Опонент Ющенка кличе українських істориків в Ізраїль

Четвер, 6 грудня 2007, 12:31

Керівництво єрусалимського меморіального комплексу "Яд-Вашем" запрошує українських істориків до вивчення архівних документів, що стосуються генерала УПА Романа Шухевича-Чупринки.

Про це в інтерв’ю "Німецькій хвилі" заявив один із керівників "Яд-Вашем" Томі Лапід.

За словами Лапіда, в архівах "Яд-Вашем" зберігається збірка документів, одержана з німецьких та радянських джерел, які нібито вказують на причетність батальйону "Нахтігаль" під проводом Шухевича до каральних операцій проти цивільного населення Львова улітку 1941 року.

"У нас є ціле досьє, із якого випливає, що Шухевич був одним із причетних до масових вбивств. До цього часу українська сторона не зверталася до нас із проханням передати ці документи. Якщо таке прохання надійде, думаю, ми його задовольнимо", - каже Лапід.

Частина із цих документів, за його словами, вже була використана ізраїльськими дослідниками для написання одного з розділів "Енциклопедії Голокосту", виданої англійською мовою та івритом 1990 року.

Водночас відомий дослідник історії УПА Володимир Сергійчук в коментарі "Німецькій хвилі" висловив сумнів у серйозності згаданих документів.

Однак, каже Сергійчук, українські історики обов’язково мусять ознайомитися зі змістом цих матеріалів.

Як відомо, під час нещодавнього візиту до Ізраїлю президент Віктор Ющенко виступив із ініціативою проведення у Києві "Діалогу правди в ім’я майбутнього" зі спільного вивчення історії Другої Світової війни.

Також, виголошуючи одну з промов в Ізраїлі, Ющенко, на закид Лапіда, що Шухевич у перші дні Великої Вітчизняної війни очолив львівський погром, який забрав життя 4 тисяч євреїв, відповів, що не існує переконливих доказів причетності Шухевича і його сподвижників до каральних акцій.

"Упевнений, що Ви не знайдете жодного доказу своїм словам. Жоден архів не підтвердить сьогодні жодної акції карального типу, в якій брали б участь бійці УПА або інші подібні організації", - сказав, зокрема, Ющенко.

На разі, як повідомляє "Німецька хвиля", керівництво "Яд-Вашем" чекає на офіційне запрошення від президента України щодо участі у "Діалозі правди в ім’я майбутнього".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді