Віктор Янукович готується на роль рятівника від "бодяги"

Понеділок, 21 квітня 2008, 14:22

Чутки про кризу в Партії регіонів її керівники спростовували настільки жваво, що лише більше переконували у наявності внутрішніх проблем. Як наслідок, на з'їзді, який відбувся минулої суботи, повністю переформатовано керівництво регіоналів. Микола Азаров і Андрій Клюєв втратили вплив, натомість просунулися партійними щаблям Сергій Льовочкін і група його впливу, а також Ганна Герман.

Партія регіонів заразилася дурною звичкою блоку Тимошенко проводити закриті з'їзди. Недопуск преси на цей захід офіційно пояснили потребою у "відвертому діалозі".

Однак дивно, якщо справді планувався розбір польотів, то чому на захід допустили іноземних дипломатів і навіть депутатів Держдуми Росії, тоді як вітчизняній пресі було відмовлено?

– Вони – наші гості, а ви – наші друзі, – спробувала зберегти обличчя Герман.

Делегати з'їзду перед його початком заповнили площу перед Жовтневим палацом. Подекуди це нагадувало зустріч однокласників на 20–річчя випуску зі школи. Чоловіки і жінки обіймалися, фотографувалися на пам'ять та спільно лаяли помаранчевих.

Інколи ідилія виглядала по–родинному: депутат Верховної Ради Василь Горбаль мирно спілкувався зі своєю колишньою дружиною Галліною, яка є депутатом Київської обласної ради. Обидва – члени Партії регіонів.

– Ой, Несторе Івановичу, ви мені сьогодні снилися! – кинулася до Шуфрича делегатка від Закарпаття.

– Сподіваємося, це був не еротичний сон! – почулося із натовпу.

– Та ви що! Нестор поводився у сні як дуже порядна людина! – зізналася жінка.

Урочисто намагалася виглядати Олена Лукаш. Попри плюс 20 на вулиці, вона вдягнула шиншиловий комір.

Символічно було бачити серед делегатів з'їзду колишнього командувача внутрішніми військами Сергія Попкова – того самого, якого звинувачували в спробах придушити Майдан. Як виявилося, Попков не встиг звільнитися з МВС, як почав стрімку кар’єру в партії – він став членом Центральної ревізійної комісії регіоналів.

"Бравий генерал" Попков ледь не поховав помаранчеву революцію. Тепер він член Партії регіонів
Олена Лукаш могла би стати жертвою "грінпісу"
Сергій Ківалов прийшов на з'їзд в не найкращій спортивній формі – на милицях.

– Я грав у волейбол, – пояснив ситуацію Ківалов. – Результат – порвано ахіллесове сухожилля. Сказали, півтора місяці буду так ходити.

Перед початком з'їзду Янукович оголосив хвилину мовчання за тренером "Шахтаря" радянських часів Віктором Носовим. У зв’язку з його похоронами партійне зібрання пропустив Рінат Ахметов, хоча йому було відведено місце в президії.

Захід був оголошений без преси, однак для журналістів не стало великою проблемою дізнатися, хто і що дослівно говорив за закритими дверима.

Свій виступ Янукович зачитав російською мовою, зі складнощами вимовляючи імена своїх гостей з правлячої партії "Новий Азербайджан".

Спочатку Янукович розповів про досягнення свого уряду, зокрема, повідомивши і зовсім несподівані речі.

– Нами была проделана работа с целью развития физической культуры и спорта, охраны здоровья...

Однак, за словами Януковича, підготовлені регіоналами законопроекти не були ухвалені через підступи помаранчевих.

– Наши оппоненты не могли допустить, чтобы народ видел в Партии регионов защитника своих интересов.

Янукович зізнався, що протягом останніх років очолювана ним структура пережила випробування "верностью и изменой".

– Если бы Партия регионов оставалась у власти, я говорю уверенно – Украина была другим государством! Экономически развитым и процветающим.

Результат на дострокових виборах 2007 року Янукович також назвав перемогою, яку в них вкрали в результаті "манипуляции оранжевых".

– И если бы мы добились создания реестра избирателей, то по результатам выборов нам удалось бы создать большинство, – Янукович з трибуни ділився пережитим.

Лідер Партії регіонів промовчав, що на той період при владі був саме він, тобто створення реєстру виборців залежало і від нього.

Автор тексту, який зачитував Янукович, володів неабияким літературним хистом і пропонував лідеру Партії регіонів невластиві йому звороти.

– Если бы руководство страны взглянуло на Украину с высот своих кабинетов, то они бы убедились – холодной и дождливой выдалась не только весна, – поетично заговорив Янукович.

Він старанно читав заготовлений спіч. Але, як це завжди буває з лідером Партії регіонів, один з надто складних зворотів він не подужав.

– Холодно и неуютно миллионам наших сограждан. Весна 2008 не принесла ничего, кроме разочарований, – продовжив він. - Страна оказалась в ловушке, расставленной собственными… (Янукович запнувся) собственным политическим инвантилизмом.

Очевидно, лідер мав на увазі слово "інфантилізм", однак прочитати його правильно не зміг.

Янукович торкнувся поточної ситуації в державі – за його словами, конфлікт між Ющенком і Тимошенко незабаром може закінчитися новими виборами:

– Мы стоим на пороге кризиса власти, который может закончиться досрочными выборами. Факт сползания страны к катастрофе настолько очевиден! Тревогу забила не только Партия регионов. Прямые обвинения правительства в неспособности принимать правильные решения уже открыто звучат и со стороны президента.

Свідомо чи ні, але у своїх негараздах Янукович звинуватив… виборців.

– Конфликт будет продолжаться, пока народ наконец не поймет: путь оранжевых ведет в никуда. Единственной силой, способной спасти страну от беды, остается Партия регионов, – зірвав він оплески.

– Уже сегодня центральные власти работают в режиме, близком к аварийному, – ще раз нагадав Янукович. – Безапелляционные заявления премьера и реакция на них президента говорят о том, что вероятность развала коалиции достаточно высока. Катализатором внештатной ситуации могут стать выборы мэра Киева.

В його промові час від часу проходила репліка про можливий розпуск парламенту.

– В случае досрочных выборов мы не должны оставить никаких шансов нынешним авантюристам и популистам.

Однак, схоже, Янукович не казав усієї правди. Адже в його словах лише натяком проходило, що незабаром вони можуть отримати запрошення до коаліції:

– Ситуация складывается так, что Партия регионов должна быть готова в любой момент выступить в роли стабилизирующей силы.

Далі Янукович вимовив фразу, яку можна буде занести в його цитатник.

– Вытягивать страну из очередной бодяги придется нам, и к этому следует быть готовым! – закликав він однопартійців доступною мовою.

На цьому з'їзді керівництво Партії регіонів вирішило обзавестися ідеологією. Говорячи про таку досі екзотичну для них річ, Янукович у тексті знову натрапив на літературні прийоми невідомого спічрайтера.

– Партия регионов является якорем, который сможет удержать судно Украина – от опасности быть сорванным ураганом под названием гиперинфляция, и выброшенным на скалы политического и экономического развала...

Янукович розкрив таємницю:

– Этот якорь – политический центризм, который мы определяем как идеологический спектр новой редакции нашей программы.

Щоправда, Янукович не розповів, яка саме ідеологічна течія криється за словом "центризм". Зі слів лідера випливало, що змінилася лише вивіска – точніше, раніше вивіски взагалі не було, тому що Партія регіонів ніяк не ідентифікувала свою ідеологію.

– В программе Партии регионов не изменились базовые принципы, объединившие миллионы граждан! – увійшов у пафос Янукович. – Это переход к парламентско–президентской форме правления, придание русскому языку статуса государственного, внеблоковый статус…

Янукович вирішив показати свою користь і російським друзям, показавши, що саме він захищає їх інтереси:

– Принципиальность Партии регионов в вопросах, которые могут повлиять на безопасность нашего северного соседа, а значит и Украины, укрепили нашу поддержку в обществе.

Янукович торкнувся і проблем в самій Партії регіонів – власне, реформуванню структури і був присвячений весь цей з'їзд. Напевно, він знову згадав, що в залі немає преси і можна бути розкутішим у виразах.

– Надо с особой тщательностью вести отбор кадровых руководителей. Партии нужны грамотные смелые члены, а не приспособленцы. Для них цель – попасть в проходную часть списка и потом заниматься… как мы привыкли говорить – хлебать с корыта.

Тему партійної дисципліни продовжив Володимир Рибак. Він повідомив, що тепер буде "підвищено відповідальність кожного представника Партії регіонів".

– Члени партії будуть зобов'язані платити членські внески, ми почнемо проводити звіряння їх виплати. Також члени партії повинні брати участь у виборчій кампанії.

Микола Азаров у партії відповідав за підготовку нової програми. Презентуючи її, він лише повторив тези, які виголосив Янукович. Зокрема, теми російської мови Азаров торкнувся рівно одним реченням.

Також Азаров несподівано пригадав, що Партія регіонів - за створення Єдиного економічного простору між Україною і Росією. Але Азаров не пояснив, як це взагалі можливо, коли Україна вже стала членом Світової організації торгівлі, тоді як Росія – ще ні.

Вийшовши на трибуну, колишній перший віце-прем'єр підтримав Януковича в критиці опонентів – наче це і не Азаров виходив на Майдан після помаранчевої революції.

– Произошло самое трагичное, что могло быть в демократическом обществе. Растоптаны демократические принципы! – не приховував обурення Азаров. – Наши оппоненты показывают, что ни перед чем не остановятся, чтобы сохранить власть. Дальше некуда! Нынешняя власть может угробить страну и поставить крест на независимости Украины.

Після чергових овацій на сцену вийшов мер Харкова Михайло Добкін. Якби не наполегливе бажання коаліції змінити харківську владу, мабуть, Добкін так і залишався б героєм інтернет–фольклору. Втім, зараз він герой і жертва режиму.

Михайло Добкін
Прежде всего хочу передать привет из блокадного Харькова! – урочисто заявив Добкін.

За свою п’ятихвилинну промову він змалював Харків як центр протистояння вступу України в НАТО і як головний форпост боротьби з "бело–оранжевым маразмом". Він розповів, як на останній сесії міської ради було прийнято рішення про демонтаж пам’ятника воїнам УПА – щоб замість нього встановити монумент жертвам УПА.

– У нас проводится активная работа с нашим подрастающим поколением. С апреля по май мы отправим всех старшеклассников на просмотр фильмов о войне, на которых мы воспитывались – "Летят журавли" и "В бой идут одни старики", – пообіцяв Добкін.

Щоправда, він не пояснив, чи буде це обов'язковою "принудилівкою" і як можна зацікавити піти на ці фільми дітей, які виховувалися на "Піратах Карибського моря" і "Кілл Білл".

Закінчив Добкін спробою жарту по-чорному. Звертаючись до Віктора Януковича, він запевнив:

– Если бы депутаты от Партии регионов, как это сделали БЮТ в прошлом созыве, ушли из парламента, БЮТ и Наша Украина стреляли бы друг в друга прямо в зале Верховной Рады…

З іноземних гостей слово було надано лише делегатам Росії та Азербайджану.

Цікаво було, що вітання від "Єдиної Росії" чомусь було підписане Борисом Гризловим, а не нещодавно обраним головою партії Володимиром Путіним. До листа з правлячої партії Росії було додано розкішний подарунок "символ веры и крепости Духа" - копію Храму Христа-Спасителя.

Віце-спікер Держдуми Олександр Бабаков, якого частіше називають "українським мільярдером" і представником "лужніковської групи", ніж "російським політиком", приїхав із запевненням, що Партія регіонів – головний партнер для "Справедливої Росії". Хоча ще чотири роки тому власник київського "Прем’єр–палацу" і українських обленерго відкрито радів з перемоги Віктора Ющенка.

Андрій Клюєв і представник лужніковської групи, віце-спікер Держдуми Олександр Бабаков
Лейтмотивом багатьох виступів на з’їзді було обов’язкове повернення партії до влади. Делегат з Донецька, передаючи слова своїх колег, запевнила:

– Юлія Тимошенко не дочекається – ми доживемо, доки Віктор Федорович стане президентом і ще встигнемо насолодитися стабільністю і порядком у країні.

Депутат Василь Кисельов взагалі пропонував не чекати початку президентської кампанії 2010 року:

– Уже с этого дня мы должны формировать устойчивое общественное мнение, что в январе 2010 года Виктор Янукович будет президентом Украины.

Рівномірну біло–блакитну тональність з’їзду було порушено лише один раз. Демонстративно дратівливою плямою став виступ голови Луганської обласної ради Володимира Голенка. Він став другим, після переобраного Віктора Януковича, героєм дня.

– Съезд – это, конечно, праздник. Но сегодня празднично выступать не хочется, – розпочав Голенко. – Давайте задумаемся, почему из правящей партии, с лозунгами и целями, понятными миллионам, мы превращаемся в партию, не имеющую четко выраженной идеологии?!

– Говорила партия, что русский язык станет вторым государственным? И где это? Да, конституционного большинства не было! Но ведь была возможность действовать и не трогая основной закон, – наполягав луганчанин.

Він виступав рівним голосом у повній тиші. Мабуть, регіоналам уперше довелося вислуховувати подібні питання не від журналістів, а від свого однопартійця.

– Надо признаться - многие высокопоставленные члены партии демонстрируют серьезную толерантность, давая пример низовым организациям. Только от чего мы постоянно ищем и находим консенсус на чужих условиях? – запитував виступаючий.

– Зачем мы пошли на выборы 2007 года, когда мы потеряли десятки депутатов? Большинство в парламенте? Политических союзников и Кабинет министров Украины? Кто и каким образом объяснит партийцам логику этих событий?

– Точно так же, как нам никто не объяснял логику запланироваенной тогда широкой коалиции. Кто, кого, когда и каким решением уполномочивал на такие действия, включавшие в себя разговоры и переговоры? И кто отчитался за это перед партией?

Можливо, промова Голенка не варта була би цієї уваги, якби не підводні течії в Партії регіонів. Голенко є близьким товаришем регіонала Олександра Єфремова і, за твердженнями джерел, він навряд чи готував промову без узгодження з ним.

У свою чергу сам Єфремов – людина, наближена до Януковича. Тези голови Луганської облради були докором на адресу так званого "крила миру", лояльних до "Нашої України".

Можливо, сам того не бажаючи, Голенко став інструментом внутріпартійних розборок між Януковичем та людьми Ахметова. Він засудив толерантність деяких членів та їх неухильне бажання зближуватись з "Нашою Україною".

Голенку була відведена роль сказати те, про що вище керівництво партії говорити вголос не могло. Луганчанин не обминув і тему Раїси Богатирьової. І хоча її прізвище не пролунало, Голенко зробив все, аби делегати зрозуміли, про кого йде мова.

– Приходится краснеть перед избирателями, когда не знаешь, как ответить на вопрос: "А что будете делать с разного рода и размера предателями, которые на спинах регионалов въехали во власть?" – випалював слова делегат.

Здавалося, Голенко намагається якнайболючіше вдарити деяких однопартійців.

– Пример, опять же с Северодонецким съездом… Некоторые наши депутаты, забыв свои предвыборные обещания, заявили, что это (проведение съезда) плохо для Украины. Может быть, они имели в виду секретариат президента?! Наш позор в том, что мы с такими людьми имели и имеем дело.

Луганчанин запропонував спосіб боротьби з явищем, яке одні назвуть інакомисленням, а інші – зрадництвом партійних ідеалів.

– Полагаю, нам давно пора создать партийную комиссию, которая бы занялась личными делами тех, кто оказался с гнильцой.

На місце луганчанина проводжали оваціями та криками "Браво!".

Одним із завдань з'їзду було переобрання лідера Партії регіонів.

– Чи є в когось сумніви, що такий лідер – це Віктор Янукович? Немає? Голосуємо. Хто проти, хто утримався? - оголосив Азаров.

Відверто заграючи з делегатами, Янукович сам підняв руку "за". Зал вибухнув оваціями та сміхом.

У своїй урочистій промові Янукович вкотре розкритикував помаранчевих, ще раз нагадав про очищення партійних лав від "псевдо–об'єднувачів країни" і знову вдався до неформальної політичної лексики.

– Уважаемые коллеги, когда речь идет о том, что нужно объединить страну, я бы просил не подменять это словами, что "мы под кого–то ложимся". Я думаю, что присутствующие в зале никогда ни под кого не лягут! – заявив "новий" старий лідер партії.

Ще однією інтригою було обрання політради Партії регіонів, до якої увійшло майже 200 осіб. Усупереч традиції підтримувати все й одноголосно, у цей момент в Партії регіонів раптом з’явились ті, хто не підняв руку "за".

– Хто утримався?, – здивувався Янукович. – Один? Хто? Шуфрич!

– Два, – крикнули в залі.

– Три!...

– Так, – обірвав Янукович, – рахункова комісія все порахує. А в нас вже є політрада.

Пізніше виявилося, що утрималися семеро. Причина їхньої несолідарності з лідером була в тому, що до політради потрапила і Раїса Богатирьова. Її поява в одному з керівних органів партії означала фактичний провал ідеї "очищення" регіоналів, про яке так запально протягом дня говорив Янукович.

Про те, кому тепер належить влада у Партії регіонів, читайте на "Українській правді" тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді