Як проголосувати не за місцем прописки і знайти себе у списку виборців?

Четвер, 14 лютого 2019, 05:00
Як проголосувати не за місцем прописки і знайти себе у списку виборців?
колаж: Андрій Калістратенко

Як перевірити наявність свого прізвища у списку виборців і як проголосувати тим українцям, у яких 21 липня можуть виникнути труднощі через місце прописки. Пояснюємо.

  • Як перевірити себе в списку виборців?
  • Що робити, якщо вас немає у списку виборців?
  • Які документи брати на дільницю?
  • Як проголосувати без прописки?
  • Як проголосувати в Україні, але не за місцем реєстрації?
  • Як бути переселенцям із Донбасу та Криму?
  • Як проголосувати за кордоном?
  • Як голосувати українцям у Росії?

Що треба знати, щоб проголосувати?

Якщо вам 21 липня буде як мінімум 18 років, то сміливо йдіть на виборчу дільницю за виборчою адресою і обирайте склад Верховної Ради IX скликання.

Не мають права голосу лише ті українці, яких суд визнав недієздатними у зв'язку з психічним розладом. Це стосується і голосування в межах країни, і за кордоном.

Перед виборами органи держреєстру складають списки виборців. У них потрапляють усі повнолітні громадяни України, які мають право голосу.

На вашу адресу за місцем реєстрації напередодні виборів прийде спеціальне запрошення. У ньому будуть зазначені час і місце проведення голосування. Дедлайну для доставки запрошення закон про "Про вибори народних депутатів України" не визначає.

Тим громадянам, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Відповідне письмове повідомлення вони отримають не пізніше 6 липня.

Якщо вам не прийшло запрошення на вибори – не страшно. Головне, аби ви були в списках виборців на своїй дільниці.

Хочу перевірити, чи є я в списку виборців. Як це зробити?

Зробити це можна у два способи.

  • Не виходячи з дому, заповнити інформацію про себе на сайті Державного реєстру виборців, а саме – вказати прізвище, ПІБ, електронну пошту та виборчу адресу в розділі "Перевірка включення".

    Далі залишиться лише ввести на сайті спеціальний код, який вам надішлють на мейл, і ви отримаєте доступ до потрібних даних. Це займе усього кілька хвилин.
  • Підійти в дільничну виборчу комісію за місцем реєстрації і перевірити, чи є ви в попередньому списку виборців.

Якщо вас у списку немає – потрібен час, щоб це виправити. Тому перевірити це треба не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів.

Що робити, якщо вас немає у списку виборців?

Треба звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців (адреси можна знайти за посиланням) і написати там відповідну заяву.

Важливо: заява може бути подана не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів. На позачергових парламентських виборах 2019 року дедлайн буде 15 липня включно.

Реклама:

Також, відповідно до статті 274 Кодексу адміністративного судочинства, ви маєте право звернутися до суду, якщо вас немає у списку виборців.

Суд розглядає позовні заяви, подані не пізніше дводенного строку до дня голосування. Останнім днем, коли подається такий позов, є 19 липня.

Рішення суду виконуються негайно.

Які документи треба брати із собою на дільницю?

Один із документів, що підтверджує громадянство України:

  • паспорт (у тому числі закордонний, службовий чи дипломатичний);
  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • картка або довідка установи виконання покарань або слідчого ізолятора;
  • військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);
  • посвідчення особи на повернення в Україну.

Як проголосувати без прописки, тобто якщо не маєш зареєстрованого місця проживання?

У такому випадку є три опції, щоб визначити свою виборчу адресу:

  • погодити її із центром обліку бездомних осіб, які створюються переважно громадськими та благодійними організаціями і функціонують у великих містах;

  • погодити її із соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб. Більш детальну інформацію можна дізнатися в департаментах соціального захисту обласних державних адміністрацій;

  • звернутись із паспортом та мотивованим зверненням до органу ведення Держреєстру виборців за місцем проживання.

А чи можна змінити виборчу дільницю?

Так, є два способи.

Перший – постійна зміна виборчої адреси разом зі зміною прописки.

Реклама:

Другий – тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси. Тоді вас включать до списку виборців лише один раз на відповідній дільниці.

Ви матимете право голосувати лише у загальнодержавному багатомандатному окрузі, без змоги обрати між мажоритарними кандидатами.

Як проголосувати в іншому місті України, не за місцем реєстрації?

Змінити тимчасове місце голосування в межах країни дозволяє закон "Про державний реєстр виборців". Водночас його сьома стаття уточнює, що звернення виборця має бути "мотивованим".

З 24 травня до 15 липня включно ви маєте особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування у відповідний орган ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати.

Разом із подачею заяви треба буде пред'явити паспорт, а також документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Підійде довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке розташоване за місцем, де виборець хоче проголосувати, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо ви подорожуєте – показуйте проїзні документи, путівку в санаторій тощо.

У Держреєстрі виборців підкреслюють, що перелік документів не є вичерпним. Ширший список документів є також на сайті Міністерства юстиції.

Як проголосувати переселенцям із Донбасу та Криму?

Для них у вересні 2018 року ЦВК спростила процедуру голосування.

Тепер переселенці, виборча адреса яких – в ОРДЛО чи окупованому Криму, можуть голосувати без документів, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їхнього голосування.

До 15 липня включно їм достатньо взяти паспорт і з ним піти в будь-який відділ ведення державного реєстру виборців на підконтрольній Україні території. Там треба написати заяву з проханням тимчасово змінити місце голосування.

21 липня буду за кордоном. Як мені проголосувати?

Тим громадянам України, які перебуватимуть за кордоном нетривалий період і хочуть проголосувати на позачергових парламентських виборах, треба особисто подати в Держреєстр виборців за виборчою адресою або у відділ ведення та адміністрування Державного реєстру виборців Управління консульської діяльності Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

У ній треба вказати країну і дільницю, де ви будете голосувати. Тоді вас включать до списку виборців на відповідній закордонній виборчій дільниці.

Документ треба подати до 15 липня включно.

Зауважте: ці заяви не приймаються закордонними українськими дипустановами або дільничними виборчими комісіями закордонних виборчих дільниць.

Щоб проголосувати за межами України, необхідно:

  • подати заяву в Україні і бути включеним до списку виборців на закордонній виборчій дільниці, яка розташована на території відповідної іноземної держави;
  • особисто прибути на відповідну закордонну виборчу дільницю в день голосування;
  • мати при собі документ, що підтверджує громадянство України та є підставою для отримання виборчого бюлетеня на закордонній виборчій дільниці (закордонний, дипломатичний або службовий паспорт).

Як потрапити до списку виборців українцям, які постійно або тимчасово проживають за кордоном?

Автоматично до списків виборців на закордонних дільницях потрапляють повнолітні українці, які стали на консульський облік і які за своєю виборчою адресою відносяться до цієї закордонної виборчої дільниці.

Реклама:

Якщо ви не стоїте на обліку, треба звернутись із заявою про зміну виборчої адреси до закордонної дипломатичної установи за місцем свого проживання чи перебування.

До заяви додається копія документа, який посвідчує особу і підтверджує громадянство виборця – закордонний, дипломатичний чи службовий паспорт  або тимчасове посвідчення громадянина України.

Заяву передадуть у відділ ведення реєстру при Міністерстві закордонних справ, і ви зможете проголосувати за кордоном.

Важливо: це все треба зробити до 15 липня включно і лише особисто, використати для відправки пошту, факс чи e-mail не можна.

Як голосувати українцям у Росії?

Ніяк. П'ять дільниць для голосування у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську були закриті ще в грудні 2018 року. Їх перенесли до посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.

Допоможіть впізнати кандидатів!

Олександр Іванческул, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді