Головні помилки виборів-2008

Вівторок, 27 травня 2008, 13:02

Підведення підсумків виборів мера Києва ознаменувалося стартом нової кампанії з дискредитації Юлії Тимошенко та її Блоку. Дозовано виміряні коментарі Віктора Балоги та Вадима Карасьова задали загальний тон, який одразу ж підхопили десятки більш дрібних "політологів" та залежних від них експертів.           

Тим часом навіть таку зменшену електоральну підтримку висуванця БЮТ на київських виборах слід записати швидше до перемог, аніж до поразок.

Ще якихось півроку тому БЮТ не мав свого кандидата на мера Києва. Висунення найбільш технічно підготовленого до такої роботи Олександра Турчинова зафіксувало його стартову підтримку на рівні 5-7%. Однак лише через півтора місяці кампанії, після проведення трохи більше 100 зустрічей і оприлюднення його програми, він завершив вибори, зібравши у четверо більше – понад 20%.

Тепер ніхто не сумнівається у тому, що БЮТ має кандидата на мера міста, як і у тому, що Олександр Турчинов - найкращий фахівець із системного управління серед існуючих кандидатів у мери столиці.

Водночас, демократичні сили отримали важливий урок – роз'єднання і розпорошення завжди краде перемогу. Спільна підтримка Віталія Кличка і Олександра Турчинова виявилась вищою за той результат, який вдалося зафіксувати чинному меру. На жаль, політичні амбіції, що не дозволили Віталію Кличку зняти свою кандидатуру, характеризують його як бійця, але дискредитують як політика-початківця.

На початок травня, коли кандидати підходили до критичної межі, коли було б найбільш вдалим висунення єдиного кандидата, Віталія Кличка переконували, що Турчинов має ті ж самі 5-7%, а рейтинг його підтримки перевалив за 30%. Так численні соціологічні опитування виявилися вдалим інструментом впливу не стільки на виборців, як на самих кандидатів.

І якщо на Турчинова, який ніколи не довіряє соціології до кінця, такі результати опитувань враження не справляли, то у Кличка вони могли викликати цілком слушні запитання – чому "сильніший" має підтримати "слабшого", а не навпаки.

Така маніпуляція результатами соціологічних опитувань на початку травня допомогла опонентам закріпити роз'єднання демократичних політичних сил і вже наприкінці місяця призвела до їхньої спільної поразки.

Іншою проблемою виборів стала відсутність мобілізації середнього класу з боку БЮТ або Віталія Кличка. Натомість супротивники Черновецького так захопилися протистоянням йому особисто, що перетворили кампанію на парад обіцянок, а себе - на лівіших від комуністів.

Протягом виборів БЮТ запропонував виборцям удвічі збільшити соціальні допомоги Чернівецького, дати муніципальні надбавки молодим мамам і навіть провів рішенням Кабінету міністрів локальне збільшення зарплатні бюджетників тільки у Києві. А одним із найбільш поширюваних ініціатив Олександра Турчинова… став проект кільцевої електрички.

Іншими словами, якщо я не молода мама, не бюджетник, якщо у мене свій невеличкий Фольксфаген, успішна, але невелика фірма? і я останній раз сідав у електричку 20 років тому за часів своєї студентської юності – я не мав підстав голосувати за Олександра Турчинова.

Відсутність месиджів до середнього класу, який складає кістяк підтримки Тимошенко у Києві, стала причиною демобілізації середнього класу з виборчого процесу. Безумовно це стратегічна помилка БЮТ у плануванні виборчої кампанії.

Однак було б не менш наївним сподіватися, що програш Турчинова на виборах мера Києва суттєво вплине на підтримку Юлії Тимошенко серед киян. Віктору Балозі у столиці ні на що сподіватись, - поразка БЮТ на виборах мера, викликає незадоволення та співчуття.

Організована Банковою публічна кампанія розшматування уряду Тимошенко, який вперше після 2005 року, розпочав боротьбу з корупцією, ясно вказує, хто у тій корупції зацікавлений.

Водночас нищівний програш НУНС з почесним головою Віктором Ющенком став яскравим нагадуванням, що собою являє ця політична партія без адмінресурсу Банкової, який цього разу був сконцентрований на підтримку Леоніда Чернівецького.

Травля "Народної самооборони", кримінальні справи проти Жванії та Луценка, принижена позиція В'ячеслава Кириленка викликають співчуття в усіх нормальних киян. Однак лише співчуття – не підтримку на виборах.

Загалом локальні вибори серед убогих та студентів засвідчили те, що і мали засвідчити: Черновецький - лідер серед тих, хто отримує допомоги бюджету, а студентів набагато менше бюджетників. Збоку залишився основний Київ: ті, хто формує своїми платежами найбільший в країні бюджет, не отримує соціальні допомоги та пенсії і… не їздить на кільцевих електричках.

Віктор Уколов, народний депутат від БЮТ, керівник департаменту реклами БЮТ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді