28 друзів президента

П'ятниця, 25 квітня 2014, 13:19

Всередині найсекретнішого клубу країни.

 

"Ми вціліли, хоча стоїмо поза законом", – ці рядки з пісні у виконанні російського шансоньє Слави Медяника мабуть так сподобалися членам президентського мисливського клубу "Кедр", що вона стала неофіційним гімном цієї одної з найбільш закритих громадських організацій країни.

Корпоративне відео Товариства мисливців та рибалок "Кедр"

Клуб "Кедр" – це ексклюзивне мисливське співтовариство друзів колишнього президента. В їхньому розпорядженні для забав були сотні гектарів заповідних лісів на березі Київського водосховища, в безпосередній близькості до резиденції колишнього українського президента Віктора Януковича, які були орендовані у фірми, тісно пов’язаної з "Межигір’ям".

Тут відчувається стиль Межигір’я. Одна з клубних будівель, об’єкт "Острів", схожа на колишній будинок Януковича, відомий як "Хонка", який став символом корупції та марнотратства.

Список з 28 членів "Кедра" – це фактично конспект з новітньої історії України, який описує найбагатших та найвпливовіших цієї країни в епоху від світанку до заходу президента в бігах.

У фінальному реєстрі президентського Клубу мисливців та рибалок – 28 осіб. Цей список публікується вперше.

Денис Басс
Юрій Бойко
Володимир Демішкан
Микола Демянко
Володимир Євтушенков
Сергій Ківалов
Володимир Колесниченко
Андрій Клюєв
Леонід Кравчук
Михайло Кулиняк
Леонід Кучма
Олександр Лавринович
Вадим Новинский
Александр Моїсеєв
Віктор Пінчук
Антон Пригодский
Анатолій Присяжнюк
Микола Присяжнюк
Анатолій Радченко
Дмитро Саламатін
Юрій Самойленко
Костянтин Сапко
Віктор Сівець
Володимир Сівкович
Віктор Слаута
Сергій Тулуб
Микола Янковский
Олександр Ярославський

Серед бажаючих пополювати пліч-о-пліч з Януковичем були президенти України Леонід Кравчук та Леонід Кучма, мільярдери Віктор Пінчук та Вадим Новінський, а також ціла когорта міністрів, чиновників, депутатів та бізнесменів.

Останнім з членів, який вступив до клубу, виявився Андрій Клюєв. Він написав заяву про вступ 28 грудня 2013, коли Євромайдан був у самому розпалі. А вже 10 лютого 2014 – за 12 днів до втечі Януковича з країни – він заплатив 120 тисяч гривень вступного внеску.

Інтер’єр "Острова" оформлений як велике плавуче судно з внутрішніми балконами у вигляді капітанських містків та щоглами. В центрі зали – стіл на 18 персон.

В центрі зали – стіл на 18 персон. "Члени клубу сідали їсти за нього, - говорить директор "Кедра" Микола Гордійчук. – З ними приїздили власні кухарі. Ми лише прибирали за ними. Навіть скатертини возили прати в Межигір’я – були занадто великі".

Всередині будинку – невеликий басейн та сауна з мармуровим масажним столом. В одній з кімнат будинку – подарунки для членів клубу – горілка з логотипом "Кедра", дерев’яні статуї лосів та пусті коробки від ексклюзивних ножів з рукоятками в формі вовчого оскалу.

Згідно з документами, знайденими в Межигір’ї, оренда цього об’єкту у "Дім лісника", одної з багатьох фірм, яка асоціюється з Януковичем, обходилася мисливцям з "Кедра" в 500-600 тисяч гривень щомісячно.

Сам бюджет громадської організації, більшість членів якої були держслужбовцями, зростав з року в рік. Якщо в 2011 він складав 9,6 мільйонів грн., то в 2012 зріс до 16,3 млн грн., а в 2013 і зовсім побив рекорд – 36, 4млн. грн..

Він складався з індивідуальних членських внесків, які до 2013 року досягли 600 тисяч грн.. на рік, що в шість разів перевищувало щорічний внесок на зорі існування клубу в 2008 році. При цьому, згідно бухгалтерській звітності "Кедра", найчастіше членські внески сплачувалися готівкою.

Крім настільки щедрих приватних інвестицій, державний бюджет країни теж складався з урахуванням чималих мисливських потреб членів клубу. За даними "Вісника держзакупівель" в 2010-2012 за рахунок платників податків в "Кедрі" був збудований вольєр для тварин в 12500 погонних метрів вартістю майже в 1,9 млн. грн.. А в 20,8 кілометрів лісових доріг, якість яких відповідає європейським стандартам, українці, не економлячи, вклали 7,3 млн. грн.

Царське полювання

Пристрастю Януковича було полювання. Він не шкодував на нього коштів – майже в кожній з будівель, яку він використовував, була кімната для зброї, окремий гардероб з екіпіровкою, і звичайно, трофеї на стінах. Від зайвих очей мисливців і рибалок захищало охоронне громадське формування "Рубіж".

Мисливські угіддя

Янукович поклав око на територію мисливських угідь після фіаско на виборах 2004 року. Це місце з багатою історією. Ще в 1967 році його облюбував для себе Перший Секретар ЦК КП України Володимир Щербицький.

30,4 тис. гектарів заповідних лісів, вихід до Київського водосховища, 800 мисливських вишок, альтанки, дикі качки, зайці, лисиці, кабани, косулі, олені – все, що потрібно для елітного відпочинку. В 2006 році частина цієї території (30га) переходить в безкоштовне користування до компанії "Дім лісника", тісно пов’язаною з Януковичем, яка до недавнього часу мала прописку в Межигір’ї.

"Члени клубу практично тут не зупинялися. Бувало, затримувалися до 2-3 ночі – і все", – говорить Сергій, який раніше працював на будівництві об’єкту, але який відмовився назвати своє прізвище.

Дуже швидко на місті скромного старого мисливського будинку Щербицького виростає новий двоповерховий дерев’яний маєток. У нього була своя назва "Акація". Всередині будинку відвідувачів зустрічає опудало голови кабана, трохи далі на тумбочці – сова, на стіні навпроти – голова лося. На підлозі в головній залі розпластані шкіри вовків, з крісла звисає шкіра ведмедя.

На другому поверсі цього будинку – декілька гостьових кімнат.

 Дім Акація
 
 

Одного будинку Януковичу виявилося замало. В 2006 році починається будівництво другого об’єкту, "Острів".

Сергій, який брав участь в будівництві всіх об’єктів в Сухолуччі, запевняє, що будівництво об’єкту "Острів" почалося з лазні, яку Януковичу подарував Олександр Ярославський. "Вона за спецзамовленням робилася в Петербурзі, потім її привезли сюди і зібрали", – стверджує він. Ярославський не відповів на питання для цієї статті.

Місце для лазні вибрали підходяще – між водосховищем та невеликою штучною затокою для яхт і катерів. Поруч – вертолітний майданчик і тир. В доволі просторому приміщенні лазні вмістилися дві спальні з гардеробними, душовими, масажними кімнатами, кухня і зала для караоке. Над звуковою системою в залі – велике фото в рамці. На ньому співають Янукович, Ренат Ахметов та Йосип Кобзон.

Клубний дім "Острів" 
 
 
 

"Острів" належить компанії "Дім лісника". Ця фірма через декілька британських офшорних компаній приводить до прізвища добре відомого австрійського юриста Рейнхарда Прокша, який, втім, у своїй відповіді на наші запитання відмів будь-які зв’язки з Януковичем та "Домом лісника".

 
 

Обидва  об’єкти, "Острів" і "Акація", були закінчені до осені 2008. В той рік Президент Віктор Ющенко, який втратив кредит довіри, ще знаходився при владі. Янукович – головний опозиціонер країни; він готується до боротьби з Юлією Тимошенко за президентське крісло.

Я приречений йти цим шляхом", говорить він у вересні. А вже в жовтні, за адресою його фактичного проживання (село Нові Петрівці, вул.. Івана Франка 19), народжується громадська організація "Товариство мисливців та рибалок "Кедр".

Міцний союз

Офіційний запис в єдиному держреєстрі відкриває тільки три прізвища засновників товариства: екс-віце-прем’єра Юрія Бойка, екс-голови Укравтодора Володимира Демішкана та екс-голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба.

 

В своєму статуті мисливці та рибалки написали, що "метою діяльності є задоволення та захист соціальних, економічних, вікових, спортивних та інших спільних інтересів його членів".

Говорячи про причини, що змусили його стати членом клубу Кедр, Віктор Пінчук запевнив, що це не мало жодного стосунку до "вирішення питань""Метою мого перебування в мисливському клубі, як це не банально, було полювання". Він уточнив, що приєднався до клубу у 2008 році під час перебування Януковича в опозиції. "Коли ж ситуація змінилася, запрацювало правило за яким від запрошення Президента не відмовляються", – додав він.

Не дивлячись на те, що фірма Януковича була орендодавцем угідь клубу, він сам не був ні засновником, ні навіть його формальним членом. За словами директора "Кедра" Миколи Гордійчука, члени клубу запрошували його пополювати, а не навпаки.

Згідно документам, першим наказом ГО "Кедр" було призначення Івана Тохтамиша директором організації. Навіть залишивши цю посаду через декілька років, Тохтамиш продовжував бути головним організатором "царського" полювання. Згідно записам в журналі, він приїздив до резиденції майже щотижня. Останній раз це було 9 лютого. Загалом, в "Кедрі" працювало 94 співробітника. Після втечі Януковича, Тохтамиш зник і більше в Сухолуччі не з’являвся.

Іде полювання на вовків

Мисливці приїздили на вихідних і, в основному, без попередження. "Це також було пов’язано з безпекою. Хіба мало що хтось набере собі в голову", – каже Гордійчук. – "Коли колективне полювання, закриття, відкриття сезону, намагалися приїхати всі. Це з кінця жовтня до кінця грудня. Колективне на копитних – з кінця жовтня до січня."

За безпеку президента відповідав начальник його особистої охорони Костянтин Кобзар. Охороняли жорстко. Увесь технічний персонал ізолювали від членів і гостей клубу. "Спочатку приїздить їхня особиста охорона. Всіх по куткам, по кущам", – згадує Гордійчук.

Члени клубу, переважно, приїздили зі своєю зброєю, зрідка користувалися арсеналом "Кедра". Для сервісу рушниць в Сухолуччі був навіть свій штатний майстер зброї.

Сам Янукович мав велику колекцію. Про це можна зробити висновок навіть з кімнат для зброї та порожнім коробкам  з-під стволів, які він залишив, тікаючи зі своєї резиденції.

Шикарні були не тільки рушниці. Щоб надати полюванню особливого шарму, члени клубу замовляли собі дорогі вина. Наприклад, згідно однієї накладної, в жовтні 2011 члени клубу не відмовляли собі в ексклюзивних екземплярах Chateau Latour 1989 року (9600 грн. за пляшку), а також Chateau Cheval Blanc 1989 (7999 грн. за пляшку).

Останній постріл

"Ми дуже рідко бували там, тому що у президента Януковича просто не було часу. Перестали полювати, коли почалися події на Майдані; з часу відкриття мисливського сезону клуб вже не збирався", – говорить один з членів "Кедра", а зараз кандидат на президентське крісло Юрій Бойко.

Але, судячи з записів в журналі для гостей, який опинився в руках журналістів, хтось з членів клубу святкував в Сухолуччі Новий Рік: персонал приїздив на територію і виїздив до самого ранку. А на Різдво в мисливський будиночок Януковича та його друзів був запрошений вертеп. Останні святкування в готельно-ресторанному комплексі відбувалися з 6 до 8 лютого. В ці дні в центрі Києва вже були перші жертви.

Згідно записів в журналі, в ці дні в Сухолуччя щоденно приїздили піротехніки компанії"Торговий Дім Ломакіна", а також флористи та музиканти.

Олександр Акименко, Анна Бабінець (Слідство. Інфо), Наталія Седлецька (Радіо Свобода). Більше фото з розслідування "28 друзів президента" ДИВІТЬСЯ на сайті yanukovychleaks.org.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді