Хто "танцює" Януковича і кого "танцює" Янукович?

Понеділок, 21 квітня 2008, 17:06

Читайте також: Віктор Янукович готується на роль рятівника від "бодяги"

Перевага в два депутатських голоси, з якою закінчилися минулі вибори, діаметрально змінила не тільки розстановку сил у Верховній Раді. Якби ці два мандати опинились по інший бік, минулих вихідних Партія регіонів проводила би з'їзд переможців, а Рінат Ахметов нарощував би свій вплив на внутрішні процеси.

Не втримавши владу навесні минулого року, оточення Віктора Янукович надало людям Ахметова всі можливості, аби розпочати партійну революцію. Американський політтехнолог Пол Манафорт регулярно консультував Бориса Колеснікова на тему, як правильно перекроїти керівництво партією.

Однак за підсумками виборів 2007 року Партія регіонів не змогла отримати владу, а Колесніков як керівник штабу втратив карт-бланш на те, щоб його бачення було в партії домінуючим.

Буде великою помилкою вважати, що метою Ахметова є переобрання лідера Партії регіонів з тим, щоб поставити на місце Януковича свою людину.

Ахметов чудово розумів, що ні в партії, ні на політичному ринку немає людини, яка би мала хоча би співмірний з нинішнім лідером регіоналів запас рейтингу. Задачею Ахметова і його людей було зробити Януковича надзвичайно чутливим до їх бачення і його порад.

Однак провал на виборах-2007 зупинив цю тенденцію. А на з'їзді минулої суботи Янукович демонополізував впливи в партії. Наступна спроба його приборкання вимагатиме значно більших ресурсів – тепер поруч з переобраним лідером стоїть потужний арсенал прихильників співвласника РосУкрЕнерго Дмитра Фірташа.

Але, окрім цього, під акомпанемент тез про необхідність модернізації партії, і Янукович, і Ахметов прибрали з керівних посад людей, які вже віджили свій політичний вік.

У резолюції, яка була винесена на з'їзд, єдиний абзац критики стосувався політради, яку очолював Микола Азаров:

"Політрада, регіональні відділення, депутатський корпус Партії регіонів у радах усіх рівнів не використали в повному обсязі потенціал партії. (...) Політрада партії не забезпечила належної співпраці зі ЗМІ на центральному рівні та в регіонах".

Зрештою, саме Азаров зазнав найбільших втрат за підсумками суботнього з'їзду.

Колись в часи Кучми Азаров як голова податкової адміністрації своїми власними руками створював Партію регіонів і фактично керував нею. Але вже зараз можна сказати, що наступний прихід Януковича до влади не буде супроводжуватись його, здавалось би, вже вічною сивою тінню.

Азаров, будучи головою політради партії, формально вважався другою особою регіоналів. Тепер же Азаров навіть не потрапив у число заступників Януковича. Він очолюватиме центральну контрольну комісію партії.

Відсторонивши Азарова від поточного управління, його перевели на ділянку, де колишній голова податкової зможе проявити всі свої специфічні навики.

– Нам необхідно найближчим часом навести порядок в наших лавах, для чого ми і створили контрольну комісію, – протягом з'їзду Янукович давав настанови, пояснюючи, що вже з травня в партії почнеться "процес очищення". – Це не означає, що Микола Янович повинен іти з шаблею наголо. Це означає, що ми повинні підійти дуже уважно, чесно і принципово.

Фактично ж Азарову відводиться роль такого собі карального органу, головним завданням якого стане контроль, чи раптом ніхто з членів партії не ухиляється від генеральної лінії. Робота, на якій можна відновити свій вплив і на якій наживають багато ворогів, але якраз в стилі Азарова.

Щоб не викликати в старого соратника почуття образи, посаду голови Центральної контрольної комісії, яку обійняв Азаров, віднесли до параграфу "керівні особи партії".

Окрім Азарова, свої позиції в партії втратив Андрій Клюєв. Впливати на поточну діяльність регіоналів він міг, обіймаючи посаду секретаря політради. Зараз вона ліквідується, і Клюєв буде просто одним з 12 заступників Януковича.

Не буде більше в регіоналів політвиконкому, а разом з цим і посади у Володимира Рибака, який фактично був засновником структури, що в підсумку перетворилася на Партію регіонів. Як компенсацію і на вшанування заслуг перед партією, Рибака зробили одним із заступників Януковича.

Зате суботній з'їзд виявися етапним у просуванні поверхами Партії регіонів для Ганни Герман. Її не лише включили до президії партії, але й зробили заступником "Залізного господаря", як вона колись величала свого шефа.

Регіонали віддали Герман інформаційний блок. І, як виявилося у суботу, екс-прес-секретар Януковича вирішила сісти на чималий партійний бюджет. Його будуть засвоювати через видання партійної газети.

Герман кинула свої сили на те, щоб переконати з'їзд, що без свого друкованого видання регіонали вижити не зможуть.

– Настав той час, коли найбільша партія в Україні мусить мати свою газету. Газету не тільки для членів нашої партії, а й для всіх громадян, які хочуть брати активну участь у житті країни і спокійно аналізувати сучасний стан речей, - заявила Герман.

Поки що партійне видання буде щотижневе і накладом в 10 тисяч екземплярів. Однак Герман уже анонсувала, що в її планах – зробити видання щоденним і довести його тираж до одного мільйона (!) – очевидно, щоб кожен партійний член не відчував дефіцит паперу вдома.

Але, схоже, гроші під газету – це лише програма-мінімум для медіа-кураторів партії. На з'їзді просто пролунав заклик до партійного керівництва вкладатися у телебачення.

– Авторитет партии невозможно поддержать, не имея своей газеты и центрального телеканала, - підтримав Герман депутат Петров, який керує запорізьким осередком регіоналів.

Очевидно, досвід СДПУ(о) нічому не навчив Партію регіонів. Свого часу в есдеків було два центральних телеканали, а "Наша газета +" виходила накладом 600 тисяч, однак це не завадило соціал-демократам опинитися на політичному узбіччі.

Окрім названої вже Герман, заступниками Януковича у партії стали Василь Джарти, Олександр Єфремов, Андрій Клюєв, Борис Колесніков, Андрій Кравець, Олександр Лаврінович, Олена Лукаш, Сергій Льовочкін, Антон Пригодський, Володимир Рибак та Володимир Яцуба. Загалом – 12 осіб.

Як розповідають джерела в Партії регіонів, за кожним із заступників буде закріплено ділянку роботи. Так, частина з них стане кураторами територіальних департаментів. Колесніков відповідатиме за ідеологічне наповнення партії, Лукаш – за правовий супровід.

Серед дюжини заступників Януковича звертає на себе увагу прізвище маловідомої особи – Андрія Кравця.

34-річний регіонал, який досі спеціалізувався на делікатних питаннях життєдіяльності Януковича, зараз очолив секретаріат Партії регіонів. Кілька років тому ця людина була директором кінотеатру "Зоряний", потім – заступником міністра Кабінету міністрів. Кравець є людиною Януковича і вважається близьким до Прутніка і Льовочкіна.

Окрім Януковича як лідера і 12 його заступників, керівництво Партією регіонів здійснюватиме президія – до якої увійшло 28 осіб. Це – найвищий колективний орган управління у період між з'їздами.

Серед реалізованих інтриг партійного з'їзду – до президії не був включений Дмитро Табачник. Напевно, сам Табачник до останнього не міг із цим змиритися. Протягом зібрання він декілька разів піднімався на сцену і про щось говорив з Януковичем та іншими членами президії, а потім зовсім зник з зали.

За інформацією джерел, на виключенні Табачника наполягав Борис Колесніков, який нібито був обурений натяками, які екс-віце–прем’єр дозволив собі на адресу Ахметова у Сєвєродонецьку.

Тоді Табачник заявив: "Бізнесмени, що входять до партії, зрозуміли прислів'я "гроші люблять тишу" і постійно намагаються виторгувати у Ющенка гарантії бізнесу в обмін на політичні поступки. Але вони повинні зрозуміти, що ніколи жоден помаранчевий уряд не виконає ніяких гарантій південно-східному бізнесу".

Крім того, до президії Партії регіонів не потрапив Анатолій Толстоухов, що група Колеснікова також може записати собі в актив.

Василь Джарти і Борис Колесніков - нові заступники Віктора Януковича. Фото "Української правди"

Цікаво, що після закінчення з’їзду список членів президії був... доповнений. Обрання його складу відбувалося з голосу – Янукович заявив перед делегатами, що до керівного органу потрапить 27 осіб і назвав усі прізвища. А вже ввечері на сайті партії з’явився інший список – з 28 осіб, до яких було додано... Едуарда Прутніка.

Загалом за підсумками з'їзду відбулося значне посилення групи людей, які являють собою альтернативу грошам Ріната Ахметова.

Якщо розкласти їх прізвища як ланцюг, то на його початку буде стояти прізвище Дмитра Фірташа. Сам співвласник РосУкрЕнерго до партії не вступав, однак до президії потрапили одразу дві особи з його найближчого оточення – Юрій Бойко та Сергій Льовочкін. Під керівництвом останнього відбувалася організація цього з'їзду, і саме Льовочкін був автором ідеї провести партзібрання без преси.

Кумом Льовочкіна є згаданий вже Едуард Прутнік, до їх умовного крила також можна віднести Кравця, Лавріновича і Лукаш, яка готувала новий статут Партії регіонів.

Група Ахметова в керівних органах партії не отримала суттєвого розширення. Однак це свідчить не про втрату ним позицій, а про високу вагу тих осіб, які там присутні: Колесніков як заступник голови партії та Ахметов як член президії.

Крім того, на вплив Ахметова вказує і те, що "казус Богатирьової" взагалі не обговорювався на з'їзді.

Більше того, Богатирьова була обрана до політради Партії регіонів. Її появу в одному з керівних органів багато хто сприйняв як фактичний провал ідеї очищення партії, яке анонсував Янукович.

Уже пізніше на сайті партії опублікували спеціальне пояснення: Богатирьову обрали до політради, тому що вона... є народним депутатом (до речі, уже чотири місяці незаконно суміщаючи мандат з посадою секретаря Радбезу).

Але ця аргументація шкутильгає: у новому статуті Партії регіонів немає норми, що Богатирьова як рядовий нардеп має безумовне право входити до політради.

Більше того, тепер, навіть якщо Богатирьова складе депутатство, вона не втратить своє місце в партії. Для цього окреме рішення має ухвалити та ж таки політрада, і дуже сумнівно, що там наважаться піти проти своєї колеги.

Зрештою, Богатирьова без струсів пережила партійний форум, що вказує на табу, яке було накладено на обговорення даної теми.

Останні кадрові перестановки регіонали пояснюють тим, що партія поступово перестає бути суто донецькою. Втім, ззовні це виглядає як тактичний реванш Януковича після виборів 2007 року, коли штаб очолював Колесніков і остаточне поглинання партії Ахметовим виглядало невідворотним. Нинішні ж рішення викликають зовсім інші емоції.

Отже, під шумовий супровід про "очищення", "осучаснення програми" і "оптимізацію структури управління", з'їзд був покликаний вирішити кілька конкретних завдань у переддень можливих дострокових виборів.

По-перше, треба було прибрати з керівних посад політичних пенсіонерів. По-друге, підпорядкувати партію напряму Януковичу. І, по-третє, все це нагадує банальну диверсифікацію джерел фінансування. Усі три завдання було виконано.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді