Дмитро Андрієвський: Довгий уже давно отримав би контузію після образ Кличка…

Вівторок, 22 квітня 2008, 19:39

Якщо говорити мовою штампів, то Дмитро Андрієвський – це мозок блоку Віталія Кличка.

Відсутність менеджерського досвіду у чемпіона світу з боксу вважається найслабшим місцем цього кандидата на посаду київського мера. І все частіше звучать побоювання, що через такий недолік замість Кличка містом будуть правити інші – про що, зокрема, в інтерв'ю "Українській правді" говорив Олександр Морозов.

41-річного Андрієвського називають головним претендентом на роль "сірого кардинала" при Кличку. Сьогодні він – керівник штабу Кличка, до цього був у "Нашій Україні" і навіть виступав довіреною особою Ющенка на одному з округів у 2004 році.

Однак колишні соратники пересварилися: Андрієвський ввійшов в конфлікт з керівником київської "Нашої України" Миколою Мартиненком.

У підсумку Андрієвський перейшов до команди боксера, і сьогодні вони разом штурмують столицю.

Багато років Андрієвський був серед керівників корпорації "Київпідземшляхбуд" і користувався прихильністю попереднього мера Олександра Омельченка.

Насправді його можна порівняти за грошима з донорами інших виборчих проектів. Атрибути видають Андрієвського – "Бентлі", офіс в "Арені" на поверх нижче Вагіфа Алієва, на стінах – Хуан Міро і Василь Кандинський.

"Колекцію я збираю вже більше 15 років. Багато робіт я купував по 100-200 доларів, сьогодні вони коштують десятки і сотні тисяч доларів", - говорить він.

Якщо минулі вибори Віталія Кличка в кампанії "Пори" більше нагадували молодіжну тусовку, то сьогодні він оточений людьми в дорогих костюмах. Інтриги додають зв'язки Андрієвського – він значився радником…Головного управління розвідки, що якось мало в'яжеться з образом бізнесмена.

Цією публікацією "Українська правда" починає серію інтерв'ю з ключовими фігурами київських виборів, які сприймаються багатьма як міст до наступних політичних кампаній.

– Вам не здається, що слова Віктора Балоги в підтримку Віталія Кличка – це спосіб посварити його з Юлією Тимошенко?

– Я не виключаю, що це – частина технології. Мені складно зрозуміти, чим керувався Віктор Іванович. Наскільки я знаю, при зустрічах Кличка і Балоги питання про підтримку не обговорювалося.

Тому ми попросили Балогу не турбуватися з приводу підтримки Віталія. Він нікуди не падає. Кличко спирається на підтримку киян і не має потреби в якійсь додатковій опіці будь-якого державного органу, в тому числі і секретаріату президента.

– Очевидно, що в нинішніх умовах Черновецький знову стає мером, про це говорить уся соціологія. Ви це розумієте?

– Ні, не розумію. Я б дуже спокійно ставився до соціології. Вона задає якийсь орієнтир, щоб можна було коректувати якісь заяви кандидата, а цілком покладатися на неї неправильно.

Більше того, існує ще законодавче поле. Воно практично виключає повторний прихід до влади Черновецького.

– Чому?

– Справа в тому, що повноваження мера підтверджуються на 1-ій сесії Київради, яка повинна бути легітимною. Тобто на ній має бути присутній 61 депутат. Якщо Київрада не збирається – сесії нема, і немає мера. Київ взагалі може звалитися в перманентні вибори.

– Тобто, існує сценарій, якщо раптом Черновецького оберуть мером, то Київрада просто не збереться на засідання, щоб підтвердити його повноваження?

– Я б не говорив, що це якийсь сценарій. Це просто один з можливих варіантів розвитку подій. Безумовно, дуже несприятливий для Києва.

Сьогоднішня соціологія показує, що більшість у Київраді може бути сформована двома фракціями – БЮТ і блоком Кличка. Допустимо, Кличко не виграє мерські вибори... Що, депутати його фракції будуть голосувати за підтвердження повноважень Черновецького? Я дуже сильно сумніваюся!

– Але ви розумієте, що це неправильно з погляду демократії? Якщо кияни прямим голосуванням вибрали мера, чому якісь інші люди в Київраді можуть вирішувати, бути йому чи мером ні?

– З погляду демократії якраз все правильно. Тому що кияни голосують за політичну силу. Політична сила йде на вибори зі своєю програмою, зі своїм лідером, здобуває підтримку киян. І ця сила висловлює свою позицію в залі Київради.

– Ви згодні, що демократична коаліція виявилася не готовою до виборів мера?

– Так, повністю.

– У тому числі і Кличко!

– Ні, я б так не сказав.

– Він не зміг ні з ким домовитися.

– Але це ж не завдання Кличка – домовлятися! Він виходить з рейтингів довіри до нього в Києві. І я думаю, він зробив усе, щоб переговори були результативними.

Більше того, я вважаю, що потенціал переговорів ще не вичерпаний. Зараз лідери політичних сил, у тому числі Тимошенко, живуть у світі саморобних ілюзій. Я думаю, що до виборів вони розсіються.

Тимошенко не зможе спершу перекинути свій рейтинг на рейтинг блоку, а потім кандидата в мери. Я думаю, що її очікуватиме велике розчарування. Вона не зможе, навіть будучи першим номером у списку, підтвердити результати, яких домігся БЮТ у Києві під час останніх парламентських виборів.

Люди готові бачити Тимошенко прем'єром, але зовсім не сприймають її як лідера опозиції або тим більше лідера більшості в Київраді.

– Можливо таке, що до кінця виборів хтось зніме свою кандидатуру на користь іншого – або Турчинов, або Кличко?

– Це якраз тема нинішніх переговорів з блоком Тимошенко. Оскільки ніхто не довіряє соціології, ми пропонуємо ще до дня голосування провести своєрідний праймеріз – справжні вибори. Зараз думаємо над технологією, як це зробити. Ми хочемо зрозуміти, хто з кандидатів може стати реальною альтернативою Черновецькому.

– Тобто ви не виключаєте навіть, що Кличко зніметься на користь Турчинова?

– Я виключаю з погляду підтримки, яку має наш кандидат. Але теоретично я вважаю це можливим. І той, хто зніме свою кандидатуру, отримає право запропонувати людину на посаду секретаря Київради.

– Зараз усі борються проти Черновецького. Але при цьому його рейтинг не впав, а, навпаки, виріс. Як ви це поясните?

– Кличко бореться не з Черновецьким, а з черновецьким з маленької букви, з "черновеччиною". Чому в нього високий рейтинг – це теж зрозуміло. Черновецький веде дуже правильну, цинічну, просту і при цьому дуже ефективну роботу з певними категоріями виборців.

Його електорат – це люди старшого покоління, бідні і чутливі до матеріальних стимулів. Люди, які, на жаль, не розуміють, що всі ці дотації йдуть за їхній же рахунок.

Цинізм команди Черновецького в тому, що вони свою роботу підносять як свої досягнення. Допустимо, міліціонер говорить: "Я ловлю злочинця, я виконую свої передвиборні зобов'язання". Так він зобов'язаний цим займатися! Міська адміністрація зобов'язана робити виплати на соціальний захист населення!

– Ви визнаєте, що в нього рейтинг вищий, ніж у Кличка?

– Це дуже відносні речі. Сьогодні більше, завтра менше...

– У Кличка рейтинг не росте, у Черновецького виріс за останні тижні на 7%.

– Я в цьому не впевнений. Я бачив декілька соціологічних досліджень. У мене таке враження, що деякі з них носять явно замовний характер.

Не може бути у Черновецького реальний рейтинг більше 35%. Це його верхня межа.

– З чого ви виходите, роблячи таке твердження?

– Зі статистичних даних про тих людей, які гарантовано готові за нього проголосувати. Я вважаю, що верхня межа підтримки Черновецького – це приблизно 600–700 тисяч чоловік. Притому, якщо на дільниці прийдуть усі його прихильники.

– Ви знаєте, що команда Черновецького на день виборів готує акції відволікання молоді, тобто електорату Кличка? Зокрема, масштабний концерт за Києвом?

– Існують різні чутки про те, що молодь будуть вивозити чи то на "Чайку", чи то на Жуків острів. Пішли чутки, що в день виборів у Києві пройде концерт Chemical Brothers або Moby, щоб відвернути електорат. Я спеціально перевірив – на 25 травня Chemical Brothers виступають у Великобританії.

Я думаю, у відповідь ми теж будемо застосовувати адекватні технології. Крім того, навіть якщо молодь вивезуть за місто, ці цифри не критичні. Ось скажіть, скільки може зібратися на концерт? Нехай 50 тисяч чоловік. Навіть якщо ми візьмемо явку 60 відсотків, то з них прийшли б на вибори 30 тисяч чоловік. Нехай половина з них проголосує за Кличка. В підсумку втрата 15 тисяч виборців. Це не критично.

– З іншого боку, вашому штабу приписують спроби нейтралізувати електорат похилого віку, гасла "сховай паспорт бабусі – врятуй Київ від Черновецького"…

Цей жарт спершу випробували поляки, потім його використовували росіяни, тепер ось дійшов до України. Насправді мета цього гасла лише одна – мобілізація молоді. Але це стьоб, за ним немає технології.

КОЛИ МИ ПОЧИНАЛИ, Я ЗАПИТАВ ВІТАЛІЯ ПРО "РИБКУ"

– Яку посаду ви хочете обійняти в майбутній адміністрації?

– Я розраховую не на посаду. Ми почали активно працювати разом рік тому. Я вважаю, що за Кличком майбутнє. Думаю, що ті знання і досвід, що я маю в різних сферах, підуть йому на користь.

– Але виборець має знати ще до виборів, хто буде секретарем Київради, хто буде заступником, щоб не помилитися при голосуванні.

– Секретарем Київради повинен стати представник сили, яка проведе найбільше депутатів до Київради. Наприклад, на посаду зама мера команда Кличка буде рекомендувати Івана Плачкова – людину, що створювала "Київенерго". Передбачається, що він буде відповідати за життєзабезпечення міста.

Але взагалі ми плануємо змінити структуру міської влади. Замість 25 заступників, які незрозуміло чим займаються, їхні функції будуть виконувати головні управління.

– Найчастіше на адресу Кличка звучить питання: поясніть, як він – людина, яка не має ніякого досвіду, може стати мером? Адже за нього будуть керувати інші люди! Зокрема, претендентом на роль такого сірого кардинала називають вас. Але тоді навіщо обманювати виборця, якщо мером ми вибираємо не Кличка, а Андрієвського або Парцхаладзе?

– По-перше, я не згоден з тим, що у Кличка відсутній досвід. Він прожив 36 років і зробив себе сам у цьому житті. Крім того, Віталій Кличко в політиці вже три роки.

– Діловий досвід у нього є? Кличко знає, як функціонує підприємство?

– Я думаю, якщо запитати Черновецького, він теж не знає. Мер має знати загальні принципи, але не повинен знати деталі. Мер ухвалює рішення, які готують йому виконавчі органи.

Крім того, Віталій – моральна людина.

– Сприймайте це запитання як провокацію, але чи може бути моральним той, хто б'є іншого за гроші? Ви б змогли вдарити людини, знаючи, що вам за це заплатять 3 мільйони доларів?

– Добре, а хтось готовий когось обганяти на біговій доріжці за гроші? Хіба це морально? Адже часто моральне приниження і моральні травми набагато болючіші, ніж фізичні.

Ви зараз займаєтеся маніпуляціями, адже йдеться про великий спорт.

Я впевнений, що Віталій – моральна людина. Так, він робив кар'єру у великому спорті, займався дуже жорстким видом спорту, але при цьому зберіг в душі кращі свої якості.

Я не є мега-шанувальником боксу, але я впевнений, що цей вид спорту формує характер, у тому числі бійцівські якості, які Віталію знадобляться.

Якби Віталій був агресивною людиною, то Олесь Довгий уже давно мав би контузію після всіх тих образ, які він допускає на адресу Кличка. У Довгого взагалі цікава манера спілкування – він привселюдно ображає, а потім відразу заходить в кулуари, обіймається і всіляко намагається ці проблеми загладити.

Віталій швидко вчиться, він багато часу витрачає на самонавчання.

– Але ж не можна робити столицю майданчиком для експерименту, щоб Віталій потренувався і повчився на прикладі Києва.

– Сьогодні Віталій уже готовий до керівництва містом.

Естет Андрієвський. На стіні - оригінал Міро

– Кличко ніколи не мав результатів на керуючих посадах. Уся його кампанія побудована на красивому образі. Так само можна створити блок, наприклад, Павла Зіброва!

– Я думаю, що якби Павло Зібров попрацював два роки в Київраді, якби підготував і подав сотні проектів рішень, організував блокування рішень з підвищення комунальних тарифів, з землі, я думаю, що можна було б голосувати і за Зіброва.

Завдяки нашим зусиллям була накладена заборона на виконання рішень сесії Київради 1 жовтня 2007 року. Велика частина цієї землі вже не піде з власності городян.

Віталій був присутнім на кожному суді, виступав, деякі засідання тривали по 5–6 годин. Ця робота значить набагато більше, ніж кроки БЮТ проти підвищення тарифів.

– Ви щось запитували у Віталія про його минуле? Про контакти з якимсь авторитетом "Рибкою", з Ігорем Бакаєм, з братами Суркісами?

– Мене це мало цікавить. Коли ми домовлялися про умови співробітництва, я поставив одне питання: "У чомусь з того, що було опубліковано, є правда?" Віталій сказав, що це повна неправда.

– Який ви бачите вихід з ситуації з землями, які були роздані рішеннями Черновецького?

– Міська рада за ці два роки виділила більше землі, ніж за десять років. Необхідно провести аналіз кожного окремого випадку: якщо є обмеження, наприклад, земля виділялася на березі річки, у заповідниках або зелених зонах – усі ці рішення потрібно скасувати і заборонити будівництво.

Якщо, наприклад, люди відвели землю під пасовища, а запланували будувати там житлові будинки – то, заради Бога, нехай займаються сільським господарством, корів випасають, але будувати там багатоповерхівки ми не дамо.

– Хіба ваш перехід в опозицію не пов'язаний з тим, що Черновецький вас відсунув з деяких об'єктів, а його люди поставили вимогу поділитися? Чи не це вами керувало?

– Це неправда. Обсяги виробництва компанії, яку я очолював, при Черновецькому виросли вдвічі. Зараз, наскільки я знаю, концерн "Київпідземшляхбуд", із засновників якого я вийшов, працює успішно, і ніяких проблем у них немає.

Тому я б не сказав, що в мене були якісь проблеми в бізнесі. Хоча, справді, намагалися якимось чином перевіряти цей концерн, намагалися навіть порушувати якісь кримінальні справи, ми пройшли масу перевірок…

БІЗНЕСМЕН З ПОСВІДЧЕННЯМ РАДНИКА ВІЙСЬКОВОЇ РОЗВІДКИ

– Як зараз розподіляється фінансування виборчої кампанії Кличка? Гроші виділяєте ви і Лев Парцхаладзе?

– Наскільки я розумію, Лев Парцхаладзе буде брати участь у фінансуванні окремих напрямків. А взагалі, сам Віталій людина не бідна.

– Скільки коштує ваша виборча кампанія, і скільки в неї вкладете ви?

– Я думаю, що вона обійдеться раз у 5–10 менше, ніж у Черновецького.

– Назвіть цифру!

– Є законодавчо обмежений фонд – півтора мільйона гривень, з яких півмільйона може використовувати кандидат у мери, і мільйон – політичний блок.

– Але це ж смішно!

– Такий закон. Я можу лише посміятися разом з вами.

– За даними наших джерел, блок Кличка виходить мінімум з 10 доларів на кожного виборця.

– Ви говорите логічно. Але в Черновецького це може бути і 100 доларів на людину.

– Скільки блок Кличка планує набрати на виборах до Київради?

– Між 20 і 30%. Ми сьогодні вважаємо, що наші голоси – це 500–600 тисяч виборців.

– Головним конкурентом на вашому електоральному полі називають Катеринчука, що реально з'їдає п'ять відсотків вашого рейтингу. Чому ви не створили блок з Катеринчуком?

– Ми вважаємо, що блок Кличка створений оптимально. Віталій хоче повністю контролювати свою фракцію. Він не може собі дозволити розбалансовану фракцію, коли депутат, перед тим як голосувати, останній дзвоник робить не лідеру, а якомусь дядьку.

Тому ми відмовилися від ідеї запрошувати велику кількість яскравих імен до списку.

– Чому тоді не був створений блок Кличка плюс "Наша Україна Народна самооборона"? Ефект від злиття дозволив би вам поборотися з Тимошенко за перше місце на виборах?

– Ми не одержали б якогось збільшення електорату, вступивши в блок з "Нашою Україною". Я сам вийшов з партії "Наша Україна" тому, що фракція в Київраді в останній рік чітко голосувала у фарватері політики Черновецького, підтримуючи всі його земельні рішення.

– А хіба ви вийшли з "Нашої України" не тому, що намагалися змістити Миколу Мартиненка з посади керівника Київської організації партії?

– У мене були принципові розбіжності з Мартиненком саме на основі підтримки земельних рішень Черновецького. Я не збирався зміщати Мартиненка, але вважаю, що демократично було б вибирати лідера міської організації "Нашої України" не з однієї кандидатури, а з двох-трьох.

– Чи можливий варіант широкої коаліції в Київраді, Кличко плюс Черновецький, наприклад, при обранні секретаря Київради?

– Я б не говорив узагалі про якісь коаліції. Київрада – це орган, який займається господарськими питаннями.

Коли ми говоримо про створення більшості в Київраді, то потрібно розуміти: сесія працює, коли є 61 депутат. Але я категорично проти того, щоб формувати більшість на двох проти когось. Якщо депутати Черновецького готові працювати і голосувати за рішення, які не суперечать виборчій програмі Кличка – то заради Бога!...

– Ви говорите, що любите Київ, боретеся за перемогу Кличка. Чому тоді члени вашої родини значну частину часу проводять у Франції, а не в Києві?

– У мене дитина навчається закордоном – в інтернаті французького міста Руан. Цього року він повертається до України – продовжить навчання в ліцеї "Поділ".

– Ви не бачите подвійних стандартів? Якщо ви так любите Київ, то залишили б його вчитися в київському ліцеї.

– Він вчився в Києві, а зараз поїхав на пару років вивчити мову, одержати досвід і освіту закордоном. Сьогодні, при тій системі освіти, що є в Україні, це нормальна практика. І найближчим часом це буде доступно більшості людей.

У скільки ви оцінюєте свій статок?

– Я є акціонером декількох компаній – "Західспецпрофіль", "Інтеко". Я думаю, що ми найближчим часом проведемо аудит і зможемо відповісти більш точно. Але це десятки мільйонів гривень.

– Готуючись до цього інтерв'ю, ми намагалися зібрати про вас інформацію. І поміж того, що про вас говорять, – що ви є офіцером Головного управління розвідки Міноборони.

– Та що ви кажете!? Я ні в якій розвідці не служив. Природа цих чуток у тому, що я просто є радником голови Головного управління розвідки. Ми співробітничаємо, підтримуємо цю службу, надаємо їм допомогу. Там у них є штат радників, і начальник головного керування розвідки визначає, яких людей запрошувати – з економічних питань, зі ЗМІ…

– Вибачте, а ви з яких питань радник ГУР?

– З економічних.

– Поясніть, навіщо ГУР радник з економічних питань в особі бізнесмена Андрієвського?

– Військова розвідка займається, у тому числі, збором інформації, яка стосується економічних проблем. Я аналізую інформацію, допомагаю їм.

Як виявилося, Андрієвський близький до ГУР. Жетон на стіні в кімнаті переговорів
– У яких військах ви служили?

– В прикордонних.

– В Росії?

– Ні, я в був у різних країнах, наприклад, на афганському кордоні. Але в основному я служив по всій країні, був на Далекому Сході. В Україну я приїхав уже після 1991-го року.

– Ви робили військову кар'єру?

– Робив. Я працював у представництві замовника на одному з оборонних заводів Києва – реле і автоматики.

– Хто був замовником?

– Міністерство оборони, і Росії, і України також.

– Тобто ви були представником Міноборони Росії на київському заводі?!

– Я працював інженером у представництві замовника. Я тоді вже був громадянином України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді