Замкнене коло. Президент, уряд та олігархи

Понеділок, 7 вересня 2015, 11:30

– Ситуація реально кризова, бо верхи не знають, що робити, коли низи вже майже готові на усе, – так коротко "Українській правді" нещодавно описував політичну ситуацію в країні один із депутатів від "Народного фронту".

У публічній площині політична криза за останній тиждень проявилася в декількох епізодах.

Перший – бойова граната, що полетіла просто під ноги бійців Нацгвардії під час голосування за зміни до Конституції у парламенті. Результат – більше сотні поранених і троє загиблих. За голосуванням у Раді послідував вихід з коаліції Радикальної партії Олега Ляшка, скандал з виключенням депутатів у колись ліберальній фракції Андрія Садового.

Другий – публічний конфлікт між главою Одеської ОДА Михеілом Саакашвілі і прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Усе почалося з того, що під час інтерв’ю в ефірі президентського "5 каналу" Саакашвілі розкритикував Яценюка через те, що відсторонений раніше керівник Державіаслужби Денис Антонюк повернувся на свою посаду.

– Я не збираюся ставати прем’єр-міністром України, – говорив в ефірі Саакашвілі, – але я хочу, щоб прем’єр-міністр України діяв в інтересах народу України, а не Коломойського, а не Ахметова, а не когось іншого.

Саакашвілі також додав, що митницю знедавна контролює колишній регіонал Віталій Хомутиннік, близький до Коломойського.

Такі заяви глави Одеської ОДА спровокували Коломойського на жорстку відповідь.

Олігарх порівняв Саакашвілі з собакою, що кусає, і яку бажано приспати. А Яценюк в свою чергу сказав, що не годиться колишньому президенту вдаватися до брехливих звинувачень.

За словами джерел "Української правди" і з оточення і президента, і прем’єра, різкі висловлювання на адресу Яценюка – особиста ініціатива Саакашвілі. Яценюк образився не на жарт.

– Яценюк вимагав від Порошенка, щоб той приструнив Саакашвілі, але конфлікт між Яценюком і Саакашвілі буде посилюватися, і його неможливо зупинити, – говорить співрозмовник в Адміністрації президента.

Ввечері неділі 6 вересня Саакашвілі знову підлив масла у вогонь, написавши своєму Facebook, що уряд публічно має відмежуватися від олігархів.

"Українська правда" з’ясовувала, чи означає риторика Саакашвілі, що скоро Яценюк піде у відставку, яких міністрів можуть змінити найближчим часом, що відбувається в коаліції і у найближчому оточенні Порошенка, і яку війну проти президента замислили олігархи.

Зміна соратників

Навесні Порошенку непросто було звільняти з посади тодішнього главу Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського.

Перемовини з олігархом тривали кілька годин, а в будівлі Адміністрації президента засідали члени ситуативної кімнати, які підказували Порошенку вихід із ситуації, що склалася, а також можливих кандидатів на пост голови Дніпропетровської ОДА.

Ситуативна кімната – це найближче оточення президента, що шукає виходи з тієї чи іншої ситуації і вирішує як реагувати на виклики. Вона діяла за часів президентства Віктора Ющенка, діє і за часів Порошенка.

В "ситуативку" зараз входить кілька людей: глава Адміністрації президента Борис Ложкін, нардеп і багаторічна прес-секретарка Порошенка Ірина Фріз, політтехнологи Олег Медведєв і Ігор Гринів, а також міністр інформаційної політики і друг Порошенка Юрій Стець. Це – найближчі соратники Порошенка.

Борис Ложкін безумовно входить до "ситуативної кімнати" – найближчого оточення президента. Фото Дмитра Ларіна, УП

Тиждень тому до основного складу учасників ситуативної кімнати приєдналися голова РНБО Олександр Турчинов і його соратниця, нардеп від НФ Вікторія Сюмар.

Поява Турчинова і Сюмар сподобалася не усім членам ситуативної кімнати.

– Порошенко втрачає тих, хто підносить снаряди, – говорить джерело в Адміністрації президента.

Наприклад, Ігор Гринів фактично усунувся від участі у ситуативці через те, що його позбавили впливу на технологічні і партійні процеси, зокрема, у рідній Львівській області, віддавши її на відкуп "УДАРу" після об’єднання.

Не ходить на засідання і Юрій Стець, якого Порошенко попросив негативно інформаційно попрацювати проти Яценюка і Арсена Авакова. Стець це робити відмовився – так чи інакше, але він є підлеглим Яценюка як член Кабміну. Тепер Стець не завжди потрапляє на засідання до Порошенка.

Натомість з Турчиновим, до якого близька Сюмар, у Порошенко останнім часом склалися довірливі відносини.

Чим Турчинову вдалося завоювати прихильність Порошенка?

– Вони розділили відповідальність за війну, – говорить один із соратників президента, пояснюючи, що Турчинов забрав на себе багато питань, пов’язаних із АТО.

Наприкінці весни у Порошенка навіть була ідея призначити Турчинова щонайменше в якості "перехідного" прем’єра. Проте потім від цієї ідеї в оточенні президента відмовилися – вирішили дати Яценюку можливість попрацювати до осені.

Турчинов ще з початку літа педалював ідею об’єднання між БПП і НФ в одну велику фракцію і партію, розписавши цілу стратегію щодо цього. Спочатку президент не сприйняв цієї ідеї, але згодом Турчинову майже вдалося його переконати, що таким чином Порошенко матиме контрольовану майже більшість у парламенті.

Об’єднання напередодні місцевих виборів врешті-решт так і не відбулося. "Народний фронт" Яценюка відмовився брати участь у кампанії.

Проте різні джерела "Української правди" серед депутатського корпусу НФ і БПП стверджують, що особисто бачили проект договору про об’єднання. В його тексті мова нібито йдеться про відповідальність обох партій щодо керування країною, існує і кілька додатків щодо домовленостей. Можливо, що цей документ так і залишиться на папері.

Також результатом домовленостей між політичними силами президента і прем’єра стало створення Стратегічної ради, яка має опікуватися спільною позицією союзників щодо подій та викликів. До неї увійшли Порошенко, Турчинов, Ложкін, Луценко, Гройсман, Яценюк і Аваков. Але поки що Стратегічна рада існує неформально, рішень не ухвалює.

– Президенту не подобається, що серед учасників є Арсен Аваков, він його вже давно хоче збити, – говорить джерело в АП.

Кадровий резерв Кабміну

Стілець під Арсенієм Аваковим хитається ще з весни. Як відомо, саме через посаду міністра внутрішніх справ після дострокових парламентських виборів між членами коаліції тривали найбільші дискусії та боротьба.

Президент хотів повністю контролювати силовий блок, Яценюк виставляв ультиматум, що якщо не призначать його міністра, він теж відмовиться від посади. У результаті, переміг "Народний фронт".

Проте Порошенко не полишає спроб призначити міністром внутрішніх справ свою людину. Навколо Авакова виникало декілька гучних скандалів – і щодо статків керівника ДАІ Єршова, і нелюстрованого заступника міністра Віталія Паскала, і щодо призначення керівником департаменту із питань повернення активів одіозної Олени Тищенко.

Проте до останнього йому вдавалося втриматися на посаді – Аваков просто звільняв "токсичних" для себе чиновників.

Цього разу в президентської команди є шанси довести цю справу до кінця. Останні подї під Верховною Радою, під час яких МВС не змогло забезпечити порядок мирного мітингу, можуть стати приводом для цього.

У зоні риску серед членів Кабміну - не тільки Аваков. Багато хто незадоволений діями Яценюка на посаді прем’єра. Проте раніше грудня, коли Кабміну виповниться рік і Верховна Рада зможе заслухати звіт по його роботі і проголосувати за відставку, – це навряд чи можливо.

Джерела "Української правди" заперечують і можливе призначення на цю посаду Саакашвілі. Мовляв, він неконтрольований і зовсім не розуміється на економічних питаннях в Україні.

– Його можна призначати лише як ефективний PR інструмент, але треба підсилювати сильним віце-прем’єром тоді, – розмірковує один із соратників Порошенка.

– В першу чергу, США і ЄС бачать Яценюка на посаді прем’єра. Тому його, скоріш за все, не чіпатимуть як мінімум до лютого. Щодо переформатування Кабміну, то можна розмовляти по усіх міністрах. Наприклад, і щодо Петренка, і Оніщенко, і Кириленка, що належать до квоти Яценюка, а от щодо Авакова він битиметься до останнього, – говорить один із нардепів президентської фракції.

У БПП розповідають, що свої умови щодо Кабміну є і в Яценюка.

Він вимагає відставки міністра енергетики Володимира Демчишина, міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, є також питання до міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса.

Конфлікт між Яценюком та Демчишиним триває ще з вересня минулого року, коли останній був керівником Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг. На одному із засідань уряду Яценюк вичитував Демчишина за неналежну підготовку до опалювального сезону.

Із його призначенням на посаду міністра, конфлікт лише загострився. Прем’єр та міністр часто-густо сваряться на засіданнях уряду. Яценюк звинувачує Демчишина у непрофесійності, міністр главу уряду – в лобіюванні інтересів олігарха Ріната Ахметова.

Річ у тім, що на своїй посаді Демчишин відмовляється підвищувати ціни на вугілля компанії ДТЕК та критикує її за монополізацію ринку теплової енергетики.

Про те, що Яценюк підтримує Ахметова, свідчать багато фактів. Його радником із енергетичних питань працює колишній керівник НКРЕ і КП, людина Ахметова Сергій Титенко. Також відомо, що Яценюк зустрічався із Ахметовим та Коломойським у середині серпня. Донецький олігарх під час зустрічі скаржився, що керівництво енергетичної галузі не підвищує йому тарифи.

 – Ми Демчишина не віддамо. Він єдиний, хто дійсно бореться проти ДТЕК Ахметова. По Пивоварському є питання, – говорить один із соратників Порошенка.

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський останнім часом дійсно перебуває під великою увагою з боку ЗМІ – його критикують за бездіяльність, відсутність реформ та призначення в.о. Укрзалізниці Олександра Завгороднього без проведення конкурсу.

Але це лише публічна частина історії. Насправді за контроль над інфраструктурним відомством триває справжня війна між президентською та прем’єрською командами.

Пивоварський був призначений на посаду міністра інфраструктури за рішенням Бориса Ложкіна.

Згодом у нього, а також міністра агропромислової політики Олександра Павленка, з’явився "куратор" - бізнес-партнер Бориса Ложкіна, ресторатор Михайло Бейлін. Він у короткий час встановив нові правила гри на ринку та змусив міністрів усі дії погоджувати лише із ним особисто.

 Михайло Бейлін. Фото з сайту eksperimenty.blogspot.com

Звичайно це не сподобалося іншим учасникам процесу, які до цього мали вплив на транспортну галузь. Влітку на вулицях міста з’явилися дивні білборди "Пиво +Б ейлис. А папа знает?" Мова йшлася про Пивоварського та Бейліна. Папою ж називають президента Порошенка.

Відповідь не змусила чекати себе довго "Абсент + Совиньон Блан. Папа знает все", - йшлося на новому білборді.

Креативні розробники реклами натякали на заступника глави УЗ Максима Бланка, що був призначений на цю посаду за квотою Леоніда Юрушева та прем’єра Арсенія Яценюка. Як відомо, Юрушеву тривалий час приписували фінансування "Народного фронту".

Тож бажання Яценюка відправити Пивоварського у відставку цілком зрозуміле.

Скоріше за все, буде звільнений із посади і міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Минулого тижня таке рішення прийняв Кабмін за результатами службової перевірки, що довела зловживання у міністерстві.

У міністрів ще є шанс втриматися на посаді. Наступні декілька тижнів вони будуть ходити на засідання фракцій, де депутати заслухають звіти про їхню роботу. Наприклад, минулого четверга на засідання фракції БПП приходив Абрамавичус. До нього і в президентської, і в премєрської команди багато запитань.

"В нього немає стратегічного бачення процесів, приймаються якісь операційні речі, які не мають результату", - так ще влітку співрозмовник в Адміністрації президента пояснював претензії до міністра.

До того ж, зараз в міністерстві тривають дві службові перевірки через призначення нового директора ДП "Електротяжмаш". Його нібито призначили із порушенням процедури.

Новим директором підприємства став колишній менеджер ДТЕК Ріната Ахметова Олександр Костюк. Проти попереднього директора також йде розслідування через нібито розкрадання коштів.

Змова олігархів

Якби там не було, а щодо переформатування Кабміну Яценюку і Порошенко доведеться домовлятися. НФ і БПП важливо зберегти союз в парламенті і разом голосувати за законопроекти, хоча з домовленостями щодо місцевих виборів не все так просто.

Нібито НФ отримав квоту до 25%, що не була письмово оформлена.

Але насправді люди Яценюка не отримують стільки в списках БПП на місцевих виборах. У списки в областях відбирають людей глави облорганізацій БПП, і беруть далеко не усіх. Це вже викликало незадоволення в осередках НФ, адже останнє слово залишається саме за штабами БПП.

І поки у владі тривають об’єднавчі процеси, які скоріше нагадують шлюб із розрахунком, опоненти Порошенка підійшли до політичного сезону дуже підготовленими.

Олігарх Ігор Коломойський підтримує два політичних проекти – партію УКРОП, що орієнтована на Західну Україну, а також партію "Відродження", що зацікавлена у представництві в центрі і на півдні України.

У суботу "Відродження" провела з’їзд в Києві, де озвучила деяких кандидатів в мери. Так, в Харкові молодому проекту Коломойського вдалося отримати підтримку Геннадія Кернеса. Перемовини з останнім вів особисто Віталій Хомутиннік, який номінально є лідером партії.

В мери Одесси "Відродження" планує висунути колишню соратницю Тігіпка Світлану Фабрикант. Ще одне стратегічне завдання – нарощувати кількість членів депутатської групи "Відродження" в парламенті.

Коломойський дійсно страшенно ображений на президента. Фото: podrobnosti.ua 

Задля цього група Коломойського ініціювала перемовини з "Волею народу", яка після смерті Ігоря Єремеєва втратила свого лідера.

– Ми плануємо, щоб нас було біля 40-45 депутатів до листопада, – говорить УП один із депутатів групи "Відродження". Він також зазначає, що група вже вела перемовини з 12 депутатами від НФ, які були невдоволені своїм перебуванням у фракції.

Плюс до цього з коаліції вийшла фракція "Радикальної партії" Олега Ляшка, яку в АП також пов’язують з Коломойським. Ляшко вже вдався до жорсткої критики Порошенка та навіть влаштував нічну виставу під стінами Адміністрації, вимагаючи зустрічі із президентом.

Коломойський дійсно страшенно ображений на президента.

Останній привід – підозра колишньому керівнику "Укртранснафти" Олександру Лазорку, яку 4 вересня оголосила прокуратура Києва. За словами співрозмовника в оточенні олігарха, коли Порошенко звільняв Коломойського із посади губернатора, між ними було закріплено ряд домовленостей. Серед іншого – список людей, яких президент пообіцяв не чіпати. У ньому фігурувало і прізвище Лазорка.

– І як із ним можна про щось домовлятися, якщо він не тримає слова! Дочекається, що теж буде змушений бігти до Ростова. Правда, там його вже не приймуть, – каже роздратований співрозмовник з оточення Коломойского.

У війні проти президента в Коломойського можуть з‘явитися ситуативні партнери.

В Ріната Ахметова також конфлікт із президентом, який триває ще з кінця минулого року. Причина – активи компанії ДТЕК, що були придбані в часи правління Януковича та допомогли Ахметову здобути монопольне положення на ринку теплової енергетики.

Ще навесні директор із бізнесу компанії Віталій Бутенко розповідав, що Ахметову пропонували продати частину активів в обмін на вирішення усіх його проблем.

Ще одна причина для конфлікту - компанія "Нафтогазвидобування", яка зараз контролюється Ахметовим, а 10 років тому належала Порошенку. Президент намагається повернути контроль над нею. Тривалі переговори між президентом та олігархом поки що ні до чого не призвели.

– Беня хоче втілити у життя грузинський сценарій. Скинути президента і поставити свою людину. В це він готовий вкладати скільки завгодно часу і грошей, і діє по "бєспредєлу". Рінат намагається діяти більш чесним способом і відновити вплив на Маріуполь, Запоріжжя, Харків через місцеві вибори, щоб потім можна було торгуватися – вважає співрозмовник УП в Адміністрації президента.

І "Опозиційний блок", і політичні проекти Коломойського будуть змагатися саме за прихильність мешканців півдня та сходу України. Якщо разом вони наберуть більше голосів, ніж об’єднана політична сила президента, наступним їх кроком будуть дострокові парламентські вибори.

І в БПП і в НФ впевнені, що олігархи будуть робити все можливе, щоб вони все ж таки відбулися.

– Тоді все дуже сильно зміниться в нашому житті, – зітхає один из соратників президента.

Марія Жартовська, Севгіль Мусаєва-Боровик, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді