Історія українця Малиновського, який імітував смерть, утік у Францію і придбав замок

Середа, 17 жовтня 2018, 15:00
Історія українця Малиновського, який імітував смерть, утік у Францію і придбав замок
Сергій Корнієнко

16 жовтня Європол повідомив, що 11 днів тому в Бургундії затримали українця, якого підозрюють у міжнародному шахрайстві та відмиванні грошей.

Арештували також його майно на 4,6 мільйонів євро. Український "корупціонер" виявився власником замку вартістю в кілька мільйонів євро, вінтажного Rolls-Royce Phantom та витворів мистецтва Сальвадора Далі.

За даними джерел "Української правди" в правоохоронних органах, ним виявився Дмитро Малиновський – 36-річний одесит, якого у 2014 році оголосили мертвим, але незабаром "воскресили".

Що каже Європол?

Європол стверджує, що в Україні затриманого розшукують через підозру в масштабній корупції. Але на батьківщині йому нібито вдалось уникнути покарання, підробивши свідоцтво про смерть.

У Франції на чоловіка вийшли під час розслідування підозрілих операцій щодо купівлі замку за 3 мільйони євро: покупцем була люксембурзька компанія, яка належить українцю.

У Європолі повідомили, що затримані ще троє його спільників. Жодного імені французькі жандарми не називали.

Що повідомили українські правоохоронці?

В Україні правоохоронці особливо не квапилися пояснювати затримання співвітчизника.

Лише за кілька годин після того, як українські ЗМІ почали поширювати заяву Європолу, прокуратура Києва оприлюднила офіційне повідомлення.

Читайте також
У ньому затриманого називають "36-річним громадянином України".

На батьківщині його також підозрюють у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах. З 1 серпня 2018 року Малиновського розшукують через Інтерпол.

За версією українських правоохоронців, чоловік заволодів коштами міжнародної приватної компанії в сумі понад 12 мільйонів євро.

Компанія заплатила за добрива, які їй мали поставити з горезвісного "Одеського припортового заводу", однак так їх і не отримала.

У прокуратурі кажуть, що про причетність "публічних осіб" не йдеться, та нарікають на ЗМІ, які "намагаються надати політичний контекст" гучній історії.

Про те ж говорять і в укрбюро Інтерполу, мовляв, затриманий "не причетний до політики".

"Можу заспокоїти, затриманий ніяк не причетний до політики. Це звичайний розумний злочинець", запевнив "Українську правду" начальник укрбюро Інтерполу Василь Неволя.

Втім, називати ім’я співвітчизника українські правоохоронці не стали.

Наразі Генпрокуратура скерувала до Франції запит на його екстрадицію.

Що відомо про затриманого?

За даними джерел "Української правди" в правоохоронних органах, затриманий – 36-річний уродженець Одеси Дмитро Анатолійович Малиновський, який на батьківщині фігурував щонайменше в трьох кримінальних провадженнях.

Реклама:

У 2006 році Малиновський балотувався до Одеської міськради як член "Партії регіонів". Тоді він був директором Одеського представництва ТОВ "КАМІА", яке займалося птахівництвом.

У судових рішеннях за 2014 рік Малиновський значився як одружений, батько 4 малолітніх дітей.

Підозру в шахрайстві та підробленні документів одеситу оголосили ще у 2012 році й за кілька місяців затримали в аеропорту "Бориспіль". Він збирався летіти у Францію, нібито до дружини, яка там лікувалася.

Малиновського спочатку взяли під варту, а потім змінили арешт на півмільйона застави. Але менш ніж за рік чоловік перестав з’являтися до суду, через що в серпні 2014 року його оголосили в розшук.

 

Його дружина пізніше заявила, що Малиновський помер. Одного дня він нібито пішов на засідання суду і не повернувся додому, а родина згодом отримала через консьєржа "картонну коробку, у якій було свідоцтво про смерть чоловіка та попіл".

Сім’я підозрюваного поховала його "прах" та через суд домоглася підтвердження: Малиновського визнали померлим у жовтні 2014 року.

За версією дружини, він нібито помер в окупованому Луганську, який на той момент був уже непідконтрольний українській владі.

І хоча реєстрація подібних документів не була врегульована, а луганські реєстраційні органи вже не визнавались українським законодавством, Приморський суд Одеси все одно визнав доведеним факт смерті.

Реклама:

Це рішення вдалось оскаржити та скасувати Генпрокуратурі, яка довела, що факт смерті одесита був встановлений необґрунтовано.

У 2015 році через фальсифікацію документів та неправдиве повідомлення про замінування судів на Малиновського відкрили ще одну справу.

Останнє відоме провадження проти власника французького замку порушили у 2016 році, а влітку 2017-го – повідомили про підозру і знову оголосили в розшук та дали дозвіл на затримання.

Як виглядає французький замок Малиновського?

У Європолі зазначили, що затриманий українець володіє замком у Франції за 3 мільйони євро. Правоохоронці не називали точну адресу будівлі, однак разом із прес-релізом оприлюднили фото замку Шато-де-Ла-Рошпо.

 
Замок Шато-де-Ла-Рошпо
фото: liveinternet.ru

Він був збудований ще в 15 столітті і з того часу неодноразово змінював власників. Сьогодні замок відкритий для відвідувачів, по ньому водять екскурсії, квиток на які коштує від 6,5 до 11 євро. Всередині діють кафе, магазин, оглядовий майданчик та каплиця, проводять святкові заходи, дегустації вин та гастрономічні вечори.

Місцеві ЗМІ повідомляли, що у 2012 році маєток на 28 га із замком виставили на продаж. Його придбали наприкінці 2015 року "іноземці зі Східної Європи, які заплатили від трьох до чотирьох мільйонів євро".

Реклама:

За даними французьких ЗМІ, під час розслідування справи проти українського мільйонера правоохоронці затримали жінку та чоловіка з молдавським громадянством.

Їхні імена невідомі, однак після купівлі замку у 2015 році ним керував молдованин Александру Арман. Журналістам він розповів, що вже кілька років живе у Франції та добре знайомий із власниками, яких назвав групою люксембурзьких інвесторів з Литви.

Він одружений, імовірно, має доньку. У соцмережах іноді постить сімейні фото, у тому числі з Франції, хоча у Twitter та Facebook подружжя все ще пише, що живе в Молдові.

На повідомлення в соцмережах Арман з дружиною наразі не відповідають.

У чому підозрюють затриманого Малиновського?

Справа №1. Військовий стадіон.

Перші питання до Малиновського, про які залишилися згадки у відкритих реєстрах, у правоохоронців з’явились у 2012 році.

За версією слідства, він разом зі спільником шахрайським шляхом заволодів 50% приватного підприємства "Інвестиційна компанія "Юг-Інвест".

Наприкінці 2011 року підозрювані продали цю долю двом офшорам: "Паладін Шилінг ко., ЛТД" з Белізу та "Брокман кепітал" з Британських Віргінських Островів. Як стверджує прокуратура, це призвело до збитків "Юг-Інвесту" в понад 3 мільйони гривень.

Реклама:

"Юг-Інвест" володів будівлею та досі зареєстрований в Одесі на вулиці Сільськогосподарській, 2а. За цією адресою в місті розташований армійський стадіон. Його ще у 2006 році Міноборони фактично продало товариству "Грін Коїн", а те, у свою чергу, – вже згаданому "Юг-Інвесту".

За ці договори у 2010 засудили директора "Укроборонбуду" В’ячеслава Мельника. Зрештою, суд наказав повернути державі відчужене майно, але "Грін Коїн" нещодавно навіть добилося компенсації у 6,6 млн гривень.

Разом із власником замку в справі про стадіон проходили одесит Олександр Рабзі та уродженець Маріуполя Анрій Йора. Останній уже майже три роки перебуває в розшуку. У 2017 році слідство виявило, що він з родиною проживає у Вільнюсі, та готувало документи для екстрадиції чоловіка. Обидва "спільники" володіють або керують фірмами в Одеській області, що займаються будівництвом та наданням майна в оренду.

Справа №2. Фальсифікації.

Коли у 2015 році Малиновському оголосили другу підозру, родина вже називала його мертвим.

Під час розгляду справи про продаж стадіону суд неодноразово повідомляли про замінування. Ці повідомлення були неправдивими, як і підроблені свідоцтво про смерть Малиновського та довідка про ДТП, яке нібито завадило йому прибути в суд ще до "смерті".

Реклама:

Все це змусило правоохоронців запідозрити чоловіка в зриві засідань. Поліція оголосила йому підозру за підроблення документів та завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.

Справа №3. Постачання добрив з ОПЗ.

Ще одне провадження поліція Одеси порушила на початку 2016 року, а пізніше передала його в столицю.

У 2015 році московське представництво міжнародної компанії Dreymoor Fertilizers Overseas Pte Ltd уклало договори з Expotrade Global Limited на постачання добрив. Остання фірма зареєстрована в Гонконзі, а в перемовинах її представляв Малиновський зі спільником "Н". Один із них представився помічником "українського бізнесмена". У росіян чоловіки настороженості не викликали, бо раніше їхня компанія вже співпрацювала з названим бізнесменом.

Expotrade Global Limited мала поставити міжнародній компанії 20 тисяч тонн карбаміду та аміаку з Одеського припортового заводу. Однак, отримавши передоплатою 12 776 145 євро, Малиновський з "бізнес-партнером" зникли, не виконавши умов договору.

У липні 2017 року Малиновському оголосили підозру за шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах, а за місяць суд дозволив його арештувати.

***

Адвокат Олег Курінний, який раніше представляв Малиновського, у розмові з УП запевнив, що про затримання колишнього підзахисного дізнався зі ЗМІ.

"До цієї хвилини він був мертвий", – віджартувався Курінний.

За пред’явленими в Україні статтями Малиновський може отримати до 12 років в’язниці. Однак наразі українські правоохоронці очікують рішення європейських колег про його екстрадицію.

Водночас, продовжувати розслідування обіцяють і французькі жандарми.

Соня Лукашова, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді