Судиться, щоб не осудним бути чи Як посилати державу далеко-далеко?

Вівторок, 30 жовтня 2007, 18:13

"Після того, як ми запровадили податок на повітря, ви стали менше дихати!"
Джанні Родарі, "Пригоди Чиполліно"

У нашій країні, яку великі демократи там, наверху називають правовою державою, можливо все. Вас можуть затримати на вулиці якісь молокососи у формі міліціонерів, коли ви поспішаєте з роботи додому, обшукати, запроторити до буцегарні, а по дорозі ще й нам’яти боки та порахувати ребра.

Вам можуть не надати медичну допомогу у лікарні, яка в нас є безкоштовною, навіть якщо ви будете помирати, але не в змозі будете розрахуватися з лікарями. Ви можете стати бомжем і позбутися власної квартири – останнього, що в вас ще не забрали.

Але всі ці страхіття можуть статися з вами, якщо ви – просте теля, і вас можна налякати простою гілкою, щоб змусити виконувати все, що забажається. Кому? Владі. А точніше – безсоромним чиновникам різних гілок тої самої влади, яку ми, народ, обираємо собі на горе. І яка нам постійно повторює, що влада в нас народна.

Брешуть - в нас влада давно антинародна.

Але це дуже довго можна доказувати і все одно дурнем зроблять тебе.

А знахабнілі ЖЕКи, чи то, як правильно писати – ДЕЖи – почали не тільки розсилати листи-попередження, котрі можна розцінити, як погрози (і вже на цьому етапі подати на них позов до суду), але й клепати позовні заяви. І з ними позиватися до суду, щоб той суд стягнув з тебе борги за комунальні послуги.

Надіслали спочатку такого листа, який з юридичної точки зору не витримує ніякої критики, а потім таку ж незграбну позовну заяву і мені. З вимогою заплатити борги. Каюсь, боргів я наробив після того, як славнозвісний пан Черновецький, він же Льоня-Космос, якого кияни вже звуть просто "кацманавтом", спочатку в три рази збільшив тарифи на послуги ЖКГ, а потім заднім числом їх зменшив в півтора рази, таким чином провернувши аферу, в результаті чого ці тарифи без ніякого обґрунтування стали удвічі більшими.

І я повинен всупереч цілій низці законів та державних постанов виконувати вимоги знахабнілого мера?

Атож, зараз, тільки шкарпетки взую.

А щоб далі влада не залякувала навіть просунутих користувачів послугами інтернету та послугами ЖКГ, роз’ясню, якими словами і куди ви можете нашу так звану народну владу в особі працівників дільниць по експлуатації житла посилати, коли вона вимагає сплатити за ці послуги.

Будинок, який не збудував ЖЕК

Дуже дивували мене завжди поведінка та манери сучасного плебсу, який живе у лайні, але ладен перегризти горлянку іншому мешканцю цієї ж багнюки, якщо він протестує проти подібних умов.

Одразу виникають епітети на кшталт "а ще капелюха надів", "а ще й в окулярах" та інші. І в маршрутці на хамство водія чуєш докори "не чіпайте водія – йому ще їхати". Замість того, щоб підтримати свого ж колегу-пасажира і сказати хамидлу, щоб зупинився на вимогу.

Може, саме тому навіть інтелігентні та освічені люди упевнені, що накази київського мера, якщо навіть вони беззаконні, треба виконувати. Мовляв, це ж влада, все одно їхнє буде зверху.

Та не буде, люди добрі!

Я вже не хочу приводити приклад Майдану, хоча тоді не побоялись вийти проти влади України. Я вказує тільки на те, що влада повинна бути законною. Бо інакше це не влада, а банда "бєспрєдєльщиков".

Тому і давайте розбиратися згідно з Законом.

По-перше, працівники ЖЕКів, які нині звуться ДЕЖами – такі самі громадяни, як і ми з вами. І чому вони з піною у роті захищають "правду" Черновецького і вимагають сплачувати "космічні" тарифи – одному Господу відомо.

Бо зарплатню їм, сердешним, все одно не підвищують, а ті гроші, що таки десь в когось видурює Київська мерія, ідуть не на зарплатню працівникам ЖКГ, не на ремонт будинків, доріг та комунального господарства столиці, а у кишені спритним ділкам.

Пояснити?

У останні дні перебування на посту мера Києва добрий дядько Омельченко отримав рішення Київради і безкоштовно передав 50 % акцій Київенерго, Київводоканалу приватній компанії Київенергохолдинг.

Тобто, подарував добрим дядькам частину нашої власності. Комунальної. Прокуратура де? Змовчала.

На базі "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу" було створено ЗАТ "Компанія "Київенергохолдинг". Відповідно до постанови, частка територіальної громади міста у ЗАТ мала скласти 61%, а решту 39% акцій мали передати приватному інвестору.

Кому? Пану Василю Хмельницькому. Якщо врахувати, що 28% акцій Київенерго на момент ухвалення рішення вже були в руках Хмельницького, то реалізація проекту дозволила йому згромадити в одних руках величезні міські ресурси.

За інформацією столичних чиновників, балансова вартість засобів трьох підприємств тільки на кінець 2004 р. сягала 950 мільйонів гривень, а статутний фонд становив 230 мільйонів.

І цьому мільйонеру я повинен сплачувати борги? А якщо не сплачу? Праску на спину?

Між іншим, наш Льоня-Космос кричав після виборів мера, поки ще не було офіційно оголошено про результати, що він розбереться з цим, як годиться за законом. Через певний час він благополучно "забув" про це. Чому ж на нього такий склероз напав?

І тепер Космос щомісяця проплачує величезні суми з бюджету Києва (наші з вами гроші) на "компенсацію" різниці між "реальними" і тарифними цінами на тепло, газ тощо тому ж Киевенергохолдингу! Який поцупив нашу з Вами власність!

А в місті тим часом дуже погано ремонтуються дороги, мости, каналізація дихає на ладан, постійні відключення води, якість якої давно вже скотилася з першого класу на четвертий, очисні споруди ось-ось гавкнуться.

Так може "мерські" чиновники хочуть це зробити за наш кошт? Ні, не за борги, а відібравши наші квартири за борги, як вони там погрожують? Повна нісенітниця!

Наші будинки, чи то "хрущовки", чи то "сталінки" будували ще за часів СРСР. І в якому зараз вони стані – не мені вам розказувати. З кожним роком "послуги" працівників житлово-комунального господарства все гірші, тому і наш житловий фонд, про який не тільки ми самі, а й вищезгадані працівники повинні дбати, з кожним роком занепадає. Але послуги чомусь дорожчають.

Як так? Фонд знецінюється, а утримувати його стає все дорожче?

У мене комп’ютер працює 4 роки, але ж він не стає дорожчим.

Ні, житло, тобто, наші квартири дорожчають з інших причин, але ж послуги, які, до речі, виконують все гірше і гірше, не можуть так стрімко дорожчати!

Тим більше, що обслуговування наших "хрущоб" та висоток на Печерську не може бути однаковим.

Але, судячи з квитанцій, які ми отримуємо, саме так і виходить!

А що ж то за квитанції, які ми отримуємо?

Закон – не дишло!

Є таке смачне російське словосполучення – "Фількина грамота". Оце – ті самі "платьожки", які нам висилають. І коли я отримав спочатку лист-попередження про те, що в мене борги, і мій любий ДЕЖ буде позиватися до суду, я написав начальнику ДЕЖ №905 листа. У якому щиро дивувався – а які такі борги і перед ким?

Ні, коли я повинен був сплачувати за квартиру за часів Омельченка – мені легше було заплатити, ніж доказувати цим юридичні тупакам, що вони – невігласи.

Але коли наш новий мер Черновецький спочатку у три рази підняв ціну на послуги ЖКГ, а потім після судових рішень відмінив свої ж постанови і, хоча закон не має зворотної дії, заднім числом зробив тарифи не втричі, а "тільки" вдвічі дорожчими, я теж пішов на принцип.

І взагалі відмовився сплачувати за послуги, які мені належним чином не надаються.

Чому?

А дуже просто.

Відповідно до ст. 19 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг повинні здійснюватися виключно на договірних засадах.

На виконання цього Закону Кабінет Міністрів України постановами від 12.07.2005 р. № 560 та від 21.07.2007 № 630 затвердив Типові договори про надання відповідних житлово-комунальних послуг. Стаття 29 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" зобов'язує балансоутримувачів багатоквартирних будинків укладати з їх мешканцями саме ці договори.

Однак, з дати набрання чинності зазначеними постановами по даний час КП УЖГ ухиляється від укладення зазначених договорів.

Суперечка з цього приводу дійшла до абсурду, який знайшов своє вирішення у постанові Шевченківського районного суду м. Києва від 25 травня 2006 р. по справі № 2а-1405/06, якою зокрема зобов'язано КМДА забезпечити дотримання балансоутримувачами житлового фонду м. Києва вимог ст. 29 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" щодо укладення зі споживачами – мешканцями багатоквартирних будинків - Типових договорів про надання житлово-комунальних послуг, затверджених постановами КМУ № 630 від 21.07.2005 року та № 560 від 12.07.2005 року.

Проте, і цю постанову ні КМДА, ні балансоутримувачі, у тому числі КП УЖГ, не погодилися добровільно виконувати, внаслідок чого у Департаменті Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України розпочате виконавче провадження по примусовому виконанню зазначених договорів.

Второпали?

Нема між мною та ДЕЖ №905 НІЯКИХ відносин, які б були підтверджені якимись угодами! А ще ДЕЖ, як структурний підрозділ КП УЖГ порушує законодавство України і постанови Кабміну.

Тому я можу сміливо посилати і позов, і позивача в дупу.

Що я і зробив, в коректній формі. Написавши листа.

До речі, відсутність угоди між мешканцями багатоквартирних будинків та КП УЖГ – не єдина причина відмови сплатити за комунальні послуги.

Якщо подивитися на наші так звані "Рахунки на сплату житлово-комунальних послуг", які розсилає якесь КП ГІОЦ КМДА мешканцям багатоквартирних будинків, то ми побачимо що вони не витримують ніякої критики.

Проблема з цими документами полягає у тому, що КП ГІОЦ вимагає перераховувати кошти на його власний поточний рахунок № 2603000018106 в ВАТ КБ "Хрещатик", МФО 3000670, код отримувача 04013755.

Але ж у позовній заяві, яку я отримав, у ДЕЖ №905 Солом’янського району, де я проживаю, зовсім інші реквізити, а саме: поточний рахунок № 2600106282 в ВАТ АБ "Укргазбанк" в м. Києві, МФО 320478, код отримувача 3172019.

Проте у мене немає жодних договірних або якихось інших правовідносин з цим обчислювальним центром, а тому немає законодавчих підстав для перерахунків будь-яких коштів на його користь, крім благодійних внесків.

Що стосується останніх, то на даний час я не маю можливостей утримувати паразитарну організацію, яка збирає кошти від населення, не отримавши на цю діяльність (фінансові послуги) навіть державної ліцензії!

Тобто, в мене борг за надані послуги, в якості яких та взагалі у факті надання їх мені можна сумніватися, перед ДЕЖ№905, а гроші я повинен перерахувати якомусь-там обчислювальному центру? А чому тоді не казіно "King"?

Чи не прямо в офшори десь на Карибських островах? А може самому меру у його "Правекс-банк"?

Знаєте, як це називається? Це називається рекет – коли свої борги я повинен сплачувати третій особі.

Бо в мене нахабно без жодних юридичних підстав вимагають гроші та ще й я повинен передати їх невідомо кому!

Маячня!

До речі, ці послуги – хто може ствердити, що вони надавалися? Є якісь акти, які стверджують, що згідно кошторису в мене була гаряча вода, теплі батареї та сміття вивозили?

Дзуськи – гаряча вода пропадала, батареї включили через два тижні після початку опалювального сезону, а сміття тижнями лежить у забитому сміттєпроводі. І всі мої спроби докричатися по телефону до працівників ДЕЖ №905 не мали аніякого сенсу, бо вони просто кидали слухавку, регулярно і смачно посилаючи мене подалі.

І я ще повинен платити за це гроші?

А щодо кошторису – є прецедент: Печерський районний суд м. Києва суд у рішенні від 01.02.2007 р. по справі № 2-112-1/07. встановив, що відповідач (КП УЖГ), як суб'єкт підприємницької діяльності, незаконно володів та розпоряджався котельнею, незаконно перебрав на себе права вигодонабувача шляхом нарахування плати за теплопостачання та гаряче водопостачання на користь третіх осіб і отримання доходу від цієї діяльності.

Далі у рішенні зазначено, що відповідач також незаконно вимагав переказувати кошти на сплату комунальних послуг третій особі – КП ГІОЦ, з яким у позивачів немає ніяких правовідносин.

Позивачами у цій справі були мешканці будинку №4 на вул. Боткіна, у тому числі і юрист – громадянин Куля Віктор Іванович.

Суд також встановив, що собівартість опалення 1 кв.м. по квартирі № 18 у цьому будинку (при рівномірному розподілі протягом року) складала 0,254 грн. на міс., а не 0,80 грн. чи 1,60 грн., яку вимагали від мешканців.

Рішенням іншого, Солом'янського районного суду м. Києва від 19 січня 2006 р. у справі № 2-464-1/06 було встановлено: суд вважає доведеною вину відповідача (КП УЖГ) у нарахуванні мешканцям будинку платежів за опалення, які перевищують необхідні витрати, отже стягненню з відповідача на користь позивача підлягає сума коштів, зайво сплачених позивачем за теплопостачання, яку суд визначає в розмірі 3407,19 грн.

Тому особисто я, вірячи, що в нас таки є суд та наша держава є правовою, не збираюсь сплачувати невідомо кому і невідомо за що по невідомо ким написаним, як то кажуть, "фількіним грамотам".

Сміх і гріх

Коли я з’явився до суду, то побачив, що типовими позовами займається найманий КП УЖГ юрист на прізвище Кірєєва. В неї було виправлене Доручення з підписом начальника цього КП, який ще в березні... звільнився!

Отакої!

Але сміх мене розібрав, коли я спитав її, хто саме писав позовну заяву.

Тільки не дивуйтесь – цей юридично безграмотний документ писали, за її словами... бухгалтери!

Ну тоді все ясно – один юрист працює на все УЖГ, бігає по судах, намагаючись цю нісенітницю пропхати суддям, а достатньо лише просто уважно вдивитися в ці так звані позовні заяви!

Наприклад, в якості забезпечення позовних вимог і виплати з мого боку боргу у 2000 грн. накласти арешт на квартиру, в якій я мешкаю! Яка, хоча житловий фонд знецінюється, коштує десь 100 тисяч. Американських доларів!

Тобто за борг у 2 тисячи гривень в мене будуть відбирати квартиру, яка коштує у 250 разів дорожче?

Але найсмішніше те, що квартира ця мені... не належить.

Вона належить третій особі, яка не має боргу перед ДЕЖ №905, бо не проживає у квартирі.

Тоді як?

Це вже повний бєспрєдєл – за мої борги накладати арешт на майно взагалі іншого громадянина! Може тоді КП УЖГ та Київська мерія почне брати заручників?

Є ще багато причин не платити за так звані комунальні послуги. Це і невідома мені частка прибудинкової території, яку повинен розподілити ДЕЖ, себто, наш ЖЕК ще у часи, коли будинок був побудований та заселений.

Бо в сумнозвісному "Рахунку на сплату житлово-комунальних послуг" є така графа: утримання будинків та прибудинкових територій. Але наш під’їзд не прибирався ще за царя Панька, сміттєпровід регулярно забивається, сміття вивозиться нерегулярно, а головне – де ж МОЯ прибудинкова територія?

Якими юридичними документами вона визначена? Як можна перевірити кошторис, який має мені пояснити, чому саме таку суму – 50 гривень – я повинен сплачувати за послуги, які так погано мені надаються чи не надаються взагалі? Пам’ятаєте про 7 200 гривень з усього нашого будинку?

На ці кошти я можу найняти начальника свого ЖЕКу і вимагати від нього, щоб він своїми руками все сміття з нашого під’їзду вигрібав.

І коли такі горе-працівники своїми білими та пухкими ручками з золотими обручками та перснями почнуть лайно прибирати – ось тоді я за таку картину сплачу всі борги.

Та радісно буду сплачувати кожного місяця по сто гривень за такий цирк!

А якщо ще й наш любий мер почне таке робити – і йому сплачу! Особисто!

Але поки що – судіться!

Бо непідсудні будете!

Олександр Воронцов, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді