Юлія Тимошенко постала перед судом. Відео

Субота, 25 червня 2011, 01:49

Початок процесу над Юлією Тимошенко став фолом, який українська влада поставила сама собі.

Можна лише уявити, які шифрограми надіслала до своїх столиць багаточисельна армія дипломатів, які на 9 ранку прийшли до Печерського районного суду Києва - столиці країни, яка вже цього року сподівалася укласти "асоційоване членство" з Європейським Союзом.

По той бік Шенгенського кордону не прийнято ставитися до тварин так, як в Україні поставилися до людей, що прийшли на суд по справі Тимошенко.

Дебютне засідання вразило навіть тих, хто був загартований під час процесу над Юрієм Луценком. Тиснява у залі нагадувала апокаліпсис. Присутні депутати та журналісти стікали потом так, що на підлозі лишалися калюжі. Сірий костюм охоронця Тимошенко став чорним від плям.

- Ми офіційно інформували суд, що на процес прийдуть дипломати, і просили забезпечити гідні умови для їх роботи, - з розпачем в очах розповідав високопосадовець з делегації ЄС у Києві, який вискочив з цього малобюджетного "spa-комплексу" в коридор.

Очманілими очима на цю картину дивилася заступник посла Німеччини Анка Фельдгузен, яка підпирала стіну.

Наївні європейці навіть покликали з собою перекладача, щоб він сів серед дипломатів та розповідав про перебіг процесу... Але у підсумку посол Євросоюзу Жозе Мануель Пінту Тейшейра назвав "нелюдськими" умови, у яких відбувається судове засідання.

- У залі є представники посольств? - вигукнув з натовпу депутат Андрій Сенченко перед початком засідання. – Я хочу зробити заяву!

БЮТівець розповів про події цього ранку.

- Наші депутати прибули до суду о 7 годині. Разом з іншими прибічниками Тимошенко ми дочекалися 8 години ранку, коли відкрився суд, і першими зареєструвалися на вході. Але коли ми зайшли в зал, то там вже сиділи ці молодики, - сказав Сенченко, показуючи на групу людей, які зайняли лавки для присутніх на процесі.

Було їх зо два десятки, вдягнуті в чорні футболки з портретами Тимошенко, Путіна і Медведєва, що мало символізувати їхню газову змову.

- Ми питали в них, хто вони такі та як сюди потрапили? Вони мовчать. Ми думаємо, що це провокатори від Партії регіонів, яких завели сюди вночі, щоб зірвати процес, - припустив депутат.

- Це їх сука Богословська привела! - не витримала одна активістка "Батьківщини".

Ця жінка ще протягом цього дня неодноразово покривала регіоналку семиповерховими матами.

- Дивіться, ця відьма сидить в першому ряду! - вказала вона пальцем на Богословську. – Там ще Надоша в переході з провокаторами стоїть, і Калашніков. Гади!

Тим часом на вулиці міліція утворила коридор біля арки, яка веде до Печерського суду. По один бік зібралися люди без партійної символіки, організовані Партією регіонів.

- Кабальні газові угоди поставили Україну на коліна! - кричав у мікрофон активіст. - Це змусило Віктора Федоровича підписати харківські угоди.

Олександр Турчинов 
Сцена БЮТівського судового майдану 

По інший бік міліцейського коридору стояли прихильники Тимошенко, звезені до столиці "Батьківщиною". Для них грала чергова інтерпретація пісні "Юля! Юля!", яка лунала з протилежного боку Хрещатика, де була встановлена озвучка.

Коли о 9 годині до суду прибула Тимошенко, цей фланг коридору кинувся до міліціонерів та намагався протиснути руки до свого кумира. З іншого боку почалося скандування: "Во-ров-ка!" Обіймаючись з прихильниками, Тимошенко зайшла до суду в супроводі свого захисника Сергія Власенка.

Слідом за Тимошенко до розпеченої зали засідань у кільці охорони прибув суддя Родіон Кирєєв, який у своїй чорній мантії миттєво покрився потом. Він розпочав процес зі встановлення особи обвинуваченої.

- Назвіть своє прізвище, ім'я та по-батькові, - звернувся він до Тимошенко.

- Тимошенко Юлія Володимирівна, - відповіла лідерка БЮТ з місця.

- Перед судом треба вставати, - зробив їй зауваження Кирєєв.

- Я не можу встати, - відповіла Тимошенко дуже тихо.

Суддя ще раз повторив своє прохання. Екс-прем'єр могла би підвестися на ноги. Незважаючи на тисняву, місце для цього маневру в неї було. Але це була принципова позиція Тимошенко.

- Я буду вставати перед судом, а не перед судилищем, - заявила обурено вона. Кирєєв образу проковтнув і продовжив встановлювати особу обвинуваченої.

- Ваше громадянство? - запитав він у підсудної.

- Українка, - сказала Тимошенко, а після паузи ще раз вколола суддю - ...На відміну від багатьох з вас.

- Обвинувачена, я вас прошу поводитися толерантно! - обурився суддя.

- В суді - так, але не в цьому фарсі. Тут я буду поводитися так, як ви заслуговуєте, - заявила не менш роздратовано і обурено Тимошенко.

- Ви маєте дотримуватися порядку судового засідання, - пояснив їй суддя.

- А ви маєте дотримуватися законності, - тут вже вирішив показати норов захисник Тимошенко Власенко.

- Захисник, вам ще буде надане слово, - обрубав його головуючий.

Сім років тому Власенко засвітився у Верховному суді під час помаранчевої революції. І ось знову - його зоряний час.

 Суд іде

- Обвинувачена, яку ви маєте освіту? - продовжив біографічний допит суддя.

- Вищу, на відміну від керівництва держави, - відповіла Тимошенко, а зал покотився від реготу.

Далі Кирєєв вирішив поцікавится, чи є екс-прем'єрки державні нагороди.

- Отут я вже встану, - заявила лідер "Батьківщини", різко відсунувши стілець. - Ваша влада перетворила державні нагороди в брязкальця. І тому я вважаю, що державних нагород в мене немає.

- Чи маєте ви державну нагороду? - запитав з притиском суддя, якому набридла ця гра.

- Довіра людей – ось вища нагорода! - закричав хтось із залу.

- Я поділяю позицію Ліни Костенко, яка відмовилась від державних нагород, - продовжила Тимошенко.

Залишившись і тут без відповіді, Кирєєв поцікавився станом здоров'я. Обвинувачена знову зіграла на межі фолу.

- Достатньо, щоб покінчити з вашою мафією, - впевнено відповіла вона, чим викликала чергові овації.

- Це цікаво, хто ще тут мафія, - вирішила втрутитися в дискусію Інна Богословська.

- А ти, відьма, рота закрий! - накинулися на неї прихильниці Тимошенко.

- Я прошу вас не порушувати порядок в засіданні, - звернувся суддя до присутніх. Але це лише розбурхало людей.

- Я хочу зробити заяву, що в мене є диктофонний запис, що Богословська обізвала народ бидлом, - сказав хтось з депутатів.

- Назвіть себе? - сурово запитав Кирєєв зали.

Видно, запідозривши, що зараз його і виведуть з суду, баламут промовчав. Натомість хтось з залу жартома кинув: "Богословська".

Так цей жарт і закріпився. Протягом дев'яти годин суду, хто б не порушував спокій на засіданні, на суровий запит судді, хто це зробив, відповідь була одна: "Богословська!". Але ці нападки не завадили регіональці майже все засідання висидіти в першому ряду глядачів і насолодитися процесом над своєю опоненткою.

 Одна із "зірок" судового засідання

Від з'ясовування персоналій учасників процесу суд перейшов до заслуховування клопотань. Перше з заявлених адвокатом Власенком стосувалося відводу судді Кирєєва. Захисник мотивував свою позицію тим, що суддя є залежним від першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, який одночасно курує слідство над Тимошенко і є членом Вищої ради юстиції, тобто може впливати на суддю.

Кирєєв на півтори години пішов в нарадчу кімнату. Таке клопотання вельми потішило Богословську.

- Очевидно, що Тимошенко та її адвокат в істериці. Про це свідчить і їх історичний тон - хамлять судді, тиснуть на нього. Клопотання просто бездарне! Законних аргументів в неї немає, і вона хоче спровокувати скандал в суді - і людей на вулиці, - заявила депутатка журналістам.

Правда, варто їй було висловити ці слова, як на неї накинулась прихильниця Тимошенко.

- Вини Тимошенко немає! За неї - Україна, за неї - 12 мільйонів! - влаштувала кавалерійську атаку бабця в футболці з портретом Тимошенко, звертаючись до Богословської. – А ти позориш Україну! Тебе вся Україна прокляне!

Богословська підійшла до опонентки. Здавалося, зараз вони вчепляться одна в одну, але регіоналка лише перехрестила опонентку. Втім, на цьому сутички не скінчилися. В якийсь момент опоненти з БЮТ влаштували Богословській "холодний душ", поливши водою з пляшки.

- Вы посмотрите, что эти ублюдки делают! - закричала депутатка, звертаючись до судді.

Але захисту з його боку вона не дочекалася. Натомість прихильники Тимошенко продовжили підколювати опонентку.

- Богословська, а де каструлі? - засміявся один з депутатів, згадуючи скандал з орендованим нею будинком.

- Верни Миколаївський глиноземний! Провокаторка, як тобі не соромно, - долучилися до процесу бабці. – Що ти мене хрестиш, їдь в тайгу до гадюк, на родіну!

Піджак охоронця Тимошенко весь мокрий від поту 

Тим часом Кирєєв відмовив захисту обвинуваченої у своєму відводі, назвавши таку вимогу безпідставною. Щоправда, свою позицію суддя чомусь висловив не у вигляді ухвали, а постановою. Це дало зачіпку захисту Тимошенко повторити свою вимогу через деякий час.

- Тимошенко судять, бо вона своє доручення назвала директивами. А судді можна плутати ухвалу з постановою! Його судити не будуть, - обурився Власенко.

Однак перед черговим відводом судді, адвокат спробував виторгувати в нього інше приміщення для процесу.

- Ми працюємо в нелюдських умовах. Подивіться на журналістів, з усіх капає піт, на мені вже мокра сорочка. Якщо ви не можете вирішити цю проблему, то ми це зробимо за вас. Спілка письменників (очолює бютівець Володимир Яворівський) готова надати своє приміщення, - заявив Власенко, весь вологий, наче на нього вилили відро води.

- Дайош процес в палаці "Україна"! - кричали бабусі, відмахуючись газетами.

Однак суддя, який сам стікав від поту і використав не один десяток серветок, був незворушним. Все, що Власенко зміг вибити з судді – 40 хвилин на зміну сорочки. Захисник роздратовано вийшов з суду.

Після "технічної" перерви Тимошенко взяла справу в свої руки. Вона виголосила більш ніж 40-хвилинний спіч, де висловила своє бачення газових угод, обвинуватила Фірташа і Януковича в тому, що вони обрубали альтернативні джерела газу для України, звинуватила прокуратуру в фальшуванні доказів, і наостанок заявила, що підстав для порушення справи немає.

Свою промову Тимошенко адресувала не суду, а представникам прокуратури. Іноді навіть здавалося, що екс-прем'єрка в розпачі кине в них свою папку з документами. Прокурорам така агресія явно була не по душі, тому вони кілька разів просили суддю зупинити Тимошенко.

Після Тимошенко слово знову взяв Власенко, який повторив свою вимогу про відвід судді. На цей раз приводом стало те, що Кирєєв на початку засідання переплутав ухвалу з постановою.

Захист Тимошенко апелював до того, що суддя лише два місяці назад був переведений указом президента Януковича до Печерського райсуду Києва з провінційного Березанського міського суду Київської області - а тому тепер має віддячити Банковій. Загальний же стаж роботи суддею в Кирєєва складав два роки.

Але суддя знову відповів відмовою на власний відвід. Як і на наступні клопотання Власенка - про повернення матеріалів справи до прокуратури для належного оформлення, чи про надання адвокату місяця на ознайомлення з матеріалами справи.

- А ви самі спробуйте прочитати чотири тисячі сторінок в день? - запитала в судді Тимошенко. Але він залишився незворушним.

- Пане судья, будь ласка, колядуйте гучнійше, нічого не чути! - час від часу переривали його присутні в залі.

Здавалося, що засідання могло б тривати нескінченно, якби Власенко не звернув увагу, що робочий день вже давно скінчився. Суддя взяв чергову "технічну перерву".

- Йому треба в адміністрацію президента подзвонить! Кому будеш дзвонити? Льовочкіну?! - вигукнув з місця депутат Андрій Павловський.

Але суддя пройшов повз, навіть не повернувши голови.

Протягом перерви прихильниці Тимошенко знову стали на її захист, адресувавши весь гнів прокурорам.

- Відпустіть Юлю, а мене посадіть! - вчинила галас одна з них.

- Ні-ні-ні, в жодному разі, - намагалася заспокоїти її Тимошенко.

- Юлічка, ми тебе не дамо в образу, а їх розірвемо, - пообіцяла жінка.

Зрештою, суддя вийшов з нарадчої кімнати і оголосив перерву до ранку суботи. Тимошенко попрямувала з Печерського райсуду на Хрещатик, де весь день стояла сцена для мітингу на її підтримку.

Швидко виголосивши свою промову, вона запросила всіх приходити на наступний ранок, після чого швидко пішла. Слідом за нею спустошилася площа.

А один з польових командирів Помаранчевої революції, озираючись, зітхнув. Задача у них непроста - протягнути суд до осені, а там розпочнеться вже зовсім інший цикл - передвиборчий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді