Про іншу сторону зустрічі з вкладниками "Родоводу"

Понеділок, 3 серпня 2009, 11:16

Не дивлячись на те, що офіційно передвиборча президентська кампанія ще не стартувала, потенційні кандидати у президенти вже починають плутатися у складних піар-лабіринтах. Прийшов час пересилитися з телевізора та потроху "виходити в люди".

Одним з таких інформприводів, який розробили у команді піар-технологів нинішнього очільника уряду - зустріч з вкладниками банку "Родовід", де держава стала власником на 99,97% статутного капіталу.

Великого сенсу проводити зустріч лише з вкладниками банку "Родовід" не було, адже одночасно держава увійшла в три фінансові установи, тому і запитання про те, чому не було нічого сказано про вкладників банку "Київ" чи "Укргазбанку", а тим більше запрошено їх на зустріч, залишається під великим питанням.

А вже незабаром, за словами Тимошенко, ми станемо свідками більш масованих заходів у передвиборчій ініціативі – завоювання довіри постраждалих вкладників банків "Укрпромбанку" та "Надра".

Розповідаючи про зустріч прем'єр-міністра України з вкладниками "Родовід Банку" хотілося зазначити, що це нова форма зустрічей з майбутніми виборцями і саме через цю призму слід аналізувати п'ятничну зустріч Тимошенко з постраждалими вкладниками.

Зустріч була добре підготовлена, а, відтак, щедро профінансована. Вкладники даної фінустанови за два дні поштою отримали запрошення на зустріч з головою уряду.

Окрім цього, в день зустрічі українське радіо активно інформувало громадськість про даний захід, також на правах реклами вийшли рекламні блоки у центральних ділових виданнях з оголошенням наступного порядку "Шановні вкладники Родовід Банку! Уряд України став власником АТ "Родовід Банк" для того, щоб його врятувати. Запрошуємо Вас на зустріч з прем'єр-міністром України Тимошенко з зазначенням місця і часу проведення заходу. Кінцева теза - для оголошення позиції уряду - повернення Ваших вкладів".

Зрозуміло, що людям залишалося сподіватися на допомогу, тому просто "ріка" ошуканих полинула в сторону Виставкового комплексу, що на станції метро "Лівобережна". Знаючи, що більшість людей прибуде метро, на відстані 500-700 м від виходів стояли поодинокі чоловіки у білих футболках з написом "Родовід банк", а згодом, ближче до самої будівлі де все мало відбутися, стояли молоді вродливі дівчата з написом "Інформаційна допомога".

В стороні від довгобуду, який довго красується по сусідству з виставковим центром, можна було зустріти інструкторів, які повчали та перераховували окремо молодих людей та людей літнього віку.

Згодом їх голоси можна було почути в кінці великого ангару на підтримку схвальних слів очільника уряду. По периметру вся будівля була оточена представниками силових органів.

Доступ до самого залу, де мала виступати "вона" на диво був досить легким. Звичайна процедура - прохід через "рамку" - і ось перед вами величезний простір, який згодом наповниться людьми.

Під стіною імпровізована сцена, підвищення з двома столами та трибуною та двома табличками "Прем'єр-міністр України" та "Щербина Сергій Ярославович (новопризначений керівник банку, на якого покладено місію повернення до життя фінансової установи, яка ще рік тому відправляла з розмахом наших олімпійців з Майдану Незалежності до Пекіну)".

На відстані не менше 10 метрів по всьому периметру бар'єр – огорожа від вкладників, які завітали на зустріч найпершими.

12-00. Мусить розпочатися захід. Але щось затягується. Диктор оголошує, що ще не всі зібралися у залі, тому початок заходу відтермінувати на 15 хвилин. І раптом о 12-20 розпочинаються незрозумілі дійства на сцені. Виходять декілька молодих хлопців і приносять додаткові стільці і мікрофони.

За мить нова команда - прибрати все і новоприбулі стільці, і мікрофони і… столи. Дані дії стали зрозумілими згодом - учасників на сцені вирішили врівняти у правах з громадою, яка зібралася почути щось нове, стоячи перед імпровізованою сценою. І ось та мить, коли диктор оголосив: "Вітайте, пані та панове, Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко".

З'являється вона на чолі п'яти чоловіків "команда фінансистів-професіоналів", яких так згодом представила Тимошенко.

Не вдаючись багато у цитати та тези, які були виголошені прем'єром на зустрічі з вкладниками, хотілося лише сказати декілька слів про те, що було за кадром. А саме - ніхто зі ЗМІ не згадав про одного з команди Горбуненка Дениса Володимировича, який був серед тієї команди "рятівників", що представила Тимошенко, та керував фінансовою установою коли ці всі перепитії відбувалися.

Несподівано вона сказала про бездарність колишнього керівництва банку "Родовід", яке і призвело до такого сумнівного стану. Ті, хто не знав колишнього керівника банку, пропустив цю репліку Ю.В., і лише обличчя згаданого пана видавало його, коли він чув таку оцінку на свою адресу.

Ще вчора він був тим, хто призвів до труднощів банку, а сьогодні - він герой-рятівник. Це мабуть притаманне лише нашій державі.

Виступ розпочався з "проутюжки" та згадки Фірташа. Таке враження, що ні кроку без нього прем'єр ступити не може.

"Він та афільовані з ним компанії набралися кредитів та не збираються їх повертати", - зазначила вона. Саме це причинило всі проблеми у вкладників "Родовід Банку".

Згодом багато розповідала і про рекапіталізацію цієї фінансової установи державою і запевняла, що державні банки – це те місце, де треба зберігати гроші. А вже з понеділка всі вкладники зможуть без обмежень знімати гроші.

А на підтвердження фінансового гаранту даної банківської установи пообіцяла перевести рахунки, на які перераховуються зарплати працівників Кабміну до рекапіталізованої фінансової установи.

Так би може далі і розповідала голова уряду про кроки, які добре сприймає аудиторія, улесливі слова, які не дають відповіді на ті питання, що постали перед іншими фінансовими установами. Та її легку ходу спинили скандуючі вкладники "Укрпромбанку", обурені бездіяльністю уряду.

Системний банк, де кількість вкладників сягає мільйона осіб, і де вже тиждень, як скінчився мораторій на видачу депозитів чекали зрозумілої відповіді від влади але, на жаль, так і не почули. Саме ці вкладники зараз перебувають у найбільшій невизначеності.

І не потрібно заявляти прем'єр-міністру, що це крок доброї волі. Це, насправді, їх обов'язок по реанімуванню та допомозі банкам.

Не очікувавши такого розвитку подій, вона намагалася заспокоїти постраждалих вкладників та нічого не лишилось як пообіцяти, що найближчим часом уряд займеться згаданою установою. Прем'єр визнала, що грошей у державі в такій сумі немає, адже мова іде про 9 мільярдів гривень.

Ще був один епізод, який залишився поза увагою телекамер. Знову ж таки за участю вкладників "Укрпромбанку". В руках вони тримали плакат, завдяки якому Тимошенко побачила та звернула на них увагу.

Але молодики певної статури, які дивилися за порядком порвали цей інформаційний аркуш та побили жінку. Згадані чоловіки були вже замічені і на інших подіях. До їх "заслуг" можна віднести і травневі погроми на Майдані Незалежності з наметами акції "Геть усіх!", а зовсім недавно у телевізійних хроніках з демонтажу воріт скандальної забудови на Гончара - мова іде про активістів "Щита".

Підтвердженням політичного "шоу", а не щирого бажання допомоги постраждалим людям був епізод, коли Тимошенко перейшла до тієї частини сценарію, згідно якого необхідно відповідати на питання записок, які надійшли з залу.

Давши відповідь сяк-так лише на кілька питань, вона не забула згадати і про недовиплачену "Юліну" тисячу. Та наголосила про те, що дуже хотіла, але завершити не дали.

Розійшлися учасники зустрічі без впевненості у розв'язанні власних проблем, створених урядом та з усвідомленням того, що вони просто створювали "масовку" для відпрацювання нових технологій "перемог" команди прем'єра, яка вже жадає стати президентом. Що поробиш - вибори наближаються…

Можна було лише спостерігати масу людей, які плакали та не вірили, коли вже все це для них скінчиться. А скільки грошей, накопичених попри всі негаразди заощадливими українцями, можуть бути похованими під уламками фінансової кризи з питань політичної доцільності, сказати важко.

Формат та суми двох найбільших проблемних банків залишається не оголошеним. Саме з цими вкладниками планує зустріч команда Тимошенко в найближчій перспективі.

P.S. В наших містах та в нашій країні так багато невирішених проблем. Дуже часто громадяни знають, як їх треба вирішити, але не вірять у можливість впливу на чиновників.

Вже існує штамп, за яким українці взагалі чомусь взаємодіють з чиновниками лише під час виборів. Подивилися телевізор, вибрали когось - і на роки забули.

Проблеми людей на часі вже нині. Вони не чекають, вже нагодовані обіцянками, але терпіння не безмежне. Може трапитися, що бажану підтримку населення уряд не отримає тільки через суцільну брехню та обкрадання.

Те гарне майбутнє може не настати, а ще одну гірку пілюлю вже набридло ковтати. Вже занадто вона гірка…

 

Кошовий Сергій, вкладник "Укрпромбанку"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді