступає на сценах, технічне забезпечення яких здійснює компанія Грималюка "Арт-Велес".

Соціологи

Соціологічні дослідження для "Нашої України" здійснюють Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова.

Присутність у медіа

В "Нашій Україні" існує дві групи людей, які визначають спікерів. По-перше, це сам Віктор Балога, за медіа-грамотність якого відповідає радник Олександр Семирядченко. По-друге, це заступник глави секретаріату Роман Безсмертний і його соратниця, нині член Нацради з телебачення і радіомовлення Тетяна Мокріді.

Музична підтримка:

Гурти "ВВ", "Мандри", "Тартак", Марія Бурмака тощо.

Технічні кандидати

До технічних кандидатів помаранчевого мега-блоку можна віднести блок "Всеукраїнська громада", який очолює радник президента Лідія Поречкіна.

Крім того, не до кінця з’ясована ситуація з Володимиром Литвином. У його списку присутні щонайменше сім осіб, які асоціюються з міні-олігархом Василем Хмельницьким, який, у свою чергу, перейшов на бік Партії регіонів.

Водночас Банкова зробила крок назустріч Литвину, призначивши в.о. губернатора Миколаївщини Олексія Гаркушу. Всі відсотки, які в цій області набере Литвин, недобере Партія регіонів – і саме їх може не вистачити для біло-блакитної коаліції. Крім того, на рівні чуток існує інформація, що на старті Литвину допоміг Петро Порошенко.

Але очевидно, що Литвин, в разі проходження до парламенту об'єднається з тими, хто гарантуватиме йому місце спікера.

Гроші

Прийнято вважати, що головні витрати на цих виборах у помаранчевих взяв Ігор Коломойський, який делегував до списку Ігоря Палицю як гаранта дотримання власних інтересів. Крім того, з Юрієм Луценком співпрацює Олександр Бабаков, один з членів російської "лужниковської групи".

Напередодні виборів "Наша Україна – Народна самооборона" виїхала з офісу на вулиці Спаській, який їй надавав Олександр Третьяков. Там залишилися тільки кабінети В’ячеслава Кириленка і його служб. Центр же ухвалення рішень перемістився до висотного офісного центру на вулиці Ярославській, де тепер розташований штаб помаранчевого мега-блоку.

Це приміщення їм надали структури, які безпосередньо в штабі пов'язують з екс-міністром вугільної промисловості Віктором Тополовим. А сама історія з переїздом є ілюстрацією конфлікту між Балогою і Кириленком.

Носії компрометуючої інформації про опонентів

Юрій Луценко – в силу своєї попередньої роботи на чолі Міністерства внутрішніх справ.

Ноу-хау

Помаранчеві на цих виборах фактично паралельно ведуть чотири кампанії.

Перше – це власне кампанія мега-блоку. Агітація здійснюється за принципом покриття максимальної території, коли представники першої десятки НУНС збираються в одній області, у першій половині дня вони роз'їжджаються по райцентрах з невеликими акціями, а ввечері на чолі з Луценком і Кириленком проводять великий мітинг у обласному центрі.

Друге – це виборча кампанія Луценка на посаду мера Києва. Він не приховує своїх амбіцій і проводить зустрічі з виборцями у спальних районах столиці.

Стартувавши в боротьбі за крісло Черновецького, Луценко відвідав квартиру пересічних киян на Оболоні. Фото прес-служби "Народної самооборони"

Третє – це кампанія "Народної самооборони". На штабі неодноразово порушувалося питання, що часто на акціях кількість прапорів "самооборони" більше, ніж помаранчевої символіки. Всередині блоку виглядає підозріло бажання Луценка зберегти ідентичність попри обіцянку після виборів створити нову партію.

І четверте – можливо, найголовніше для них – це виборча кампанія другого президентського терміну Віктора Ющенка. Останніми місяцями він демонструє небачену для себе активність, відвідуючи регіони начебто з робочими поїздками, які закінчуються або гасінням пожежі, або випробуванням сівалок. Крім того, на відміну від виборів-2006, де Ющенко позиціонував себе як гарант невтручання і демократії, зараз він особисто включився у агітацію за "Нашу Україну – Народну самооборону".

Однак ця практика має і зворотній ефект – те третє місце й ті відсотки, що набере помаранчевий блок, будуть записані як "досягнення" самого президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді