Дружба Блоку Тимошенко і Партії регіонів склала тест на міцність

П'ятниця, 5 вересня 2008, 16:40

Не оформлений офіційно, але очевидний альянс між Партією регіонів і блоком Тимошенко набуває дедалі більше окреслених рис. Нових союзників уже спіткав навіть перший конфуз.

У четвер Верховна Рада проголосувала за те, щоб наступного дня, у п’ятницю заслухати міністра закордонних справ і міністра оборони з приводу тимчасового перебування іноземних кораблів на території України.

За це рішення проголосували 345 депутатів, у тому числі 131 депутат блоку Тимошенко і 168 від Партії регіонів.

Підставою для виклику міністрів "на килим" стало те, що 1 вересня до Севастополя на шляху з Грузії зайшов сторожовий корабель берегової охорони США "Даллас", а 4 вересня – океанографічний корабель Центру морських перевезень ВМС США "Pathfinder".

Одночасно у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови про звільнення керівника МЗС Володимира Огризка у авторстві депутата-регіонала Василя Кисельова.

Однак наступного дня парламент раптом змінив думку і передумав викликати Огризка і Єханурова.

За те, щоб відкласти розгляд цього питання, проголосували 288 депутатів – 140 від Партії регіонів і 148 від блоку Тимошенко.

Формальною причиною переносу назвали те, що Огризко і Єхануров задіяні в заходах за участі віце-президента США Діка Чейні, який прибув до Києва.

Володимир Литвин навіть встиг обуритися: "Складається дивна ситуація! Начебто сьогодні стало відомо, що в Україну прибуває з візитом високий гість. Добре, що ще не відмінили засідання Верховної Ради..."

Микола Томенко пояснив рішення не розглядати тему американських кораблів тим, що це може зірвати засідання Верховної Ради.

"Якщо ми підійдемо до цього питання, ми зараз на кілька годин продовжимо нашу дискусію про Грузію, Осетію, Росію, НАТО... Тому наша фракція вважає, що ми не в тій ситуації, щоби вести кількагодинну суперечку, у нас є низка принципово важливих законопроектів..." Ну і так далі.

Насправді ж, причиною відмови від заслуховування Огризка і Єханурова стало те, що дозвіл на перебування американського корабля "Даллас" благословив... Олександр Турчинов.

У розпорядження "Української правди" потрапив лист Міністерства закордонних справ на ім'я уряду з проханням дати погодження на появу "Далласу" в Севастополі.

Того дня Юлія Тимошенко перебувала у невстановленому місці у відпусці, тому резолюцію "надання дозволу погоджую" поставив перший заступник прем’єр-міністра.

І якби справді дійшло до того, що звіт Огризка і Єханурова відбувся, то виглядало би все так, що фракція БЮТ сама себе публічно відлупцювала.

У коментарі "Українській правді" заступник лідера фракції БЮТ Андрій Портнов сказав, що потреба в розгляді цього питання взагалі зникла.

"Після того, як було проголосоване питання про виклик міністрів до Верховної Ради, депутати вивчили питання перебування американського корабля в Севастополі та дійшли висновку, що порушень закону не було. Тому й недоцільно урядовців у подальшому запрошувати з цього приводу до парламенту", - сказав Портнов.

Натомість Інна Богословська з Партії регіонів повідомила "Українській правді", що питання звіту міністрів зняли, оскільки дозвіл американському військовому кораблю дав Олександр Турчинов.

У прес-службі першого віце-прем'єра "Українській правді" пояснили, що він погодив візит американського судна, оскільки нота посольства США на цю тему була надіслана ще до подій у Грузії, тобто 28 липня. Перед цим рішення пройшло профільні міністерства. Від інших коментарів у Турчинова утрималися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді