Право "мажора"

Середа, 22 серпня 2012, 10:32

Ленінський суд Луганська зробив велику помилку, коли дав Роману Ландіку лише умовний термін за побиття Марії Коршунової.

Тож мажори і далі безкарно товчуть жінок, і, прикриваючись ім'ям відомих родичів, уникають покарання.

Минулого місяця міліція затримала небожа Ганни Герман – Олега Бокала – за побиття власної дружини, кількох свідків та 24-річної дівчини-міліціонера Вікторії Мельникович. Остання вже місяць перебуває у лікарні зі струсом мозку.

Племіннику Герман висунули звинувачення за статтею 296 частина 4 КК України – хуліганство із застосуванням зброї. А вже за кілька днів відпустили під заставу у 76 тисяч гривень.

За чутками, з самої Генпрокуратури надійшла команда натиснути у справі "на гальма".

Уроки боксу від Олега Бокала

21 липня до Сихівського райвідділу звернулися дві жінки і чоловік, які повідомили, що двоє невідомих їх побили.

Як розповіла УП одна з учасниць подій, яка не захотіла щоб її ім’я оприлюднювали, вона з друзями зібралися на дискотеку. Їх було четверо – хлопець і троє дівчат. Близько 3 ночі вони припаркувалися біля закладу "Ресторанчик" і побачили як чоловік б'є жінку.

"Ми побачили як чоловік б'є жінку. І мій друг вийшов подивитися, що відбувається. Після чого чоловік накинувся на нього з погрозами: "Ти проблем хочеш чи що?". На це друг відповів, що хотів лише з'ясувати, що відбувається".  Після того забіяка заходився лупцювати наших подруг. Одна з дівчат отримала в око пляшкою пива. Їй ще три шви тоді наклали", – розповіла дівчина.

Після цього вони викликали міліцію. А одна зі свідків подзвонила своїй знайомій –міліціонеру.

Вікторія Мельникович працює в Сихівському управлінні МВС з липня 2009 року. В той день о 8 годині ранку вона заступила на чергування. Приблизно о 03:35 на її телефон надійшов дзвінок – в слухавці вона почула голос своєї знайомої.

"Її голос тремтів та вона мені пошепки повідомила: "Віка, це я, Олька. Нас побили невідомі хлопці, які зараз ще є під дискотекою". Ольга попросила мене про допомогу та вислати "наряд", – розповіла УП Мельникович.

Після цього вона пішла до чергового Ференца й попросила зібрати слідчо-оперативну групу та виїхати на місце події. Сама також потрапила у склад цієї групи.

Коли слідчо-оперативна група прибула на місце злочину, там вже був наряд патрульно-постової служби. Як кажуть у міліції, за ту ніч на телефон 102 надійшло кілька дзвінків про бійку під рестораном.

"Тут знову подзвонила моя знайома і сказала, що чує голос кривдника просто біля входу в заклад. Я підійшла ближче до невідомого –  біля автомобіля марки Subaru – і побачила й почула як Бокало та дівчина на ім'я Люда сварились", – згадує потерпіла міліціонер.

"Я спитала, чи це точно та людина, яка їх побила. Вона підтвердила. Тоді я сказала: "Хлопці, затримуйте його". Бокало одразу накинувся на мене, розірвав сорочку. Я відхилилася в ліву сторону – він мене сильно вдарив по потилиці, потім почав тягати за волосся і погрожувати: "я тобі вуха відріжу, я тебе в**у в з*д, ти мені на колінах будеш робити м***т, ти будеш повзати і просити пробачення, ти не знаєш, з ким ти зв’язалася", – розповідає дівчина.

Зрештою правоохоронцям вдалося скрутити хулігана, і забрати до відділку. Там він так само обматюкав та обплював жінку-міліціонера.

Внаслідок сутички у Мельникович численні забиття, синці і струс мозку. "Я вже місяць постійно перебуваю на стаціонарі, у мене струс мозку, у мене розширені зіниці і жодних  покращень стану, – каже потерпіла.

Одразу після інциденту Вікторія написала заяви про злочин і надіслала її прокурору міста Львова Стасіву, прокурору Львівської області Василенку та начальнику СВБ ГУБОЗ України у Львівській області Шараничу. У відповідь – мовчання.

Найбільше дівчину вразило, що її ж колеги роблять вигляд, що нічого не відбулося.

Чому правоохоронці здають свою?

Адвокат Мельникович Наталія Романик вважає незаконними дії прокуратури і МВС щодо своєї підзахисної. Вона переконана, що проти її кривдника  слід було порушувати справу за опір правоохоронцям.

"Слідча Мельникович, 1988 року народження, до речі, дуже тендітна дівчина, була при виконанні своїх службових обов'язків, була одягнута в форму. При спробі затримання Бокала вона зазнала легких тілесних ушкоджень, під час опору їй було розірвано сорочку. Тож в діях Бокало є відповідний склад злочину (частина 2 статті 342 КК України)", – вважає Романик.

"Але, незважаючи на повідомлення в пресі, яке прирівнююється до заяви про злочин, незважаючи на заяви самої слідчої Мельникович, які рекомендованими листами 24 липня 2012 вона надіслала у прокуратуру міста, обласну прокуратуру та начальнику СВБ ГУБОЗ України у Львівській області, правоохоронці все проігнорували, власне як і повторні звернення від 3 серпня", – зазначає адвокат.

Романик наголошує, що КК України передбачає, що рішення про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи мають бути ухвалені протягом трьох днів. У випадку необхідності проведення великого обсягу дій з перевірки вказаної заяви, цей строк може бути продовженим до десяти днів.

Але минув без малого місяць – "і жодного процесуального рішення по цих заявах не прийнято", – обурюється адвокат.

"Українська правда" звернулася за коментарем до двох прокурорів і слідчого МВС, які мають стосунок до справи. Але жоден з них хне захотів говорити.

"Я зараз у відпустці, тому не можу вам нічого коментувати", – заявив прокурор міста Андрій Стасів.

Прокурор Сихівського району Богдан Пуківський теж відмовився давати коментар і порадив подзвонити до прес-служби, пообіцявши відповісти на запитання згодом.

Слідчий управління МВС у Львівській області Володимир Галецький, який розслідує справу, навідріз відмовився від спілкування. "Звідки я можу знати, хто мені дзвонить. Я вам нічого коментувати не буду. Пишіть запит", – заявив він.

Після того, як "Українська правда" звернулась із запитом до правоохоронців, нам зателефонував Богдан Пуківський і повідомив, що 6 і 9 серпня в прокуратури міста та області надійшли заяви Мельникович, і 9 серпня вони були долучені до кримінальної справи, порушеної за статтею 296, частиною 4.

"Оскільки опір представнику правоохоронних органів входить в диспозицію цієї статті, ми порушили справу саме за цією статтею, а не статями 342 і 345. Тому що покарання за цими статтями, за якими просить порушити справу Мельникович, м'якше, ніж за статтею 296 частина  4", – зазначив Пуківський.

Втім, йдеться зовсім про інше.

Порушивши справу за статтями 342 і 345, прокуратура і слідчі МВС дали б сигнал своїм підлеглим, що вони можуть не боятися і законно порушувати справу проти хамовитих "мажорів". Наразі ж МВС і прокуратура просто закривають очі на те, що побили їх колегу.

"Слідча – молода, 24-річна дівчина, яка не побоялась прийняти рішення про затримання "відомого" Бокала. Вона була побита, обпльована, в буквальному значенні цього слова, їй неодноразово висловлювались погрози зґвалтування в неприродний спосіб. До сьогодні вона знаходиться на стаціонарному лікуванні. Вона залишилась не захищеною великим штатом чоловіків у формі органів внітрішніх справ, прокуратури", – обурюється Романик.

Наразі, вона дуже переживає, що Бокало отримає виправдальний вирок.

За її словами, через великий розголос у ЗМІ, проти Бокала було порушено кримінальну справу за статтею хуліганство із застосуванням зброї. Але це була некоректна стаття.

"Це був тимчасовий реверанс в бік громадськості, тобто відволікаючий маневр. В діях Бокала не було складу злочину передбаченого частиною 4 статті 296, оскільки не було використання зброї. Тобто дії Бокала мають перекваліфікувати на частину 3 статті 296 КК України, що і зроблять найближчим часом", – вважає вона.

Крім того, є ще один нюанс – справу племінника Герман веде слідчий відділ Сихівського РВ ЛМУ ГУ МВС, тобто той відділ, де працює потерпіла Мельникович.

Таким чином, у суді Бокало може заявити, що слідство було упередженим, докази зібрані зацікавленими особами. І взагалі може стати підставою для виправдального вироку.

Тим більше, що справа Бокала розглядатиметься в Сихівському суді, яким керує Сергій Лєсной. Слід нагадати, що саме цей суддя далекого 2003 року скасував результати виборів мера Мукачевого і розпочав найскандальнішу за всю історію України виборчу епопею.

Але в даному випадку варто відзначити інший факт. Лєсной мешкає на одній вулиці з племінником Герман. І має теж дуже скандальну репутацію. Як і його потенційний підсудний.

Третя справа Бокала

За інформацією "Високого замку", це вже не перша справа Бокала.

У 2003 році проти нього порушили кримінальну справу за статтею 307, частина 2 ККУ – "незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання чи збут наркотичних засобів, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб".

Та під час судового розгляду звинувачення перекваліфікували на статтю 309 – "зберігання наркотиків без мети збуту".

Вдруге кримінальну справу проти Бокала порушили у 2010 році за тією ж статтею, що і зараз – "хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень", а згодом перекваліфікували на частину першу цієї статті, яка передбачає покарання штрафом.

Загалом, у правоохоронних органах кажуть, що племінник високопоставленої чиновниці вже років 10 постійно їм нагадує про себе. "Скарг було море, але вже на другий день люди від них відмовлялися і казали: вибачте, ми самі себе обстріляли, побили чи підпалили машину", – розказують правоохоронці.

Аналогічна ситуація може бути і цього разу.

Дуже симптоматично, що 30 липня на каналі ЗІК вийшло інтерв'ю з жінкою, що представилася як дружина Бокала (правда, не захотіла показатися), де вона заявила, що чоловік її не бив.

На  доказ цього пані Бокало принесла навіть довідку судмедексперта.

На сьогодні в соцмережі "Вконтакте" можна знайти сторінку "Бокало невинний", де вказується, що дружина не була побита і має лише дві дрібні подряпини на спині.

Ба більще, в інтерв'ю дружина заявляє, що ніякої бійки зовсім не було, а вся історія – провокація проти тітки Бокала Ганни Герман.

Сам Бокало за ці 3 тижні не виринув у жодному коментарі. В інтернеті навіть немає його фото.

Те, що Бокало бився і чинив опір правоохоронцям зявляє не лише Вікторія Мельникович. Цьому є свідки. Більше того, згідно з наявною в редакції інформацією, Бокало і сам визнав у своїх свідченнях, що агресивно поводився щодо Мельникович.

То чи не варто правоохоронцям припинити закривати очі на безчинства "мажорів"? Бо ж вони і самі вже стають їх жертвами.

Тетяна Ніколаєнко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді