Ракетно-дипломатична війна

П'ятниця, 24 липня 2009, 17:53

Останнім часом українсько-російські відносини розвиваються від скандалу до скандалу. Від газової війни вони перейшли до ракетно-дипломатичної.

Так, за останні кілька тижнів українські правоохоронці тричі затримували в Криму автотранспорт російського Чорноморського флоту, який без дозволу перевозив крилаті ракети "Малахіт" вулицями Севастополя.

У четвер російські інформаційні агенції розповсюдили інформацію про блокування російських БТРів ЧФ РФ, що брали участь у генеральній репетиції параду з нагоди майбутнього Дня ВМФ.

А ввечері того ж дня також російські ЗМІ поширили інформацію про висилку російського дипломата з території України. Все це схоже на чергову хвилю інформаційної війни з російського боку. У відповідь на спробу з українського боку змусити росіян дотримуватися українських правил гри.

Катання ракет по місту

Останнє затримання трьох машин КрАЗ із крилатими ракетами в Севастополі відбулося о 6 годині ранку четверга. Вантаж мали перевезти з причалу в бухті Курина до Сухарної балки. Цей маршрут довжиною в 30 км проходить через густонаселені райони Севастополя.

При цьому, як повідомили "Українській правді" джерела в дипломатичних колах, разом із військовими цього разу з ранку-раненько ракети супроводжували і журналісти телерадіоцентру Чорноморського флоту та видавництва "Флот батьківщини".

Те, що ДАІ може зупинити рух транспорту, можна було передбачити, оскільки перед цим вже двічі правоохоронці затримували небезпечний вантаж та оформляли відповідний протокол. Як розповів співрозмовник, вищезгадані журналісти, щойно було зупинено колону, почали записувати те, що відбувалося.

Однак всі матеріали у них були вилучені із посиланням на те, що, журналісти ЧФ РФ вели несанкціоновану зйомку. На журналістів навіть було оформлено два протоколи.

Сам же вантаж цього разу українські правоохоронці вирішили не повертати назад, а супроводжували до кінцевої точки.

'Фото
Фото "Флот 2017"

Протикорабельні ракети "Москіт" та "Малахіт", призначені для знищення великих кораблів. До них використовується або фугасно-кумулятивна, або ядерна боєголовки. Дальність ураження сягає 120-150 км.

Довжина таких ракет - майже 10 метрів. Фактично, це майже півтони вибухівки та близько трьох тон палива.

Саме ці ракети росіяни використали під час війни з Грузією. Тоді російський корабель "Міраж", запустивши таку ракету, за свідченнями очевидців, "розірвав на шматки" корабель "Тбілісі", який лише за півтори хвилини пійшов під воду.

Ракетний комплекс "Москіт". Фото http://flot.sevastopol.info
Ракетний комплекс "Малахіт". Фото http://flot.sevastopol.info

Згідно з угодою між Росією та Україною про статус та умови перебування ЧФРФ на території України, перевезення таких ракет як спеціального вантажу і продукції військового призначення має відбуватися після попереднього узгодження при плануванні перевезення відповідними компетентними органами.

Однак російський МЗС ще після першого випадку із затриманням автоколони з ракетами оголосив, що подібні пересування дозволені угодами.

Більше того, представник російського дипломатичного відомства Андрій Нестеренко заявив, що "дії, які робили моряки ЧФ, відбувалися і раніше і цілком відповідають тим домовленостям, що у нас є щодо базування флоту в регіоні".

Через кілька годин після заяви Нестеренка, українські ДАІшники знову затримали автоколону ЧФ із крилатими ракетами, які намагалися перевозити без узгодження із компетентними органами, а саме – з Міністерством оборони.

Фото "Флот 2017"

Коментуючи "Українській правді" неодноразові перевезення ракет по Севастополю, речник міністерства закордонних справ Василь Кирилич наголосив, що катання такого вантажу без документів не відповідає підписаним в 90-тих роках угодам.

"Будь-які дії, пов’язані з пересуваннями поза місцем дислокації, відповідно до базових угод про тимчасове перебування Чорноморського флоту мають відбуватися тільки за умови погодження з компетентними органами України. За процедурою, командування ЧФ має звернутися до Міністерства оборони та одержати згоду. Принципово, що це стосується руху поза межами дислокації", - розповів "Українській правді" речник МЗС.

"Якщо ж такої згоди не було, її не одержали, або навіть не зверталися. Це означає, що пересування суперечать нормативно-правовій базі і є порушенням українського законодавства", - наголосив Кирилич.

Він підкреслив, що українська сторона завжди уважно ставилася до перевезень Чорноморським флотом Росії подібного вантажу: "Ми завжди звертали увагу. Можливо, просто не було таких випадків, які відображалися багатьма одиницями техніки".

У Раді нацбезпеки і оборони, яка фактично є рупором президента Віктора Ющенка, заявили, що дії російських збройних сил мають на меті посилення напруженості між Києвом та Москвою.

"Факти порушень з боку військових РФ на території України набувають системного характеру. Командування Чорноморського флоту РФ, незважаючи на застереження українських компетентних органів та заяву МЗС, продовжує ігнорувати положення двосторонньої Угоди, міжнародне право та законодавство України. В результаті, ставиться під серйозну загрозу життя мешканців Севастополя та національна безпека України", - заявили в РНБО.

"Складається враження, що нам свідомо намагаються продемонструвати неповагу до національного суверенітету і змусити звикнути, що такі самочинні дії російських збройних сил стануть звичним явищем. Мета – посилити напруженість між двома країнами", - йдеться у спеціальній заяві РНБО, оприлюдненій в п’ятницю.

Після цих випадків з ракетами, у четвер, з'явилося повідомлення про блокування виїзду колони бронетранспортерів ЧФ РФ.

22 російські БТРи були заблоковані міліцією в районі Севастопольського яхтклубу під час репетиції святкового параду до Дня ВМФ Росії. Військовий транспорт відпрацьовував висадку на узбережжя з великого десантного судна.

Щоправда, пізніше МВС в Севастополі спростувало ці повідомлення.

Дипломатична війна

Того ж дня ввечері до ракетного скандалу додалися повідомлення про висилку радника російського посольства в Україні Володимира Лисенка, який працює в Севастополі і курирує питання Чорноморського флоту.

Лисенко вже був за півкроку до видворення з території України. Ще в 2007 році у відповідь на можливість підвищення вартості оренди за базування ЧФ РФ в Криму він заявив, що Росія може переглянути Великий договір від 1997 року, який закріплює український статус півострова.

"Якщо Україна піднімає питання про перегляд орендної плати в рамках інвентаризації, чи не стане це підставою для перегляду основного договору?" – заявляв Лисенко.

"Думаю, що якщо Крим покине ЧФ, тоді туди прийдуть американські кораблі, їм вони не будуть платити за оренду", - казав Лисенко.

Тоді український МЗС заявив, що такі висловлювання є спробою зазіхання на незалежність та територіальну цілісність України і пригрозив видворити Лисенка з території України.

Сам Лисенко у відповідь на запитання щодо його вислання сказав, що покидає Київ на початку наступного тижня: "Я їду з країни у понеділок-вівторок".

Російський дипломат залишив без коментарів повідомлення про те, що Київ зажадав, щоб він покинув Україну до 29 липня. "З усіх питань раджу звертатися у МЗС України", - сказав він.

Водночас український МЗС досі не коментує цю інформацію.

Джерела "Української правди" в навколодипломатичних колах повідомили, що це планова ротація російського дипломата, бо він перебуває в Україні з 2005 року. Також джерела спростовують інформацію, що Лисенко буде оголошений персоною нон грата.

Водночас інші джерела "Української правди" розповідають, що рішення про відкликання акредитації російського дипломата було ухвалено одразу після першого інциденту з ракетами.

Лисенку також закидають те, що він не зміг запобігти тому, що восени Україну мають покинути 19 офіцерів ФСБ.

"Українській правді" повідомили, що Україна рекомендувала Росії відкликати свого дипломата в зв’язку з останніми подіями, а на його місце прислати іншого дипломата. Проте формально це не означає вислання дипломата із держави. Однак повідомлення про висилку Лисенка, на думку джерела, було навмисно поширено серед російських ЗМІ, щоб розпалити конфлікт.

Тим не менше, у результаті інформаційно-дипломатично-ракетного скандалу російський МЗС може оголосити про симетричні дії щодо українських дипломатів в Москві та вислати їх до Києва.

Принаймні джерело Газети.ру в МЗС Росії заявило, що "Росія залишає за собою право на адекватну відповідь".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді