Перехід Тимошенко через терикони

Середа, 9 грудня 2009, 15:18

Інтрига виборів президента 17 січня звелася до однієї цифри. Ідеться про величину розриву між Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко у першому турі голосування.

За оцінкою експертів у штабах обох фаворитів, критичною для Тимошенко вважається перевага Януковича у десять та більше відсотків.

Це має пояснення як на рівні підсвідомості, так і реальних рейтингів.

Другий ешелон кандидатів - Ющенко, Литвин, Яценюк, Тігіпко, Симоненко, Гриценко, Тягнибок - більшою мірою базується в регіонах, які раніше відносилися до електоральних форпостів Тимошенко. Тобто, переконані у штабі БЮТ, отримані ними цифри в першому турі - це те, що недоотримала Тимошенко.

Технологи блоку Тимошенко вважають оптимальним, якщо у першому турі Янукович переможе з різницею в 5-6%.

"Навіть розрив у 7-8% - це погано, але теж не проблема, - каже один з учасників "ситуативної кімнати", де виробляються тактичні кроки кандидата від БЮТ. - Однак, якщо розрив досягне 10%, це - катастрофа".

Дистанція у першому турі між Януковичем і Тимошенко у 10% небажана з психологічної точки зору. 10 - це число, яке складається з двох цифр. І чисто емоційно цей розрив сприймається принципово інакше, ніж 9%.

Отже, головне завдання Тимошенко на перший тур виборів - це максимальне скорочення розриву. Тому що від цієї цифри буде залежати логіка усіх наступних подій та вчинків.

"Валюта" для торгів Януковича

Суттєвий розрив на користь Януковича буде сигналом для переорієнтації владних еліт, які до першого туру не можуть бути впевнені в переможці.

Якщо розрив не залишатиме Тимошенко шансів, то після першого туру Янукович може ініціювати домовленості з Ющенком про потрібні регіоналам призначення по вертикалі президента.

Цей людський ресурс необхіден лідеру регіоналів для захисту результатів другого туру.

Крім того, розрив між Януковичем і Тимошенко диктуватиме поведінку кандидатів на вирішальне голосування.

Якщо вони пройдуть півфінал з інтервалом у 15%, то Янукович може спокійно готуватися до інавгурації. Якщо ж розрив буде 7%, то Януковичу треба розпочинати негайні переговори з другим ешелоном - Яценюком, Литвином, Тігіпком, Симоненком - про підтримку його кандидатури.

Тому, окрім посад, Янукович як предмет торгу пропонуватиме аутсайдерам оголошення дострокових парламентських виборів на 30 травня 2010 року. Це питання майже вирішене.

Такий поворот сюжету вигідний у першу чергу Тігіпку та Яценюку, які не мають своїх фракцій у парламенті. Це гіпотетично може бути на руку Ющенку: зараз він контролює 20 депутатів у парламенті, а після нових виборах міг би подвоїти цю цифру.

І, звісно, дострокові вибори вигідні Януковичу, який на хвилі перемоги міг би сформувати чисельнішу фракцію та утворити коаліцію на більш прийнятних умовах, ніж це можливо в цій Верховній Раді.

Адже обрання Януковича президентом не вирішує для нього головного завдання - отримання повноти влади. Для цього потрібні або дострокові вибори, або нова більшість у нинішньому парламенті.

При чому, щоб почуватися впевнено, Януковичу необхідна коаліція з запасом міцності в півсотню голосів, тобто за участі фракції НУНС.

Зараз існує єдиний аргумент, який би примусив "Нашу Україну - Народну самооборону" піти на це об'єднання з Партією регіонів. І цей аргумент - страх. Страх від втрати депутатства, яке може настати в разі оголошення Януковичем розпуску парламенту.

Крім того, штучно ініційовані дострокові вибори 30 травня небезпечні для здорового розвитку України. Вони позбавлять населення права здійснювати ротацію еліт та зроблять владу безкарною на найближчі п'ять років.

На відміну від Януковича, для президента Тимошенко дострокові парламентські вибори в осяжній перспективі заборонені. Ще одну виборчу кампанію вона просто не витягне. І дуже сумнівно, що за їх підсумками вона зможе завести до парламенту нинішні 156 депутатів.

З цих же причин сьогодні "Наша Україна" так приречено "тече" під Тимошенко - тому що варіант з президентством Януковича і можливим розпуском парламенту означає перехід на пенсію для багатьох нинішніх депутатів-нашоукраїнців.

Втрачений ресурс Яценюка

Жодне соціологічне дослідження сьогодні не дає Тимошенко в першому турі більше 20%. Вона досі не може подолати цю психологічну межу, хоча дуже сподівалася - особливо з огляду на п'ятипроцентні руїни, що залишилися на місці рейтингу Яценюка, який навесні сягав 14%.

Але неочікувано для себе Тимошенко встановила, що електорат Арсенія Яценюка значною мірою іде не до неї, а до... Ющенка. Президент, до кандидатури якого півроку тому не ставилися серйозно, сьогодні виявився для БЮТ фактором ризику.

Водночас Тимошенко не може не розуміти, що рейтинг Ющенка - це резервуар її електорату для другого туру. Тому нинішні нападки прем'єра на президента можуть зіграти проти неї. Оскільки після першого туру їй доведеться звертатися за підтримкою до людей, які проголосували за Ющенка.

Однак на подібні зауваження в штабі Тимошенко відповідають: ці "виборці Ющенка" нікуди не дінуться, навіть якщо сам президент заявить про відмову підтримувати будь-якого кандидата. Оскільки другий тур набуде рис цивілізаційного вибору для України між "Європою" і "Російською імперією".

У штабі БЮТ упевнені, що на їх користь спрацює правило "У першому турі голосуєш "за", у другому - "проти". І число тих, хто "проти" Януковича, переважить число тих, хто "проти" неї.

Сьогодні розрив між Тимошенко і Януковичем значно більше 10%. Але в БЮТ упевнені - лідер регіоналів досягнув своєї стелі.

"Тимошенко легше збільшити свої показники в другому турі з 18% до 50%, ніж Януковичу - з 35% до 40%", - кажуть в оточенні прем'єра.

Східний похід Тимошенко

Окрім того, втрати на західній Україні штаб Тимошенко розраховує компенсувати на сході. Тобто, умовно кажучи, падіння в Тернопільській області на 30% дорівнює зростанню в Луганській на 5% за рахунок різної чисельності населення в цих регіонах.

Дві області Донбасу у виборчому штабі Тимошенко виділено в окремий проект, який очолила Наталія Королевська.

Тут Тимошенко допомагають Сергій Тарута та Віталій Гайдук, які володіють меткомбінатом та коксохімом у Алчевську, та Володимир Бойко - фактичний власник Меткомбінату імені Ілліча у Маріуполі.

Ці дві олігархічні групи об'єднує небезпека поглинання їх металургійних активів Рінатом Ахметовим та обіцянка Тимошенко виділити їм майданчики для розробки ресурсної бази і видобутку залізної руди.

Окрім того, на бік БЮТ перейшли державні вугільні підприємства Луганщини, життєздатність яких потрапила в залежність від Тимошенко. Зокрема, скандалом завершилася підтримка керівником "Ровенькиантрацит" Юрієм Зюковим кандидатури прем'єр-міністра. Його виключили з Партії регіонів, після чого з фракції регіоналів у міській раді вийшло 18 депутатів.

Аналогічна історія сталася з керівником держпідприємства "Свердловантрацит".

Ці факти члени БЮТ переповідають, не приховуючи гордощів. Хоча, за великим рахунком, це означає, що вони будують свою виборчу кампанію на адмінресурсі локального масштабу.

Також Тимошенко робить ставку на знакових особистостей для регіону. Її довіреною особою стала гімнастка Лілія Подкопаєва, яка входить до фракції Януковича у Донецькій обласній раді. Довіреною особою на Луганщині став колишній депутат-кучміст Микола Гапочка. Очікувалося, що на висуненні Тимошенко кандидатом в президенти виступить символ донецького балету Вадим Писарев. Однак в останній момент він відмовився.

Ще одним, непублічним активом Тимошенко на цих виборах є Віктор Медведчук, який займається російським напрямком.

Нинішні вибори Тимошенко суттєво відрізняються від попередніх досвідів. Її кампанія стала значно віртуальнішою.

На внутрішньоштабних дискусіях перемогла точка зору, що Тимошенко не варто проводити виборчий тур - і через холодну погоду, і через необхідність звітувати про досягнення, тоді як публічним виступам прем'єра характерна опозиційна риторика.

Тому замість Тимошенко по Україні їздять співочі агітбригади, сформовані Миколою Баграєвим. Сама прем'єр до епідемії грипу часто прибувала в той чи інший регіон з "робочою поїздкою", щоб ввечері з'явитися на музичній сцені разом із артистами.

Під час епідемії тур "З Україною в серці" було скасовано, але зараз він знову набирає обертів. Апогеєм має стати спільне святкування Нового року на Майдані разом з Тимошенко.

Навколо Януковича також відбувається групування фінансових і промислових еліт.

На відміну від попередніх виборів, сьогодні число його донорів не обмежується донецькими олігархами. Лідер регіоналів демонополізував наповнення своєї виборчої каси. Так, біля Януковича зібралися люди, які вже були або бояться стати комбікормом для Тимошенко та її соратників.

Зокрема, домовленостей з Януковичем досягнув Ігор Коломойський, який посварився з Тимошенко навколо Одеського припортового заводу. "Якщо Тимошенко стане президентом, я бачу себе в еміграції", - це зізнання Коломойського півторарічної давнини знову набуло актуальності.

Також лідеру регіоналів на цих виборах допомагає Костянтин Григоришин, який так і не дочекався обіцяної приватизації "Турбоатома". Зокрема, Григоришин взяв на себе сумський штаб Януковича, який очолив його новоспечений родич Андрій Деркач.

Попри публічні заяви про відстороненість, підтримує Януковича і Віктор Пінчук.

Водночас Тимошенко демонструє лояльність до Пінчука з огляду на його медіа-ресурси. Одним з останніх рішень уряду він отримав можливість без митних зборів та ПДВ завести обладнання для заводу "Дніпросталь" на 140 мільйонів євро.

Янукович і Тимошенко: "обмін досвідом"

Фактично, сьогодні Янукович проводить виборчу кампанію за класичними викройками Тимошенко. Позичивши реактивний літак Ахметова Falcon-900, лідер регіоналів щодня прибуває до нової області. Хоч на півгодини, але він приїжджає в районний центр з порцією обіцянок та подарунків. Саме цей рецепт кампанії "очі в очі" неодмінно закінчувався успіхом для Тимошенко на попередніх виборах.

Цього разу Тимошенко застосувала принцип особистої мотивації для своїх прихильників. За кожною виборчою комісією по всій України штаб БЮТ прагне закріпити одну або декілька осіб.

Той, хто покаже найкращий результат та захистить його після закриття дільниці, матиме право на прохідне місце у списку БЮТ на місцевих виборах 30 травня. Але людина має взяти на себе і фінансування довіреної території, що фіксується в спеціальній угоді, яка укладається між Тимошенко і особою, закріпленою за округом.

Фактично, це запровадження принципу виборів за "відкритими списками".

Крім того, паралельно Тимошенко веде переговори з однодумцями в Європейській народній партії про організацію десанту спостерігачів з числа депутатів Європарламенту.

Зосередитися закордонні гості мають на дільницях східної та південної України, тобто в електоральному серці Януковича.

У такому випадку лідеру регіоналів тільки й залишається гукати по допомогу депутатів від "Єдиної Росії", щоб відрядити їх до Галичини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді