Справа Данилишина - крок до Тимошенко?

Понеділок, 16 серпня 2010, 19:40

Після приходу нової влади правоохоронні органи демонструють небачену енергійність. Повідомлення про численні кримінальні справи, обшуки, затримання та інші непересічні процесуальні дії з'являються ледь не щодня.

І якщо СБУ зосередилося переважно на питаннях РосУкрЕнерго і Київської міськдержадміністрації, то Генпрокуратура не забуває й про попередніх урядовців.

Зокрема, була заведена свіжа кримінальна справа щодо екс-міністра економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдана Данилишина.

Спочатку на обшуки, виїмку документів та допити поскаржилися співробітники самого Міністерства економіки, а 12 серпня слідчі Генпрокуратури, в рамках справи щодо екс-міністра, обшукали кабінет генерального директора аеропорту "Бориспіль" Бориса Шахсуварова.

Як виявилося, обшук в "Борисполі" був пов'язаний з будівництвом багаторівневого паркінгу в терміналі "D". Генпрокуратура стверджувала, що ціна питання - 4,5 мільйони гривень збитків, які були заподіяні при погодженні застосування процедури закупівлі в одного учасника.

У розпорядженні "Української правди" опинилася низка рішень Печерського райсуду міста Києва у справі Данилишина.

Загалом справа порушена за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України - зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Але з матеріалів справи випливає, що паркінг у "Борисполі" - не єдиний "гріх" екс-міністра.

Епізод №1: "Бориспіль"

Отже, згідно з текстом судових рішень, Данилишин підписав лист-погодження від 10 лютого 2010 на застосування процедури закупівлі проектних і будівельних робіт "Будівництво паркінгу у ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" в одного учасника - ВАТ "Будівельне управління №813" очікуваною вартістю 449,5 мільйонів гривень.

Цим, за версією Генпрокуратури, екс-міністр заподіяв збитки на ті самі 4,5 мільйони.

Слідство стверджує, що Данилишин пішов на це умисно, усвідомлюючи, що "законних підстав для застосування процедури закупівлі робіт в одного учасника немає, сприяючи останньому в уникненні конкурентних процедур закупівель".

Такі дії були розцінені як грубе порушення передбачених чинним законодавством вимог, зокрема, визначеного особисто міністром Тимошенко порядку.

Втім, хмари згустилися не лише над Данилишиним. Слідчий зажадав перевірити дотримання букви закону службовими особами "Борисполя" та попросив суд дозволити проведення позапланової документальної ревізії фінансово-господарської діяльності аеропорту.

Суд знайшов це подання обґрунтованим і дав ревізорам ГоловКРУ 15 днів на таку перевірку. Строк спливає 20 серпня.

І це не єдине, що "накопала" Генпрокуратура на екс-міністра.

Епізод №2: Міноборони

Тут вже сума збитків зростає у три рази.

Слідство встановило, що у квітні 2009 Міноборони звернулося до Мінекономіки для погодження застосування процедури закупівлі в одного учасника автомобільного бензину А-95, А-76 та дизельного палива Л-0,2-62 (Л-0,2-40).

Цим щасливцем мало стати ТОВ "Анчар Груп", а вся музика коштувала 51,8 мільйонів гривень.

У матеріалах справи зазначається, що Данилишин, отримавши це звернення Міноборони, з'ясував, що замовник не надав завірених копій документів, які підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі в одного учасника.

Екс-міністр, за версією слідчого, достеменно знав, що ці документи є обов'язковими для вирішення питання і не вжив "передбачених законом заходів".

І знову ж таки, "усвідомлюючи, що законних підстав для застосування процедури закупівлі робіт в єдиного учасника немає, сприяючи останньому в уникненні конкурентних процедур закупівель", Данилишин 21 квітня 2009 підписав лист-погодження на застосування цієї процедури.

Завдяки цим "умисним діям", як стверджує слідство, держава недорахувалася 13,9 мільйонів гривень.

Тепер вже перевірку організували Міністерству оборони, яку мають провести ревізори того ж ГоловКРУ у ті ж 15 днів.

Цікаво, що інформація про зловживання у Міноборони при закупівлі палива у ТОВ "Анчар Груп" з'являлася ще у листопаді 2008 року. Але тоді прес-служба оборонного відомства всі звинувачення відкидала, посилаючись на результати ревізій ГоловКРУ та Генпрокуратури, які нічого кримінального не знайшли.

Також суд постановив провести документальну ревізію у самому Мінекономіки, і перевірити дотримання службовцями відомства вимог "Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Але крім самого міністра Тимошенко по справі проходять ще двоє його підлеглих.

На причетність до цих епізодів перевіряються заступник директора Департаменту держзакупівель Мінекономіки та заступник начальника відділу експертизи процедур закупівель робіт і товарів.

Ще 6 серпня суд задовольнив подання слідчого щодо проведення обшуків у їхніх помешканнях.

Достеменно відомо прізвище лише одного з них - заступника директора Департаменту держзакупівель Святослава Пересунько. Обшук вже був проведений у квартирі його батька, депутата Верховної Ради 3-го скликання від СДПУ(о) Сергія Пересунька.

До самого Данилишина також мали прийти гості. Того ж 6 серпня Печерський суд санкціонував обшук в помешканні екс-міністра.

Реакція колишніх урядовців Тимошенко на проблеми свого колеги була досить прогнозованою. Наприклад, екс-міністр праці та соцполітики, член партії "Батьківщина" Людмила Денисова не вагаючись охрестила справу Данилишина "політичною розправою".

Втім, колишні міністри були більш стриманими в оцінках, коли їхня прем'єр Юлія Тимошенко викинула з крісла міністра оборони Юрія Єханурова, звинувачуючи його у зловживаннях, зокрема, при закупівлях того ж таки палива і їжі для солдатів.

Інша справа, що Єханурову такий скандал коштував лише міністерського крісла, а Данилишину може обійтися у 6 років в'язниці. Але й сама Тимошенко у ті часи скаржилася, що не має достатнього впливу на Генпрокуратуру.

Досить симптоматичним є ще один момент: справа проти Данилишина порушена прокурором другого наглядового відділу Головного управління нагляду за додержанням законів на транспорті та підприємствах оборонної промисловості Генпрокуратури.

Діяльність цього управління курирував заступник генпрокурора Рінат Кузьмін. І саме з ним слідчий погоджував свої клопотання про проведення ревізій у "Борисполі", Міноборони та Мінекономіки.

Вважається, що Кузьмін є "яструбом" в керівництві Генпрокуратури, який, м'яко кажучи, не дуже любить "помаранчевих", і входить у сферу впливу Ріната Ахметова.

Він також очолював прокуратуру Макіївки в часи, коли мером міста був нинішній прем'єр Криму Василь Джарти.

А у липні Кузьмін став куратором Управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури. Це місце для нього не нове - він вже курирував роботу "важняків", але рік тому, через конфлікт з главою Верховного Суду Василем Онопенком, був "засланий" на транспорт.

І якщо вже Кузьмін так завзято "трусить" не найбільш яскраву персону міністра економіки у колишньому Кабміні, то можна лише здогадуватися, що у майбутньому чекає на урядовців Юлії Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді