"Темні конячки" "Гарту"

Вівторок, 18 березня 2008, 14:32

Продовження. Першу частину читайте тут Для чого розвалюється "Наша Україна" та створюється "Гарт"

До списку потенційних членів "Гарту" додається таблиця, в яку заносяться дані по категоріях відомості (популярності), оцінки сприйняття громадянами, належність до політичних партій, прихильність до політичного лідера, умовний сумарний рейтинг популярності тощо.

У розпорядження "Української правди" потрапив лише початок таблиці стосовно людей, які можуть опинитися в лавах "Гарту". У перших трьох рядках вказані прізвища двох перших заступників Київської міської адміністрації Анатолія Голубченка та Дениса Басса, а також секретаря Київради Олеся Довгого.

Усі вони визнані "відомими особами", які "сприймаються позитивно" з умовним рейтингом популярності в місті "3".

Проект Олесь Довгий

За інформацією "Української правди", наразі найбільш активна робота проводиться з секретарем Київради Олесем Довгим.

Одразу кілька співрозмовників редакції стверджують, що заступник Леоніда Черновецького розглядається як потенційний голова київського відділення майбутньої організаційної структури пропрезидентського проекту.

Сам пан Довгий заперечує будь-які зв’язки з "Гартом". "Мені ніхто не пропонував ані вступати в якусь організацією, ані співпрацювати", - заявив пан Довгий "Українській правді". – "Наразі я не відчуваю необхідності вступати в якісь політичні сили. Але, якщо президент мене попросить, я завжди підставлю своє плече, бо вважаю, що він – єдиний політик у країні, який здатен думати не про свої особисті інтереси, а зробити щось добре країні".

Утім є деякі факти, які свідчать, що Олесь Довгий активно готується до великої політичної кар’єри. Люди з його оточення не виключають, що пан Довгий сам готується до дострокових виборів мера Києва.

Навіть, якщо це так, шлях Олеся Довгого вже сьогодні нерозривно пов’язаний з проектом "Гарт".

Нещодавно в Інтернеті відкрився персональний сайт заступника голови КМДА.

Сторінка розроблена київською компанією Flashmedia. Ця ж компанія раніше розробляла інтернет-сайт газети "Без цензури", якою довгий час опікувався Роман Безсмертний.

Втім "Українській правді" достеменно відомо, що спеціалісти Flashmedia виконували лише технічну роботу по оформленню сайту. Інформаційне наповнення сторінки розроблялось працівниками нещодавно створеного Інституту політичних технологій ім. Бісмарка під керівництвом колишнього аналітика "Нашої України" Анатолія Луценка.

За даними УП, засновниками інституту є двоє колишніх працівників аналітичного відділу партії та холдінг Олександра Третьякова "Главред-Медіа". До речі, остання новина сайту сповіщає про те, що Олесь Довгий очолив рейтинг молодих політиків за версією журналу "Главред".

Макет інтернет-сторінки Олеся Довгого проектувала ще одна група колишніх працівників штабу "Нашої України" під керівництвом Дениса Денисенка, колишнього заступника керівника інформаційного департаменту партії Тетяни Мокріді. До речі, пані Мокріді і саму кілька разів бачили в кабінеті першого заступника голови КМДА.

За інформацією "Української правди", наразі пан Денисенко та група людей, які раніше працювали в офісі штабу блоку НУНС, займаються організацією PR-агентства, одним з клієнтів якого є Олесь Довгий. Офіс майбутнього агентства, в якого ще немає назви, розташований у Пасажі на Хрещатику.

Редакції не вдалося з’ясувати, хто фінансує нове агентство, проте джерела найбільш імовірним інвестором називають самого Олеся Довго.

Залучення пана Довгого до альтернативного пропрезидентського проекту виглядає вдалим з огляду на існуючу постійну мережу штабів Леоніда Черновецького, яка залишилась активною ще з минулих мерських виборів.

Сам Довгий, розуміючи безперспективність продовження своєї політичної кар’єри в Блоці Леоніда Черновецького, будує плацдарм для виходу у велику політику.

Єдине, що у майбутньому може зашкодити його планам та надіям керівників "Гарт" – це внутрішня конкуренція, яка поки що в латентній формі існує в команді Леоніда Черновецького.

Справа в тому, що мережа агітаторів та штабів напряму самими Довгим не контролюється. Під час виборів мера у 2006 році секретар Київради відповідав за Дніпровський район столиці і дійсно показав один з найвищих результатів по місту.

Але тоді всім процесом керувала зовсім інша людина, яку в мерії все частіше називають сірим кардиналом команди Леоніда Черновецького. Це - зять мера, депутат Київради В’ячеслав Супруненко, який контролює майже весь процес розподілення землі в столиці.

Люди з оточення мера стверджують, що пан Супруненко і сам мріє про політичну кар’єру і у відповідальний момент навряд чи віддасть контроль над структурою міських штабів своєму більш молодому конкуренту Олесю Довгому.

Ще однією перешкодою на шляху Довгого-молодшого до ефективного використання ресурсів мерії для "Гарт" може стати заступник голови КМДА та повністю віддана Леоніду Черновецькому Ірена Кільчицька. Наразі вона відповідає за весь соціальний сектор столиці, що під час виборів може стати головним козирем у боротьбі з конкурентами.

Але, незважаючи на всі ці перешкоди, Олесь Довгий все одно може стати корисною для "Гарту" людиною - адже в нього є прямий вихід на Леоніда Черновецького, який йому довіряє. Наразі молодий соратник мера є його головним комунікатором з Банковою.

До чого гартується Віктор Ющенко

Нещодавно "Українська правда" опублікувала зразки двох документів, якими керуються представники "Гарт" у повсякденному спілкуванні з журналістами. З того часу в розпорядженні редакції опинилось ще дев’ять екземплярів щоденного аналізу подій в країні, який проводять консультанти проекту.

У контексті аналізу подій навколо нового проекту, який його керівники називають Фондом регіональних ініціатив "Гарт" (ФРІ "Гарт"), у темниках найчастіше зустрічається слово "інтрига".

19 лютого 2008р.:

"Зараз є інтрига, інтерес та очікування у суспільстві щодо дій Балоги, що позитивно сприяє на будь-які інформаційні приводи стосовно нового проекту".

20 лютого 2008р:
"Інтрига навколо проекту ще не досягла свого апогею, але потрібно її підживлювати".

21 лютого 2008р:
"Інтрига навколо проекту ще не досягла свого апогею, але потрібно її підживлювати".

25-29 лютого 2008р:
"Інтрига навколо проекту ще не досягла свого апогею, але потрібно її підживлювати".

...


Якого апогею чекають у штабі "Гарт", і що буде після того, як інформаційний простір його досягне, поки що невідомо. Але вже зараз можна сказати, що всі процеси навколо нового проекту Банкової будуть максимально контрольовані і не нестимуть характеру масового електорального буму на підтримку Віктора Ющенка.

Єдине, що могло б надати йому вигляд політичного проекту – це швидкість створення, яка б вразила виборця та масштабність згуртування навколо проекту представників різних політичних сил.

За інформацією "Української правди", Віктор Балога покладав великі надії на приєднання до "Гарту" частини Партії регіонів. Розмови про це велися як особисто з Раїсою Богатирьовою, так і з іншими членами партії, які помірковано ставляться до Віктора Ющенка.

Проте джерела стверджують, що Балога на цю пропозицію отримав категоричну відмову. Але, не дивлячись на це, в "Гарті" продовжують придивлятись до окремих регіоналів, яких у внутрішніх документах об’єднують під назвою "партія миру".

Наразі до тих, з ким "Гарт" планує вести переговори, відносять 55-х депутатів Партії регіонів, яких визначили після Сєвєродонецького з’їзду. Саме стільки депутатів, за інформацією аналітиків "Гарт", не підписали заявку на участь у заході.

Другу поразку ідеолог нового проекту отримав від партій, що входять до блоку НУНС. Представники принаймні трьох політичних сил блоку підтвердили "Українській правді", що до них надходили пропозиції щодо приєднання до проекту.

За їхніми словами, розмови вів особисто Віктор Балога, який пропонував на першому етапі публічно підтримати новий проект, а в перспективі - покинути лави блоку НУНС. При цьому в якості лідера проекту голова секретаріату представляв голову Верховної ради Арсенія Яценюка.

При цьому сам Арсеній Яценюк робить усе, аби відмежуватися від будь-яких проектів Віктора Балоги, і частіше каже про своє можливе членство в єдиній партії, яка буде створена на базі НУНС.

Тому наразі "Гарт" за всіма ознаками є суто технічним проектом, який може бути найбільш ефективним, як мережа виконавчих штабів по всій країні.

В існуючій політичній ситуації ці штаби навряд чи матимуть шанс бути використаними під час парламентських виборів.

Після виходу Віктора Балоги з НСНУ, в темниках для коментування ідеологи "Гарту" пропонували поширювати тезу про те, що цей крок "не означає автоматичного створення нової політичної партії, бо подальша партійна фрагментація суспільства є шкідливою. Потрібно об’єднання країни на національному рівні навколо президента".

Але до президентських виборів залишається достатньо багато часу – навряд чи в секретаріаті сподіваються на таке довге і ефективне існування проекту.

Утім до 2010 року вертикально контрольована мережа штабів може бути використана ще в одному національному проекті. За деякою інформацією, проект "Гарт" планується задіяти для підготовки країни до референдуму по Конституції.

Всенародне волевиявлення по Основному Закону було б гарною репетицією виборів голови держави. Виконкоми "Гарту" можуть стати плацдармом для об’єднання сотень місцевих політичних формувань та недержавних організацій на підтримку президентського варіанту Конституції.

У цьому випадку до президентських виборів виконкоми Віктора Ющенка наблизяться в найбільшій бойовій готовності. НУНС стане лише додатковою підтримкою президента.

Апогей Віктора Балоги

Створення альтернативного пропрезидентського політичного проекту перетворює Віктора Балогу з людини, яку в будь-який момент можна звільнити, в повноцінного і самостійного політичного гравця в оточенні президента.

У внутрішніх документах "Гарту" рекомендують змінити стереотипи "Балога - русин, Балога - корумпований чиновник, Балога - колишній есдек" на "Балога - успішний менеджер, Балога - опора Президента, Балога - технологічно забезпечив перевибори 2007 року тощо".

У той же час, майже у всіх темниках, що потрапили до "Української правди", активно використовується теза про "відсутність об'єднавчих процесів в НУ-НС", що " свідчить про слабкість керівництва НСНУ і можливість подальшого використання фракції всупереч позиції Президента".

"Можливість показати несамостійність керівництва "Нашої України" та блоку. Образ слабкого керівника є куди уразливіший, ніж просто критикованого. Особливо у випадку, коли тим, хто критикує, створюється негативний імідж. Ображеного пожаліють, а слабкого - ніколи".

До речі, в тих самих останніх темниках керівники "Гарту" остаточно відводять Юрія Луценка до команди Юлії Тимошенко. "Група "Народна самооборона" перестала бути членом команди блоку НУНС, вона почала відстоювати власні інтереси і активно критикувати Президента та його команду. Варто очікувати неформального переходу в БЮТ з подальшою формалізацію (ближче до виборів)".

Серйозність боротьби за виживання нарешті зрозуміли і у "Нашій Україні".

У партії почались зміни, які можна назвати навіть системними. Після оголошеного процесу об’єднання в партії розподілили депутатів фракції за регіонами, чого раніше не було.

Призначення Ярослава Ющенка заступником голови партії стало сигналом для виборців на місцях про відданість партії лідеру Віктору Ющенку. До речі, такі ж сигнали подає і сам президент, який нещодавно брав участь у саміті Європейської Народної Партії в якості почесного голови партії.

У близькій перспективі ситуація, яка склалася для Віктора Балоги, фактично безпрограшна.

З одного боку голова секретаріату виступає у ролі рятівника президента, якого підставляє власна партія, а з іншого - всі позитивні процеси в НУНС так чи інакше будуть прив’язуватись до створення "Гарту".

У той же час в останніх темниках "Гарт" ідеться про те, що "на тлі непорозумінь в НУНС посилюється образ Віктора Балоги як ефективного, хоч і жорсткого адміністратора. Це має як позитивні, так і негативні сторони, зокрема у звинуваченнях щодо використання адмінресурсу".

Утім тактичні перемоги голови секретаріату в політичному середовищі поки що залишаються кулуарними і не відбиваються на електоральному полі. У розпорядженні "Української правди" опинились результати дослідження одного з відомих соціологічних центрів, який проводився на замовлення партії "Наша Україна".

Згідно з цими даними, Віктор Балога має вкрай низький рейтинг серед електорату пропрезидентського блоку.

Однак в генах "Гарту" вже закладено програму знищення Народного союзу "Наша Україна". З самого початку цей проект прагнув вирости на попелищі пропрезидентської партії, його створення фактично стало логічним кінцем впливу на Віктора Ющенка команди, з якою він прийшов на свій перший президентський строк.

В одному з останніх темників "Гарту" мова йде про те, що відсутність реального прогресу в об'єднавчому процесі НУНС "дає змогу пропонувати альтернативу як самому процесу (тобто пропонувати свої правила), так і формату об'єднання (виходити за рамки НУНС)".

"Гарт" – це запобіжник, який не дасть старим "любим друзям" повернути собі владу. На їх місці виростає новий апологет Віктора Ющенка. Любі друзі-2.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді