Народ, а не політики повинен творити і затверджувати Конституцію

Вівторок, 31 березня 2009, 12:24

Пропозиція президента висловлена у щорічному посланні до ВРУ про проведення конституційного референдуму – це єдине, що варте уваги з Конституційного подання.

З першого погляду цілком позитивний крок, він ніби спрямований на реалізацію права народу приймати Основний закон.

Але, краще придивившись, можна побачити, що це правильність лише за формою, а не за змістом.


Якщо заглянемо в суть – то виникає кілька принципових питань.

1. Перше – хто делегував саме діючій Верховній Раді України право ПИСАТИ Конституцію? Це право, фактично, депутатами (а фактично вождями політичних партій) було узурповане за мовчазної згоди народу.

Тобто 5-а стаття Конституції, яка підтверджує принцип народного суверенітету, за фактом зводиться до права народу формального підтвердження спущеного зверху тексту.

2. Тобто президент фактично дистанціює народ від процесу творення Основного закону країни, відчужує його від цього процесу.

Ми вже мали приклад спроби такої маніпуляції: результат "конституційного" референдуму 2000 року – штучно проведеного і тут же забутого за непотрібністю. І мільйони, що одностайно проголосували "за", мовчки це з'їли – бо їм це було байдуже – питання референдуму не було ЇХ інтересом.

3. І останнє – але не менш важливе питання – це якість тих змін, які Верховна рада винесе на ТАКИЙ референдум.

Без всякого сумніву – це будуть зміни, скеровані на закріплення ситуативної диспозиції політичних сил. Практично це будуть питання розподілу повноважень, навіть не розподілу, а переділу – як ділять пиріг перед тим як з'їсти.

Про реальні механізми відповідальності цих політиків і про інтереси народу там - можна гарантувати - не буде ні слова.

Я пропоную іншу альтернативу: народ має взяти в свої руки справу творення Конституції, шляхом організованої боротьби за скликання спеціального установчого органу – Конституційної Асамблеї.

В цей орган будуть обрані народом за мажоритарним принципом фахівці, а не політики, які напишуть Основний закон не для себе, не під себе, а для суспільства і для політиків, поставлять політиків у жорсткі рамки.

Це стане стратегічним конструктивним виходом з тієї кризи в якій опинилася сьогодні країна.

Тарас Стецьків, народний депутат України

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді